Kako prepoznati dijete sa autizmom?

3 replies [Zadnji post]
i ovaj forum me čini sretnom :)
sretna mama's picture
Offline
Pridružio/la se: 31.10.2010
Grad:
Postovi:

Autizam

 

Autizam je kompleksan razvojni poremećaj čiji je specifičan uzrok još nepoznat. Djeca s autističnim poremećajem izgledaju kao i sva druga djeca, ljupka, živahna, bistrooka. Ipak osobe s autističnim poremećajem imaju niz životnih teškoća. No, primjereni edukacijski pristupi pružani tokom cijelog života, podrška porodicama i stručnjacima koji su uključeni u tretman, te pružanje odgovarajućih usluga i pomoći u okviru zajednice uz poticanje pozitivnog stava u društvu mogu poboljšati kvalitetu i dostojanstveniji stil života ovih osoba. Prema epidemiološkim istraživanjima, na 10 000 novorođene djece rađa se 4-5 djece s autizmom. Kada je riječ o autističnom spektru poremećaja govori se o 10-15 djece na 10 000 novorođenih.

Autistični poremećaj obuhvata: autizam Kannerovog tipa, razvojne psihoze, atipični autizam, Rettov sindrom i druge sveobuhvatne poremećaje.

Neke posebnosti ponašanja po kojima ćete prepoznati dijete s autizmom:

Prvi znaci autizma javljaju se već u prve tri godine života i to najčešće već unutar prve godine, no često u tom ranom razdoblju ostaju neprepoznati. Upozoravajući je znak da dijete ne reaguje na podražaje iz okoline, što roditeljima može izgledati kao da dijete dobro ne vidi ili ne čuje. No djetetov sluh i vid nisu oštećeni, već njegove reakcije na podražaj nisu odgovarajuće. Na majčin smiješak ne odgovara smiješkom, ne uspostavlja kontakt očima, odupire se promjenama i voli rituale. Karakteristično je ponavljanje nesvrsishodnih pokreta i radnji (njihanje glavom, lupanje glavom o zid…). Dijete se igra samo, ponavljajući istu igru sa istim predmetom kroz duže vrijeme. Može biti izrazito vezano za poznate predmete i ne ispuštati ih iz ruku. Razvoj govora je usporen, nepravilan, a neka djeca uopšte ne govore. Dio oboljelih izrazito je agresivan spram drugih i sebe samih (agresija i autoagresija). Važno je znati da svi navedeni simptomi nisu posve različiti od onih koji se i kod posve zdravog djeteta mogu uočiti u pojedinim razvojnim razdobljima (otpor, razdražljivost, povlačenje u sebe i dr.). No ako su oni prisutni stalno i trajno, to svakako zahtijeva ozbiljnu konzultaciju stručnjaka. Simptomi mogu biti izraženi u različitom stepenu, od blagih s kojima će i dijete i porodica moći izaći na kraj i živjeti, do posve zatvorenih komunikacija i otuđenja. Simptomi bolesti se zadržavaju cijeloga života. Kod jednog dijela oboljelih mogu se kasnije razviti znakovi drugih psihičkih poremećaja.

 Uglavnom simptomi su slijedeći:

teškoće u socijalnim odnosima, teškoće u komunikaciji, teškoće u igri i imaginaciji, opiranje promjenama u rutini...

dijete odbija tjelesni kontakt, ne obraća pažnju na druge, potrebe zadovoljava vođenjem ruke odraslog prema onome šta mu treba, ne uspostavlja kontakt očima (ovo je najbolji pokazatelj), ne igra se sa drugom djecom,  ili je upadljivo hiperaktivno ili je krajnje pasivno, ne pokazuje strah od opasnosti, smije se i hihoće bez razloga, djeluje kao da ne čuje, stalno iznova izvrće i okreće predmete, ppruža otpor učenju, riječi ponavlja čisto mehanički, nemaštovito je u igri a neobičnu pažnju poklanja predmetima, uz koje je čvrsto vezano i kojim je zaokupljeno, ne odgovara kada ga prozovemo imenom, ravnodušno prema drugim osobama koje boluju ili pate, opsesivno-kompulzivno ponašanje (npr. redanje stvari), moguće je agresivno ponašanje prema drugima i prema samom sebi (ovo sam imala priliku vidjeti, djetetovo lice  je bilo svo u brazdama od vlastitih noktiju), aktivnost čula je ili umanjena ili povećana, 

Vaša ocjena: None Prosjek: 4.1 (9 glasova)
mlada mama sa dva prekrasna djecaka
SANA's picture
Offline
Pridružio/la se: 08.09.2011
Grad:
Postovi:

Autizam je biološki razvojni poremećaj mozga. Zbog prirode nastanka i manifestacije, autizam je vrlo složeni poremećaj. Glavne karakteristike autizma su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. Po tim karakteristikama autizam se razlikuje od ostalih poremećaja iz grupe poremećaja autističnog spektra

Vaša ocjena: None Prosjek: 2.9 (7 glasova)
nije objavio/la status
mmaammyy's picture
Offline
Pridružio/la se: 03.04.2012
Grad:
Postovi:

Pozdrav, 

imam jedan problem. radi se o sljedecem : sve navedene simptome sam prepoznala kod djeteta iz uze moje blizine, i kada sam pokusala majci skrenuti paznju na to, nije postojao nacin da joj se ukaze na problem, ja sam 100% sigurna da se radi o autizmu. kako pomoci tom djetetu i ukazati majci na problem? 

Vaša ocjena: None Prosjek: 4.3 (4 glas/ova)
nije objavio/la status
DaSuMu's picture
Offline
Pridružio/la se: 08.04.2012
Grad:
Postovi:

mmaammyy wrote:

Pozdrav, 

imam jedan problem. radi se o sljedecem : sve navedene simptome sam prepoznala kod djeteta iz uze moje blizine, i kada sam pokusala majci skrenuti paznju na to, nije postojao nacin da joj se ukaze na problem, ja sam 100% sigurna da se radi o autizmu. kako pomoci tom djetetu i ukazati majci na problem? 

Maammyy  imala sam slicnu situaciju 

 moja najbolja prijateljica me pitala dal sam nesto primjetila kod njene curice koja se dosta drugacije ponasala u odnosu na  nasu ostalu djecu, spomenula sam joj Autizam(o kojem sam samo citala)   i preporucila psihologicu,  svi su je smatrali nenormalnom i ko eto pa to su djeca  nisu sva ista i bla bla bla prica, da bi na kraju ipak dijagnosticirali autizam, curica sada ide uspecijalni vrtic za djecu sa posebnim potrebama i pokazuje velike pomake. Njavaznije u svemu ovome jeste sto je ona znala da sa njenim djetetom nesto ne stima, osjetila je, trazila je savjet , prihvatila cinjenice i krenula u borbu. Neko jednostavno nemoze prihvatiti istinu jer je prebolna, pa treba jednostavno malo vise vremena....uglavnom mammmy ne znam kako da joj pristupis al samo nemoj odustajati ako si 100% sigurna, a ja sam sigurna da ce ti kasnije  biti jako zahvalna.

Sretno:)

 

Vaša ocjena: None Prosjek: 4 (10 glasova)