Mame i tate,vi ste na redu!

No replies
Diplomirani psiholog,u potrazi za korisnim savetima,informacijama, raznim vestima, istraživanjima i zanimljivostima kojima se bavi vaš sajt.
Miljana Rančić's picture
Offline
Pridružio/la se: 17.01.2013
Grad:
Postovi:

U današnje vreme koje je prepuno  izazova  i  obaveza, nimalo nije lako biti dobar, odgovoran i uzoran roditelj, od koga se očekuje da izdržava porodicu, radi ako treba  više poslova, i u isto vreme bude pored svoje dece, i aktivno učestvuje u svakom trenutku njihovog razvoja.  Potrebno je puno ljubavi, razumevanja, tolerancije za dečje nestašluke,  pažnje,  predanosti, inspiracije i mašte, jer na kraju  roditeljska uloga je nezamenjiva.  

Na žalost, danas roditelji nemaju dovoljno  slobodnog  vremena da provode sa svojim mališanima i veći deo dana, deca  su sa vaspitačicama, bebisiterkama, bakama i dekama. Dobra ogranizacija roditelja i planiranje svakog slobodnog trenutka koji roditelj ima, je veoma važna da se  efikasno provede sa decom. 

Puno je priče na temu vaspitanja, koje dovode do raznih dilema.  Proces je veoma složen i zahtevan i treba ga prilagoditi razvojnom periodu kroz koje dete prolazi.

Roditelji se često pitaju:  Da li smo postupili na pravi način ili je moglo drugačije, Da li treba popustiti i u kojim situacijama je detetova  reč  poslednja? Mnogo je ovakvih pitanja i nedoumica, ali mi smo tu da Vam pomognemo i predložimo neke od metoda  pozitivnog pristupa, kada je u pitanju proces vaspitanja deteta.

1)      Insistirajte na igri:  Igra predstavlja sve u dečjem svetu. Ona je važna za razvoj motorike, koordinacije pokreta  i za  povezivanje raznih stimulusa u spoljašnjoj sredini koji okružuju dete.  Mentalni razvoj i inteligencija deteta  mnogo zavisi od načina igre, jer uz pomoć  nje spoznaje svet.  Jedini i pravi zadatak deteta je da što više provodi u igri, jer  je to prirodan način  i osnova za formiranje pozitivnog odnosa  između njiega i Vas.

2)      Pričajte i pažljivo slušajte vaše dete:  Za psihički razvoj vašeg deteta  vrlo je važno na koji način razgovarate sa njim.  Kada  mu nešto objašnjavate, gledajte ga pravo u oči, stavite mu do znanja da vas interesuje to što vam priča, neka atmosvera bude što prijatnija i opuštenija. Zagrlite ga, delite  što više osmeha i lepih trenutaka.

3)      Obezbedite detetu zdrave i redovne obroke.  Pravilan i kvalitetan način ishrane je od suštinske važnosti za rast i razvoj mališana. Učite dete da stvara dobre navike u ishrani, budite aktivni zajedno sa njim, trčite, vozite biciklu.  Podržavajte ga u školskim aktivnostima, posećujte  pozorišta, bioskope,  zoološke vrtvove, muzeje. Ne zaboravite, roditelji su uzori svojoj deci, i učenje po modelu je od suštinske važnosti.

4)      Budite pravi izvor informacija  vašeg deteta.  Podstaknite dete da postavlja razna pitanja, budite kreativni i maštoviti u odgovorima. Porodična atmosvera puna ljubavi i    pozitivnog stava, učiniće da vaše dete  može  na lakši način da prevazidje razne probleme  sa kojima se bude suočavao u životu. Otvorena i iskrena komunikacija u detinjstvu je osnov za formiranje kasnijih, zdravih medjuljudskih odnosa.

5)      Pratite razvoj vašeg deteta. Roditelji su ti, koji moraju pratiti svaki aspekt u dečjeg razvoja. Upoznajte se i nformišite kroz koje sve faze intelektualnog, emocionalnog socijalnog i  fiziološkog  prolazi vaše dete, i kakvi se sve problemi mogu javitiu  u procesu sazrevanja. Budite uvek podrška i nemojte se stideti,  ako  je u nekom trenutku potrebna stručna pomoć vašem detetu, jer na kraju svaki  savet se uvek isplati.

6)      Provodite što više vremena  sa decom. Druženje sa mališanima  predstavlja pravo uživanje i svaki slobodan trenutak treba podeliti sa njim. Deca su pravi, mali istraživači, niste ni svesni šta sve možete saznati od njih. Pratite ih, budite radoznali kao i oni, probudite maštu  jer uz dečju igru svet je mnogo lepši.

7)      Razvijajte dečju individualnost.  Pratite interesovanja vašeg deteta, ako primetite da pokazuje određene  talente radite na tome.  Učite ga da bude samostalno i nezavisno od ostalih  i  da ne upoređuje sebe sa drugima. Kroz igru, učite dete  šta je dobro a šta loše i kako treba reagovati u raznim situacijama.  U određenom periodu vaspitanja, vrlo je važno postaviti jasna pravila ponašanja, učiti dete šta sme, a šta nesme činiti i polako ugrađivati moralna načela. Dete treba biti svesno, da u nekim situacijama mora snositi posledice za svoje  postupke i ako je ponekada potrebno biti čak i kažnjeno. To je sve deo procesa adekvatne socijalizacije i formiranja svesti deteta o principima realnosti.

8)      Nadjite vremena za sebe.Ako ste nervozni, nedostaje vam sna,  preskačete obroke, u potpunosti ste redukovali socijalni život, vreme je da se promene ustaljene navike. Organizujte se tako, da, imate malo više vremena za sebe,  partnera, svoje prijatelje,  jedite redovno.  Ukoliko možete, uključite i ostale članove porodice da vam pomognu, prijatelje, komšije, a vi se malo odmorite od roditeljstva, prijaće Vam. 

Vaša ocjena: None Prosjek: 4.2 (10 glasova)

Kako olakšati polazak u vrtić

 

Svaki roditelj se suočava sa velikom tremom i neizvesnošću  kada krene da pravi planove za polazak svoga deteta u vrtić. Naročito mame mogu biti nervozne i stalno brinuti, da li će dete prihvatiti n