Dječji horoskop

Voljeti dijete je jednostavan dio, razumjeti to malo divno biće je nešto drugo. Koji sunčev znak je vaše dijete? Na dan rođenja vašeg djeteta sunce je bilo u jednom od 12 horoskopskih znakova. Horoskop počinje znakom Ovna, a završava Ribama.

Ovan

21.03. – 20.04.

Djeca rođena u znaku Ovna su obično jaka, snažna, vitalna, veoma aktivna i druželjubiva. Već od momenta rođenja, mali Ovnovi će pokušati privući pažnju na sve moguće načine; u početku neumoljivim plačem. Rođeni su sa velikom energijom i ona ih tjera na akciju. Zbog toga veoma rano počnu izgovarati prve riječi, te rano prohodaju. Imaju izuzetnu fizičku snagu i nerijetko zadaju probleme roditeljima podižući teške predmete, penjući se na opasna mjesta, te izvodeći razne vratolomije. To vrijedi i za dječake i za djevojčice.

Maloga Ovna uvijek će privući ono što je zabranjeno. Roditelji ih trebaju stalno držati na oku jer su toliko znatiželjni i nemirni, pa u igri može doći i do ozbiljnijih povreda. Ovnovi ne uče mnogi iz iskustva, nego pokušavaju pobijediti izazove bez obzira na okolnosti. Veoma su vitalni i brzo se oporavljaju nakon bolesti. Ova djeca su puna ljubavi i to često pokazuju ali i traže, pa malim Ovnovima treba što češće pokazivati ljubav riječima i djelima. Djeca Ovnovi su sanjari i često su veoma sentimentalni. Imaju pozitivan stav prema životu i u svemu vide bolju stranu. Vrlo su ponosni i traže divljenje od svojih vršnjaka. Zbog svoje sentimentalnosti i temperamenta, lako „izgube živce“ i znaju reagirati izuzetno burno. Takve epizode, na sreću, kratko traju jer kako se brzo uznemire, tako se brzo i smire. Nisu zlopamtila i u većini slučajeva će rado oprostiti i zaboraviti nemili događaj. Obzirom da su izuzetno povjerljivi i iskreni, roditelji bi trebali biti iskreni s njima kako bi im jačali samopouzdanje i sposobnost razlučivanja.

Djeca Ovnovi mogli bi imati problema u školi; učenje smatraju jako dosadnim. Roditelji ih ne bi smjeli uspoređivati s njihovom braćom i sestrama. Ovan će biti lider među svojim prijateljima, uvijek će predlagati, predvoditi i smišljati nove igre i aktivnosti, te će nastojati uvijek pobijediti u njima. Dijete rođeno u ovom znaku mora se naučiti poštovanju u ranoj dobi kako bi se izbjegli problemi u budućnosti. Jako su meka srca, pa česti imaju i previše povjerenja u prijatelje. Obzirom da su otvoreni i sentimentalni, ali i temperamentni, lako im je povrijediti ponos. Obično su izuzetno velikodušni, pa im novac neće dugo ostati u džepovima u budućnosti. Roditelji bi ih trebali učiti mudrosti trošenja od najranije dobi. Oni zapravo žele sve i to odmah.

Ako je Ovan loše tretiran u djetinjstvu, veoma je vjerovatno da će biti izuzetno agresivan i sebičan u budućnosti. Djeca ovnovi uvijek moraju biti u pokretu i uvijek žele napraviti stvari na svoj način. Ovnovi će razviti snažan osjećaj ponosa, nastojat će biti prvi u svemu. Vole se natjecati i pokazivati svoje vještine, zbog toga su nerijetko prave vođe. Mogli bi imati problema da pokažu svoje osjećaje, a posebno slabosti i strahove. Umjesto da pokažu strah, Ovnovi se vole našaliti i skrenuti pažnju okoline na nešto drugo. Strpljenje neće biti jedna od njihovih vrlina ali, kako vrijeme prolazi, oni će se smiriti. Mali Ovan je hrabar i avanturista. Bebe Ovnovi teško zaspu i ponekad je potrebno i nekoliko sati kako bi se smirili i uspavali. Međutim, dovoljno im je tek nekoliko sati sna, pa da budu spremni za novu akciju. Umjesto naredbe, kod malog Ovna je mnogo efektivnija ljubazna zamolba sa osmijehom. Roditeljima koji to shvate bit će mnogo jednostavnije odgajati ovog energičnog nestaška. Ovu djecu potrebno je stalno držati preokupiranim nekom aktivnošću, a to je najbolje učiniti kroz sport ili neke kreativne interese djeteta. I još jedan savjet za roditelje malih Ovnova: često ih hvalite. To im je potrebno kako bi imali samopouzdanje i osjećali se sigurno.

Bik

21.04. – 21.05.

Djeca rođena u znaku Bika imaju lijepa i skladna tijela. Ova djeca obično su izuzetno mirna i staložena, a pokreti su im lagani. Jako vole udobnost, a izbjegavaju komplikacije bilo koje vrste. Općenito, mali Bikovi su slatki, nježni i puni ljubavi. Bik je dijete koje uvijek želi biti sa roditeljima i izuzetno je ljubazno sa svima u obitelji. Dijete ovog znaka zdravo je i jako. Djeca Bikovi mogu jesti gotovo sve i svašta, i to u velikim količinama, pa roditelji trebaju raditi na njihovim prehrambenim navikama već od najranijeg djetinjstva. Što mali Bik usvoji kao naviku u djetinjstvu, teško će promijeniti u odrasloj dobi. Zato roditelje trebaju biti pažljivi, jer kada Bikić proba čokoladu, bombone, hamburgere, pizzu i ostalu brzu hranu, teško će odolijevati takvim prehrambenim izazovima. Ova djeca jednostavno vole jesti, pa imaju tendenciju da budu pretili.

Bikovi su obično mirna i odmjerena djeca. Emocionalno ju izuzetno stabilni, rijetko su depresivni i veoma rijetko pokazuju agresivnost ili impulsivnost, osim ako su pretjerano izazvani i ako ne postoji drugi način da se izbore sa situacijom ( a Bikić obično pronađe drugi način). Ova djeca ne vole biti u centru pažnje i u takvoj situaciji jednostavno ne znaju kako reagirati. Bikovi su najtvrdoglaviji znak Zodijaka i gotovo nikada neće promijeniti svoju odluku u koju su sigurni. Ako im se prijeti sa bilo kojom vrstom kazne, oni postaju još tvrdoglaviji. Mogu postati vrlo sramežljivi ili kruti kao odrasle osobe, ako ih roditelji primoravaju da čine ono što ne žele u djetinjstvu. Najbolji način da se pristupi malom Biku je sa puno ljubavi i uz osmijeh, jer ovo dijete samo takav pristup prepoznaje i na njega pozitivno reaguje. Poljubac, zagrljaj i osmijeh može učiniti da ovo dijete bude manje tvrdoglavo. Boje i zvukovi utiču na njihove emocije. Jake i teške boje im smetaju, dok im pastelne boje prijaju i popravljaju raspoloženje. Sličan je efekat i sa muzikom. Bik je veoma osjetljiv, čak i kao dijete.

Mali Bik će učiniti samo ono što smatra razumnim i praktičnim. Roditelji bi trebali razgovarati sa djecom Bikovima mirno, uvijek govoriti istinu i davati logična objašnjenja. Bikovi imaju instinktivan afinitet za muziku, umjetnost i kreativnost. Ako ste u potrazi za nekom aktivnošću za dijete rođeno u ovom znaku, pjevanje ili sviranje nekog instrumenta je idealno rješenje. Jako vole crtanje, slikanje ili modeliranje. Izuzetno su kreativni u svom razmišljanju i mogu biti najbolji učenici u školi. Ova djeca su vrlo poslušna, ali s njima treba imati strpljenja jer su im misli usporene. Ne treba ih kritizirati zbog toga što im treba malo više vremena za neke stvari. Imaju dobru memoriju i ne zaboravljaju ono što su vidjeli ili što im je rečeno. Ova djeca obično ne gube igračke ili osobne stvari, u stvari, oni veoma savjesno čuvaju i tuđe stvari.

Bikići su puni romantične mašte. Ponekad se boje mraka ili izmišljenih opasnosti. Ako odrastu u mirnoj kući, s ljubavlju i bez pritisaka, djeca rođena u ovom znaku će biti jaka, samouvjerena i vrlo nježna s roditeljima i obitelji.

Blizanci

22.05 – 21.06.

Djeca Blizanci su vrlo znatiželjni. Fasciniraju ih svi aspekti života i jako vole istraživati prirodu. Veoma brzo nauče govoriti i hodati. Roditelji ih moraju stalno držati na oku jer često odlutaju bez obzira gdje se nalaze: u kući, na plaži ili trgovačkom centru. Njihova priroda je takva da jednostavno moraju lutati, kretati se, hodati. Tako šire svoje znanje i spoznaje, te uče komunicirati. Ovoj djeci sve brzo dosadi, pa je potrebno da razviju više interesa. Oni spadaju u onaj tip ljudi koji mogu raditi više stvari u isto vrijeme. Bilo kakva ograničenja ili opstrukcija slobode kod ove djece može izazvati emocionalnu uzrujanost ili depresiju, koju izuzetno teško prevladaju. Ako moraju biti zatvoreni u malom prostoru trebali bi imati puno igračaka i knjiga, televiziju ili nekoga za razgovor, jer imaju neprestanu potrebu da budu nečim okupirani...

Djeca rođena u znaku Blizanca su u vječnom pokretu i ništa ih ne zaustavlja. Nerijetko će se vrpoljiti na stolici za vrijeme obroka. Jako vole trčati i dodirivati sve oko sebe. Nije dobra ideja reći malom Blizancu da se treba ponašati kao druga djeca, jer druga djeca su uistinu sporija od Blizanaca.

Veliki je izazov za roditelje da smire malog Blizanca a da pri tome ne izazovu frustraciju, jer ova djeca uvijek žive u istoj brzini – najbržoj. Djeca Blizanci su vrlo druželjubivi i veseli i stalno postavljaju pitanja. Često su izuzetno pametni i nemaju problema u školi sa predmetima kao što su matematika ili književnost. Uglavnom nemaju problema sa učenjem, osim ako im predmet ne postane dosadan. Njihove ruke su jako ekspresivne i okretne, mimika im je odlično razvijena. Idealan poklon za ovu djecu su igre koje iziskuju intelektualni napor. Posjeduju mnoge talente.

Djeca Blizanci nerijetko izmišljaju, uljepšavaju istinu, pa čak i vjeruju u vlastite fantazije. Ovu djecu treba učiti da govore istinu, a da fantazije ispoljavaju u pisanom obliku ili kroz crteže. Ako u djetinjstvu ne nauče kako da se izraze, mogli bi postati vrlo introvertni u odraslom dobu, kao način samozaštite. Oni nikada nisu zadovoljni samo sa jednom aktivnošću, i u stanju su napisati zadaću dok slušaju radio ili gledaju televiziju. Njihov glavni problem je nedostatak strpljenja, pa često nisu ustrajni u onome što započnu. Vrlo lako potpadaju pod uticaj druge djece, pa bi roditelji, kako djeca rastu, trebali upoznati njihove prijatelje.

Kao mladi, Blizanci će jako voljeti razgovarati na telefon, gledati televiziju, biti uključeni u sport ili neki hobi, izlaziti sa različitim prijateljima svake nedjelje i mijenjati planove o svojoj budućnosti svaki čas. Ipak, roditelji ne trebaju biti mnogo zabrinuti je su djeca rođena o ovom znaku jedna od najpametnijih u Zodijaku. Ipak, Blizanci će uvijek biti naivni i djetinjasti, i upravo zbog toga moraju naučiti važnost odgovornog ponašanja. Ova djeca su jako ovisna o ljudima koji ih okružuju. Zbog toga roditelji uvijek moraju poznavati prijatelje svoga Blizanca i znati sa kojom djecom se druži.

Rak

22.06. – 23.07.

Djeca rođena u znaku Raka su vrlo osjetljiva i ćudljiva. Smijeh i plač se kod ove djece smjenjuje mnogo puta u toku istog dana. Jako su perceptivni i fascinirani su svijetom oko sebe, te uvijek pokušavaju otkriti nove stvari. Privlači ih šarenilo i blještavilo. Mali Rakovi imaju jako dobro pamćenje. Njihova priroda je delikatna, prestraše se prilično lako i vjerovatno će tražiti da im svjetlo bude upaljeno u sobi u toku noći. Veliki su emotivci i imaju izraženu potrebu da daju i primaju ljubav. Kao još mala djeca često preuzimaju ulogu zaštitnika prema roditelju, osobito ako se radi o samohranom roditelju. Ovoj djeci bi bilo dobro nabaviti kućnog ljubimca o kojem će se brinuti sa velikom predanošću. Oni mogu biti jako dobri liječnici i medicinske sestre u odrasloj dobi. Obiteljski dom ima veliki uticaj na djecu rođenu u ovom znaku, i oni imaju poseban odnos sa majkom. Ova djeca teško napuštaju roditeljski dom, zapravo je to mjesto gdje se do kraja života najbolje osjećaju. Djeca Rakovi mogu biti jako osjetljivi i stidljivi, te ne vole biti u društvu nepoznatih osoba.

Roditelji ne bi smjeli ovu djecu na silu tjerati da nešto učine. Oni su jako delikatne prirode i veoma su osjetljivi, pa svaki loš tretman može rezultirati dugoročnom traumom ili problemima u budućnosti. Ova djeca su izuzetno svjesna svega što se događa oko njih, i pred njima se nije dobro svađati jer bi mogli osjećati krivnju po tom pitanju Djeca Rakovi uglavnom su poslušna, mirna i emocionalno jako osjetljiva. Njima nije lako slijediti nametnuta pravila, jer imaju vrlo individualistički i nezavisan način razmišljanja. Rakići obično dobiju ono što žele, a ponekad mogu biti i jako razmaženi. No, ako ne primaju ljubav i nježnost koja im je potrebna, mogli bi postati grubi, tvrdoglavi, posesivni i usamljeni. Djeca Rakovi obično imaju bujnu maštu i jako se lijepo znaju igrati. Oni također pokazuju sklonost prema umjetnosti i stvaralaštvu, a posebno muzici i kuhanju. Nastavnici u školi mogu ovu djecu percipirati kao tvrdoglave ili kao sanjare. Ako ih nešto povrijedi, ova djeca uglavnom šute i rijetko će htjeti razgovarati o onome što ih je povrijedilo.

Oni crpe snagu iz prirode. Vole saditi biljke i gledati ih kako rastu. Biće veoma raspoloženi sa odabranim prijateljima i sa njima će odlično komunicirati. Iako se lako oneraspolože, ne treba brinuti, jer se mali Rak obično brzo oraspoloži. Vole čuvati uspomene i stvari za koje su vezani, pa će nerijetko u odraslom dobu još uvijek imati sve svoje omiljene igračke i druge uspomene. Vole skupljati različite predmete, a naročito one emocionalne prirode, pa imaju cijele kolekcije razglednica, slika i pisama. Zaljubljeni su u tradiciju i istoriju. Bez obzira gdje budu živjeli kada odrastu, sa sobom će uvijek imati pregršt uspomena. Zato roditelji Rakova trebaju čuvati njihove omiljene knjige, školska svjedočanstva, nagrade i trofeje, pa čak i zadržati izgled njihove sobe iz djetinjstva i kada napuste roditeljski dom (ako je to moguće). To će Raku mnogo značiti. Oni mogu imati osobine vođe, ali ih neće pokazivati sve dok ne osjete emocionalnu snagu i stabilnost. Djevojčice Rakovi mogu imati jači karakter od dječaka rođenih u ovom znaku i one u svojoj kući obično imaju glavnu riječ. Budući da ova djeca razvijaju duboke emocije prema svojoj porodici, uvijek će biti spremni pomoći, bez obzira na okolnosti. Roditeljska ljubav prema malom Raku stostruko će se vratiti kao nesebična pažnja, poštovanje i briga kada roditelji ostare.

Rakovi imaju skladna tijela i prosječne su visine, glatku kožu i možda malo pjegica i madeža. Međutim, njihovo glavno obilježje nije fizičke prirode, ono se ogleda u njihovoj emocionalnosti i osjetljivosti njihovog duha.

Lav

24.07. – 23.08.

Djeca rođena u znaku Lava su sretna, razigrana i nerijetko dominantna. Oni posjeduju izuzetne fizičke sposobnosti i toga su veoma svjesni. Ova djeca zahtijevaju pažnju i gotovo uvijek je dobiju ne birajući način. Lavovi imaju stalnu potrebu da im se laska, te da ih se tretira sa ljubavlju i odobravanjem. Njihov ponos lako je povrijediti ukoliko im pokažete neodobravanje ili uputite kritiku. Tada mogu postati tvrdoglavi negirajući svaki autoritet. Oni imaju tendenciju da kontroliraju svoje prijatelje, i zbog toga već od najranijeg djetinjstva poželjno je da nauče poštivati svačiji prostor, bez obzira tko je jači. Nikada ih ne treba kritizirati u prisustvu drugih osoba.

Od rođenja, djeca Lavovi pokazuju svoju plemenitost i dostojanstvo. Jako su omiljeni zbog svoje karizme i druželjubivosti, ali oni mogu iskoristiti takvu situaciju dopuštajući drugima da za njih obavljaju stvari. Roditelji u takvoj situaciji moraju povući granicu i ne bi trebali osjećati obavezu da ispune svaku djetetovu želju. Mali Lavovi moraju naučiti poštivati roditelje, te moraju naučiti da sami trebaju učiniti ono što žele, umjesto da to očekuju od roditelja. U protivno, Lavići mogu postati pravi mali razmaženi tirani. Lavovi će gotovo uvijek više poštivati onog roditelja koji je dominantniji. Lavovi nisu tihi, čak naprotiv, uvijek su puni energije i u potrazi za izazovima i rizicima. Obično pokazuju izuzetne talente za sport i umjetnost.

Ako se ponekad čine stidljivi, zapravo se radi o povrijeđenoj taštini čiji uzrok može biti pretjerano dominantan roditelj ili osjećaj da braća ili sestre dobivaju više pažnje nego oni. Djevojke rođene u ovom znaku u početku se ne čine jako ženstvene, ali zbog izražene taštine one će učiniti sve da to promijene. Nastavnici u školi uglavnom računaju na pomoć Lavova, i u njih nerijetko imaju mnogo povjerenja. Međutim, iako se Lavovi izvrsno znaju nositi sa ostalima, njihova želja za zabavom mir i red u razredu može pretvoriti u pravi party. Potpuno je besmisleno na silu tražiti od ove djece da nešto učine. Jedini način da pokažu uspjeh u školi je prisutnost želje da budu bolji od ostalih, jer su ponos i taština njihove glavne karakteristike. Potrebne su im konstantne pohvale i bezuslovna ljubav koja će im stalno i iznova potvrđivati koliko su važni i jedinstveni. Oni ne žele bilo šta, oni zapravo žele sve. Lavovima uvijek nedostaje novca, bez obzira koliko ga imaju, jer vole skupe stvari. U djetinjstvu pokazuju duboke i često burne emocije. Imaju veliku strast prema životu, a u djetinjstvu će ih zabavljati igre uloga.

Prijatelji i budući ljubavnici (a imat će ih mnogo) će doživjeti dramatične emocije sa Lavovima, s trenucima ekstaze nakon kojih slijede razočarenja i slomljena srca. Lavovi su vrlo društveni i oni vole sve vrste društvenih okupljanja. Oni trebaju slobodu kretanja i slobodu izražavanja. Ako je nemaju, uzet će je ionako. U cilju razvoja moći i snage koji su Lavićima potrebni u odrastanju kako bi osigurali uspješnu budućnost, potrebno im je već u djetinjstvu omogućiti da samostalno donose odluke. Pohvala za uspješne rezultate je za njih izuzetno poticajna. Dijete Lav je rođeno da djeluje, da vodi, da izvršava, pa nerijetko mali Lavovi postanu veliki državnici. Lavića nije lako ukrotiti, ponekad se to čak čini i nemogućim. Za to je potrebna stalna, čvrsta, ali nježna disciplina. Ljubav i nježnost su čarobna šifra za otvaranje srca malog Lava. Roditelji trebaju znati da, iako se ova djeca čine snažna, tajna zapravo leži u njihovom strahu da nisu tako jaka kao što se čine. Zato ih svaku večer morate jako zagrliti i reći im da ih volite.

Djevica

24.08. – 23.09.

Djeca rođena u znaku Djevice su tiha, mirna i stidljiva. Djevice su vrlo osjetljive, i već u ranom djetinjstvu će biti selektivni i izbirljivi oko hrane. Djevice su jednostavne u prohtjevima i lako im je ugoditi. Ova djeca obično ne zahtijevaju previše i, u većini slučajeva, će učiniti ono što je traženo od njih. Već veoma rano počinju pokazivati inteligenciju i sposobnosti za detalje. Oni se mogu zabaviti otkrivajući stvari koje drugi ljudi obično uzimaju zdravo za gotovo ili ne vide uopće. Djevice su obično jako uredne još kao djeca, pa su njihove igračke uvijek na svom mjestu. Mogu biti vrlo stidljivi u prisustvu nepoznatih osoba, naročito u kući, a tada izbjegavaju govoriti ili se čak skrivaju. Nakon nekog vremena, ovaj pritisak jenjava i oni se počnu osjećati ugodno. Djevice su složene ličnosti, jako su osjetljivi i vrlo ih je lako povrijediti. Svaka kritika ili ismijavanje može dovesti do pojave kompleksa. Često se osjećaju nesigurno. Roditelji im moraju pomoći da razviju samopoštovanje od početka pokazujući ljubav i konstantno dajući podršku. Jedna riječ pohvale nije dovoljna, jer je mogu ne uzeti za ozbiljno. Djevice su dobri prijatelji i jako vezani za svoje majke, uvijek im pomažući u kućnim poslovima. Djevici ne treba dva puta reći da nešto učini.

U školi, Djevica može postati najbolji učenik zahvaljujući svojoj predanosti i disciplini. Toliki su perfekcionisti da nerijetko ispravljaju čak i nastavnike. Obično ih ne zadovoljava pisana riječ, već uvijek traže i fizički dokaz. Vrlo su radoznali i posjeduju izvrsnu vještinu promišljanja. Za ovu djecu je najbolje nabavljati edukativne igre kako bi se stimulirale njihove mentalne sposobnosti. Djevice jako vole knjige. Obrazovanje igra veliku ulogu u njihovom životu, jer što više znaju, više imaju samopouzdanja i vjere u sebe. Oni koji ne postignu određeni nivo obrazovanja mogu imati problema u odrasloj dobi kada se može pojaviti osjećaj stidljivosti, introvertnost, te osjećaj inferiornosti. Njihove navike su rutinirane i oni su izuzetno precizni, dobro se organiziraju i mogu stići sve što su planirali. Mogu imati problema sa braćom ili sestrama koji nisu tako organizirani i uredni. Djevice često kritiziraju članove obitelji, ali na izuzetno pozitivan način, pa ih često i imitiraju na šaljiv način. Njihov emocionalni svijet je izuzetno složen i neće pustiti bilo koga da u njega zaviri..

U adolescenciji postaju osjetljiviji, pa roditelji ne bi trebali ismijavati niti se šaliti na račun prvih ljubavi. To bi moglo izazvati duboke rane, što bi moglo utjecati na njihovu budućnost kada je ljubav u pitanju. Možete izvući najbolje u njima uz pomoć ljubaznosti, blagosti, te logičkim načinom razgovora. Djevice ne znaju odgovoriti na agresivnost, takvo ponašanje jednostavno ih paralizira. Kako bi im pomogli u budućem emocionalnom životu potrebno ih je naučiti da slobodno pokazuju osjećaje. Sa ovom djecom je važno razgovarati i o seksu, to će im u budućnosti dati osjećaj sigurnosti. Roditelji se ne trebaju bojati da će se ova djeca “pokvariti” ili da će stvoriti određene iluzije. Djevice su vrlo realne, jako pametne, i sve fantazije koje razvijaju u djetinjstvu će pridonositi njihovoj emocionalnoj ravnoteži u budućnosti. Njihovo tijelo može biti tanko i osjetljivo. Njihovi pokreti su mekani i tihi, ali njihove oči su pune života i u njima se krije nezamisliva inteligencija. Radoznalost i želja za znanjem kod ove djece ispoljava se jako rano. Već u kolijevci će promatrati i proučavati sve što se događa oko njih.

Vaga

24.09. – 23.10.

Djeca rođena u znaku Vage su slatka, nježna i šarmantna. Svakoga će osvojiti prekrasan osmijeh male Vagice. Ova djeca su društvena i uživaju biti okruženi ljudima. Već u ranom djetinjstvu počinju tražiti unutarnju ravnotežu kroz harmoniju. Ne vole agresivnost i jednostavno ne podnose prepirke ili svađa. Oni će uvijek biti u potrazi za mirnim mjestima, toplim bojama i laganoj muzici. To je nešto što treba imati u vidu, jer Vage mogu izgubiti kontrolu u intenzivnim ili vrlo teškim uvjetima, a uređenje njihovih soba na delikatan način može pomoći u smirivanju temperamenta. Veliki problem za ovu djecu je zapravo njihov um. Njihova unutarnju ravnoteža kao da je na ljuljački, odnosno na vagi, i stalno sumnjaju u svoje odluke i izbor. Mrze donositi odluke u žurbi, jer pritisak samo pogoršava njihovu zbunjenost. Roditelji ne bi trebali vikati na Vagice, naređivati im ili ih na bilo kakav sličan način iritirati, jer bi zbog toga kao odrasli mogli ispoljavati isuviše nervoze prilikom donošenja važnih odluka. Rješenje je da se sa ovom djecom razgovara nježno i strpljivo, jer su tvrdoglavi samo onda kada su zbunjeni. Oprez je njihova osnovna karakteristika. Oni ne vole stvarati nevolje i biti „zločesti“. U raspravama će biti nepristrani i djelovati kao mirotvorci, umirujući suprotstavljene strane i pokušavajući pronaći pravedno rješenje.

Vage jako dobro razumiju pojam balansa i pravde, i roditelji bi trebali samo nadograditi njihova ispravna shvaćanja. Najbolji način za to je, na primjer, da roditelj na isti način tretira svu djecu u kući, daje im ista zaduženja i očekuje isti nivo odgovornosti. Vage imaju intenzivna razdoblja aktivnosti, nakon čega slijedi vrijeme za opuštanje. Ne treba ih smetati kada nisu aktivni, pokrenut će ih njihov unutarnji balans. Istina, Vage mogu biti pomalo lijeni i ne vole mnogo fizički napor. Oni mogu omekšati srce za tren oka, pogotovo srce roditelja. Vrlo su slatka i simpatična djeca, pa stoga obično dobiju ono što žele. Međutim, zbog toga su često dosta razmaženi, pa je važno da roditelji kombiniraju disciplinu s ljubavlju. Vagice će se dobro prilagoditi u školu ako imaju potrebnu ravnotežu kod kuće. Oni imaju logički um, znatiželjni su i žele znati sve o svemu, a to ih čini dobrim učenicima. Ne vole nered i pomoći će rado u čišćenju kuće.

Tokom adolescencije njihova sklonost ka urednosti i čistoći će itekako doći do izražaja. Satima će ostajati u kupatilu. Roditelji trebaju znati da mir, ljepota i udobnost čine sklad koji je Vagi potreban. Vage su većinom veliki šarmeri u odraslom dobu i uvijek će biti raspoloženi za romantiku. Djeca rođena u ovom znaku imaju mnogo kreativnih sposobnosti i skloni su umjetničkom izražaju. Ova djeca će sa veseljem ići na satove pjevanja ili sviranja nekog instrumenta, kurs glume u kazalištu/pozorištu, književne večeri, te sve aktivnosti koje su vezane za bilo kakvu vrstu umjetnosti. Što se tiče njihovih prehrambenih navika, imaju tendenciju ka slatkoj hrani i slatkišima, te vole brzu hranu, što može uzrokovati buduće probleme s težinom. Ako roditelji kreiraju skladno okruženje za ovu djecu, ona će se zauvijek zaštitnički ponašati prema roditeljima i njihovom domu. Vrlo je vjerojatno da će male Vagice imati jamice, odnosno male rupice na obrazima koje će dolaziti do izražaja kada se smiju. Njihovo tijelo će biti dobro građeno, Vage su izuzetno fizički skladne. Dodir Venere ostavlja trag na njihovim licima i vječno će zadržati zaigranu romantičnu privlačnost.

Škorpion

24.10. – 22.11.

Djeca rođena u znaku Škorpiona su intenzivna, emocionalna i dominantna. Čak i kao sasvim male bebe, Škorpijice mogu komunicirati svojim dubokim, prodornim pogledom. Oni kontroliraju sve u obitelji. Kako rastu, sve više pokazuju sklonost prepirkama i svađama u kojima jednostavno žele pobijediti. Ako u nekoj svađi odstupe, njihova stvarna namjera nije povlačenje nego otpočinjanje prepirke iznova, na drugom frontu. Ova djeca su vrlo jaka, puna energije i vitalnosti, sa agresivnim i odlučnim karakterom. Roditelji bi trebali pokazati odlučnost i nametati čvrstu disciplinu ovoj djeci. Škorpioni moraju naučiti da budu obzirni prema ljudima iz okruženje, sami to vjerovatno neće shvatiti. Ta djeca moraju znati da mogu izgubiti, oni moraju naučiti kako oprostiti i kako poštovati autoritet. Oni su veoma bistri i imaju osobnost koja privlači poput magneta. Njih ljudi jednostavno primjećuju i ne ostaju ravnodušni. Škorpioni uče samo od onih koji su jači od njih. Međutim, roditelji ne smiju zaboraviti da je osim discipline ovoj djeci neizmjerno potrebna ljubav i nježnost. Ovaj znak Zodijaka je najstrastveniji od svih i uvijek će mu trebati puno ljubavi. Ukoliko u djetinjstvu budu uskraćeni za ljubav, pažnju i nježnost, kao odrasli mogu postati hladni, sramežljivi, te puni strahova i fobija.

Škorpioni su iskreni, otvoreni i direktni, ali mogu biti dosta rezervirani kada se radi o osobnim stvarima. Oni dobro čuvaju svoje tajne, a njihova soba za njih predstavlja pravo malo svetište. To je razlog zašto niko ne bi trebao njuškati po stvarima malog Škorpiona. Ova djeca su izuzetno perceptivna i ništa im ne može promaći. Njihova intuicija je izvanredna, čak mogu imati veoma živopisne snove. Privlačit će ih misterija, magija i tajanstvenost, pa mogu biti izvrsni istražitelji. Oni će sa lakoćom otkriti sve obiteljske tajne, pa i one neugodne…

Odličan poklon za ovu djecu je mađioničarki set, mikroskop ili set za kemijske/hemijske eksperimente. Ove „igračke“ će pomoći u razvijanju njihovih prirodnih sklonosti.. Škorpionov oštar i prodoran um ima sposobnost shvatiti apstraktne koncepte i usvojiti ih kao sopstvene. Ova djeca također trebaju mnogo fizičke aktivnosti, kao što je sport, kroz koje prazne neiscrpnu energiju. Ako nemaju fizičku aktivnost, koja za ovu djecu zapravo predstavlja svojevrstan ventil, mogu postati dosadne i agresivne osobe. Vrlo su odani svojim prijateljima i onima koje vole, iako ponekad mogu biti grubi i nezainteresirani za druge. Vrlo je važno da se obećanje dato Škorpionu ispuni; nikada ovoj djeci ne treba obećavati ono što se neće ispuniti jer će ih to povrijediti što dovodi do jednog od najtežih problema sa ovim znakom - osvete. Škorpioni imaju pamćenje poput slona. Neosnovana ukora i grdnja, kao i pretjerana tolerancija, vrlo loše utječu na ovu djecu. Djeci rođenoj u ovom znaku ne trebaju roditelji da bi donijeli odluku o budućim poslovima i karijerama, oni će svakako učiniti ono što ONI misle da je potrebno kako bi postigli svoje ciljeve. Dok su mladi, najbolje ih je podržavati u pozitivnim namjerama. Oni će biti uspješni samo u onome što sami odaberu. Bez obzira šta žele i za šta se opredijele, u tome će zasigurno biti najbolji.

Strijelac

23.11. – 22.12.

Djeca rođena u znaku Strijelca su avanturisti, nemirni i samouvjereni. Strijelac ima vrlo dobar smisao za humor, kao mali klaun. Mali Strijelac je najsretniji kada uspije nasmijati cijelo društvo. Još u ranom djetinjstvu, počet će pokazivati svoj nemir, ali i šarm. Ova djeca će početi svoje putovanje u roditeljskom domu, zatim će krenuti po susjedstvu, sve dok se jednog dana ne otisnu u istraživanje cijelog svijeta. Njihova znatiželja i energije su bezgranični. Stalno postavljaju pitanja, žele znati sve, pa ponekad postanu pomalo naporni sa beskrajnim pitanjima. Jako su poslušni, razumni i dobro slušaju ako uvide logiku onoga što im se govori. Njihov radoznao i razuman um uvijek pomno analizira ono što im je rečeno. Kako bi ih privoljeli na saradnju, ma o čemu da se radi, roditelji trebaju igrati na kartu njihovog osjećaja za pravdu i poštenje. Mogu izgubiti motivaciju ako su cijeli dan zatvoreni u kući jer im to sputava maštu i fantazije. Mali Strijelci jako vole biti vani. Vole sport i pokazuju dobre rezultate. Omiljeni su među drugom djecom i imaju mnogo prijatelja zahvaljujući izvanrednom smislu za humor. Iako se strijelci čine jakima, te pokazuju veliki entuzijazam i autoritet u svom društvu, zapravo trebaju konstantnu podršku u svojim idejama i postignućima. Veoma su otvoreni i iskreni, pa se često desi da potpadnu pod tuđi uticaj. Upravo zbog toga, roditelji uvijek trebaju znati sa kim se njihov mali Strijelac druži. Osjećaj slobode Strijelaca postaje jači u adolescenciji i oni često rano napuštaju roditeljski dom kako bi putovali i istraživali svijet.

U školi može biti uspona i padova, jer sve ovisi o entuzijazmu ove djece. Ako im je u školi dosadno neće biti dobri učenici, ali ako pronađu teme koje ih zanimaju biti će uspješni iznad prosjeka. Njihov um je višeslojan i stalno su mu potrebni novi izazovi i otkrića. Što je nastava dinamičnija, to je Strijelac bolji učenik. Sa lakoćom uče strane jezike, a privlači ih i religija. Strijelci nerijetko prolaze kroz promjene u svojoj vjeri i religiji, u potrazi za istinom. Izuzetno su filozofski nastrojeni. Imaju avanturistički, istraživački duh, pa često odlaze živjeti u neku drugu zemlju na neko vrijeme.

Strijelci apsolutno nemaju smisla za finansije, osim ako im se to „usadilo“ u veoma ranom djetinjstvu. Roditelji bi trebali naučiti Strijelca kako baratati sa novcem kako bi se izbjegli finansijski problemi u budućnosti. Tako, ako dijete potroši sedmodnevni džeparac za jedan dan, treba biti bez novca narednih šest dana. To možda zvuči malo preoštro, ali će zasigurno imati pozitivan efekt u buđenju finansijske svijesti malog Strijelca. Strijelac ima avanturistički duh i po pitanju srca i emocija. Dječaci i djevojčice rođeni u ovom znaku vjerovatno će doživjeti mnoge romanse tokom adolescencije, a ponekad i više od jedne u isto vrijeme. Vrlo nezavisni, društveni i nemirni. Oni imaju veću potrebu za prijateljima koji ih prate u beskrajnim avanturama, nego za snažnim i autoritativnim roditeljima. Spoznaja da roditelji imaju puno povjerenje u njih, Strijelcima daje samopouzdanje i tada su uspješniji u životu generalno. Djeca Strijelci imaju veliki osmijeh koji odražava njihov unutarnji osjećaj. Uglavnom imaju okrugla lica, a tijela su im jaka i čvrsta. Njihova osnovna karakteristika je radost i ljubav prema avanturama, i to će ih pratiti kroz cijeli život.

Jarac

22.12. – 20.01

Djeca rođena u znaku Jarca pokazuju iznenađujuću zrelost. Još kao dojenčad u stanju su jasno pokazati ono što žele, a da pri tome uopće nisu bučni. Oni su odlučni, kada nešto žele nikada se neće ustručavati da za to pitaju i dobiju ono što su htjeli. Čini se da ova djeca sve unaprijed planiraju. Mali Jarci znaju biti toliko tvrdoglavi, da uglavnom dobiju ono što žele, na ovaj ili onaj način. Znaju biti beskrajno strpljivi i čekati pravi trenutak. Oni su također dobro organizirani i prilagodljivi dnevnoj rutini. Njihove igračke stajat će uvijek na određenom mjestu. Jako vole rutinu i odgovara im fiksni raspored obroka, tako da hranjenje ove djece ne predstavlja problem. Oni jako vole svoj dom i u njemu se osjećaj najugodnije, tako da im je mnogo draže da ih prijatelji posjećuju nego da oni odlaze posjetiti prijatelje. Obično imaju tek nekoliko prijatelja ili možda samo jednog sa kojim dijele svoje tajne. Ali roditelji se ne smiju prevariti: iako se čine odraslima, oni su zapravo još uvijek samo djeca.

Djeca Jarci imaju jao plemenito i osjetljivo srce, pa im treba puno ljubavi. Ako ne dobiju dovoljno topline i nježnosti u djetinjstvu, kao odrasli mogu postati hladni, rezervirani i sebični. Duboko unutra ova djeca su jako slatka i romantična, samo trebaju naučiti da to izraze. Oni su vrlo inteligentni, pametni i neovisni. Imaju jak osjećaj za autoritet. Jarci obično nemaju problema u školi. Oni će uvijek zadaće uraditi na vrijeme, njihov um funkcionira poput kompjutera i omogućava im da jako brzo uče i rezonuju. Njihova koncentracija je nevjerojatna i obično imaju vrlo visoke ocjene u školi. Jarci mogu postati sramežljivi ako su prisiljeni raditi ili govoriti nešto protiv svoje volje pred mnogo ljudi.. Ponekad se čine sporiji od ostale djece, i često im je neugodno u društvu, ali iako se ponekad čine kao usamljenici, obično postanu izuzetno uspješne vođe. Dijete rođeno u ovom znaku voli se igrati uloga odraslih i takve igre jako ozbiljno shvaća. Ovom djetetu izuzetno su zabavne igre u kojima je u ulozi doktora, učitelja, šefa, direktora ili člana upravnog odbora velike korporacije . Jako ih vrlo privlači svijet odraslih, pa ponekad oblače odjeću svojih roditelja. Izuzetno su samostalni, pa kada se prvi put sami obuku ili okupaju, nikada više za to neće tražiti pomoć.

Jarčevi imaju sistematične umove i lako nauče sve što se odnosi na posao, politiku i nauku. Mnogo razmišljaju i stalno su u potrazi za rješenjima svakodnevnih problema. Set za hemijske/kemijske eksperimente, šah, matematičke igre, monopol ili enciklopedija mogu biti vrlo korisna pomagala u razvoju njihovih mentalnih sposobnosti. Oni žele sve samo uraditi. U adolescenciji obično pokazuju neovisnost kroz tvrdoglavost. Mogu se postaviti zapovjednički prema slabijom braćom i sestrama ili prijateljima (ako to već nisu učinili). Negodovanje pokazuju kroz ravnodušnost, hladnoću ili depresiju. U djetinjstvu, pripadnicima ovog znaka potrebna je bezgranična podrška roditelja koji ih u ranoj dobi trebaju naučiti kako da donose odluke. Jarčevi će obično činiti upravo ono što žele učiniti, ali tek kada dobiju pažnju i ljubav osjećat će se kao pobjednici. Pripadnici ovog znaka jako su orijentirani obitelji. Izuzetno su vezani za svoj dom i neće ga rado napuštati. Kao odrasli oni će uvijek brinuti o potrebama svih članova obitelji. Ako je potrebno, oni znaju biti i roditelji svojim roditeljima.

Vodolija

21.01. – 19.02.

Djeca rođena u znaku Vodolije su originalna, samostalna, buntovna i jako posebna. Postoji mnogo aspekata njihove osobnosti. Stalno su u pokretu, imaju buntovnički stav i nisu poslušni. Vrlo su pametni i još kao mali brzo uče kako funkcioniraju stvari oko njih. Vodolije su izuzetno radoznale i društvene. Privlači ih sve što je neuobičajeno, objekti u pokretu, žive boje i animacije. Zbog toga ih roditelji uvijek moraju držati na oku, naročito kada tek prohodaju. Jako ih privlače i elektronske naprave i aparati, ako što su računari, TV aparati, CD uređaji, audio oprema, električni muzički instrumenti, teleskopi, kamere… Uvijek će naći način da gurnu svoje male prstiće u takve uređaje. Pored njih je teško voziti automobil, jer ih strahovito privlači kontrolna ploča. Ova djeca će naprosto uživati u elektronskim igricama. Ovoj djeci je puno bolje objasniti kako se koriste električne sprave i aparati, nego im zabraniti da ih dodiruju..

Kada pronađu nešto što ih interesira, ova djeca uče nevjerojatnom brzinom da to ponekad graniči sa genijalnošću. Sve im brzo dosadi, tako da su uvijek u potrazi za nečim novim, a njihovo raspoloženje može se promijeniti mnogo puta u istom danu. Međutim, iako su pomalo nepredvidljivi, jako su šarmantni, društveni i nevjerovatno perceptivni. Roditelji trebaju biti oprezni pri odabiru škole za Vodoliju, jer njihovom umu treba konstantna stimulacija. Konzervativan i tradicionalan stil obrazovanja je potpuno pogrešan odabir za ovu djecu. Oni moraju biti u kontaktu s modernim i futurističkim idejama.

Oni su uvijek upućeni na budućnost, nikada na prošlost. Vrlo su inteligentni, ali ponekad i odsutni, pogotovo ako im je dosadno u školi. Kreativnost i originalnost Vodolije je nevjerojatna, i potrebno ih je stalno stimulirati na razmišljanje kako bi iskoristili svoj puni potencijal tokom školovanje, ali i kasnije. Iako su talentirani za umjetnost, njihova kreativnost nije ograničena samo na umjetnost, oni mogu biti izvrsni izumitelji. Vole naučnu fantastiku i sve vezano uz svemir i prirodu. Ličnost Vodolije je kombinacija pragmatičnosti, percepcije i logike. Njihovi odgovori će uvijek biti jasni i precizni, iako će često odgovoriti sa 'ne' na svaku sugestiju ili prijedlog. Nakon što malo razmisle o datom prijedlogu, dat će razumniji i racionalniji odgovor. Zbog toga Vodolijama treba dati vremena da razmisle o odlukama, te ne treba previše uzimati u obzir njihovu prvu reakciju.

U adolescenciji postaju buntovni i ekstravagantni. Njihovi roditelji moraju biti spremni prihvatiti radikalne frizure i odjeću, nedostatak tačnosti, te nekonvencionalno ponašanje. Kasnije, ovi mladi ljudi će se smiriti. Roditelji se ne bi trebali direktno konfrontirati ili osporavati odluke Vodolije. Umjesto toga, trebaju se sa njima družiti. Vodolije vole živjeti nekonvencionalno, a takvi su i pri odabiru prijatelja, koji se neće uvijek svidjeti njihovim roditeljima. I u ovom slučaju, nije preporučljivo kritizirati. Energija ove djece je u potpunosti umna, te će vjerovatno imati poteškoće u fizičkim aktivnostima. Ovdje roditelji mogu mnogo pomoći dajući podršku. Vrlo je važno rano ih naučiti kako da preuzmu odgovornost i budu savjesni. To će ih odvratiti od odabira najlakšeg puta u životu (takozvane linije lakšeg otpora). Roditelji ove djece trebaju znati da su Vodolije zbilja posebni ljudi koji neće slijediti uobičajeni put. I treba ih podržati, jer upravo takvi ljudi mijenjaju svijet.

Ribe

20.02. – 20.03.

Djeca rođena u znaku Ribe su izuzetno osjetljiva, intuitivna i srdačna. Ta djeca vole živjeti u svijetu mašte, bez rasporeda i rutine. Oni jedu samo kad su gladni, i teško im se može nametnuti fiksni raspored obroka. Oni neće zaspati kada roditelji odluče da ih stave u krevet, još dok su bebe. Ova djeca će utonuti u san samo kada su zaista pospani. Igraće se samo onda kada to žele, odnosno kada su inspirirani za igru. Za ovu djecu je teško uspostaviti ustaljenu dnevnu rutinu, jer je oni mijenjaju svakodnevno. Ribica će pristati na disciplinu samo uz puno roditeljskog strpljenja i ljubavi. Ova djeca su vrlo emocionalna i romantična, te će ih jako uznemiriti negativne reakcije roditelja. U takvim okolnostima, nastojat će da ugode svim zahtjevima kako bi povratili obiteljski emocionalni balans i mir. Ponekad ih plaši svijet odraslih i budućnost, i to je razlog zašto utočište često pronalaze u svijetu mašte. Ova djeca su sklona „pobjeći“ u svijet svojih fantazija, pa im je konstantno potrebna pažnja i utjeha.

Ribe imaju izvanrednu intuiciju i ponekad znaju iznenaditi svojim razmišljanjima i vizijama koje se obistine. Oni izvrsno uočavaju i vide, ali ne razumiju sve što se događa oko njih. Važno je ne raspravljati se pred njima, jer bi mogli pomisliti da su oni uzrok svađe. Jako su osjetljivi na bilo kakvu vrstu tenzija u obitelji. Vole boraviti u prirodi, pored vode. Njihova energija se jednostavno obnavlja kroz šetnju u parku, boravak na plaži ili u prirodi. Satima mogu proučavati biljke i kukce. Ova djeca će biti puno sretnija uz kućnog ljubimca; psa, mačku ili pticu. Ako nemaju kućnog ljubimca, stvoriće ga u svojoj mašti. Skloni su samoći i ugodno se osjećaju kada se povuku u sebe. Tada ih treba pustiti na miru da putuju u svojim maštarijama. Inspiraciju crpe iz svega što se nalazi oko njih, pa su izvrsni glumci, muzičari, plesači, pjesnici i slikari. Budući da su jako osjetljivi, lako ih povrijedi malo grublji stav, pa često plaču zbog sasvim banalnih stvari. Njihova mašta nikada ne miruje, pa često izmišljaju priče i događaje. Ono što bi roditelji okarakterisali kao laž, za njih predstavlja istinu u neostvarenom kontekstu. Ne treba ih kritizirati zbog takvih maštarija, nego naprotiv poticati njihovu kreativnost kroz pisani oblik ili crtanje.

Ribice se neće lako prilagoditi zahtjevima školskih obaveza, ali ako zavole nastavnike i učitelje biće im mnogo lakše obavljati školske zadatke. Njihovo ponašanje je ponekad kontradiktorno. Ova djeca su sklona promjenama ponašanja i mišljenja. Razlozi za to mogu biti različiti: ponekad je to jednostavno entuzijazam da istraže nešto novo i drugačije, a ponekad jednostavno žele pobjeći od stvarnosti ili neke odgovornosti. Ribe su vrlo nježna djeca i onima koje vole nesebično će pokazati emocije. Ova djeca vole život i imaju razvijen osjećaj empatije za sva ljudska bića. Lako je povrijediti njihova osjećanja, pa roditelji moraju biti oprezni. Kao adolescenti, biće vrlo romantični. Iskustvo prve ljubavi će biti presudno i odredit će njihovo ponašanje u svim budućim vezama Ako to iskustvo ne bude pozitivno, kod djece rođene u ovom znaku mogli bi se razviti duboki strahovi i nesigurnosti. Njihovi problemi u tom osjetljivom dobu za njih su veoma stvarni, i roditelji bi im trebali pristupiti sa razumijevanjem i ozbiljnošću, ma koliko im se takvi problemi činili banalnim. Ova djeca lako dolaze pod utjecaj okoline i lako ih je nagovoriti da učine nešto što inače ne bi uradili. Ako su povrijeđena ili osjećaju strah, ova djeca će jednostavno pobjeći, sakriti se, ili dugo spavati. Ribicama je potrebna ogromna količina ljubavi kako bi bili spremno suočiti se sa životom i ostvariti svoje snove. Tijela djece rođene u ovom znaku su nježna, prosječne visine, sa okruglim licem i naglašenim očima. Oči su obično zelene ili sive boje, ili čak neke neodređene boje koja će se mijenjati vremenom i prema intenzitetu svjetlosti.