Preporučujemo knjige za naše školarce :)

6 odgovora [Zadnji post]
i ovaj forum me čini sretnom :)
sretna mama's picture
Offline
Pridružio/la se: 31.10.2010
Grad:
Postovi:

Evo, ne znam odakle da počnem... Mali Princ, to kao obaveznu literaturu... isto tako Knjige od Sanje Polak: "Dnevnik Pauline P." ima dva dijela, a ima i njena knjiga "Petrica Pričalica", "Mali Jan ima plan", knjige su odlične, uživali smo i tata i ja i kćerka u čitanju i čitamo ih ponovo, prepoznali smo se u dosta tih priča...

Zatim, Nove bajke za djecu do 10 godina

Knjiga 'Bajke koje pomažu djeci' - priče protiv straha i agresivnog ponašanja te sve što trebate znati kada ih čitate djeci, psihologinja dr. Gerlinde Ortner slične priče napisala i namijenila djeci između 6. i 10. godine života. U knjizi 'Nove bajke koje pomažu djeci' autorica donosi konkretna rješenja za prevladavanjem mnogih problema djece tog uzrasta poput straha, nesigurnosti, konfliktnih situacija koje će djeca po uzoru na junake tih bajki uspješno riješiti.

Roditelji će iz ove bajke naučiti kako ispravno reagirati na poremećaje u ponašanju djeteta i bolje ga razumjeti te što činiti (ili nikako ne činiti) kad je riječ o raznim poremećajima u djetetovu razvoju.

 • Umjerenost u gledanju televizijskog programa
 • Učenik iz razreda koji ima teškoće u razvoju.
 • Snošljivost prema strancima
 • Protiv nasilnog ponašanja.
 • Štednja, novčane teškoće
 • Kada roditelji otputuju
 • Strah od boravka u bolnici, strah od rastanka
 • Protiv nesigurnosti i društvenih zapreka
 • Kako podnijeti razočaranje i poraz
 • Kad se roditelji svađaju
 • Roditelji su rastavljeni
 • Za djecu samohranih roditelja, protiv straha od gubitka

Bajke rješavaju probleme

Vaše dijete je presporo, laže, mokri u krevet, grize nokte - vrijeme je da počnete djelovati. Kako biste riješili probleme ili poremećaje u ponašanju, najbolji način je, savjetuje dječja psihologinja Gerlinde Ortner, terapija bajkama. Kroz čarolije iz priča, igrajući se, djeca se bave svojim problemima i aktivno rade na svom ponašanju.

Djeca se od malih nogu susreću s raznim strahovima i problemima, a dosta roditelja ne zna kako se uhvatiti u koštac sa svakodnevnim problemima s kojima se susreću njihova djeca.

Iz neznanja mnogi često djeluju suprotno psihičkim potrebama svojega djeteta, a ponekad pokazuju i premalo razumijevanja.

Mnogim je roditeljima također teško motivirati dijete na odgovarajući način.

Kako bi ispravno motivirali dijete, zahtjevi koje roditelji postavljaju djetetu trebaju biti prilagođeni djetetovim mogućnostima i sposobnostima.

Upravo su bajke vrlo pogodne za prevladavanje mentalnih barijera između roditelja i odraslih.

Bajke na djecu ostavljaju snažan dojam, a djeca se, prema iskustvu, poistovjećuju s junacima priča te s oduševljenjem preuzimaju ponuđene ideje i prijedloge za rješenje problema.

Prvi dio je sa bajkama a drugi je sa uputsvtima za roditelje kako da razgovaraju s djetetom na tu temu...

 

Zatim knjiga od Bel Muni: Dosadno mi je" o djevojčici kojoj je dosadno, čija mama čeka prinovu, kako joj život i nije baš zabavan kad niko neće da se igra s njom. Mama je stalno zauzeta oko bebe... Tata mora da ide u prodavnicu... Cicini drugari bi samo da gledaju televiziju! Kako da ih natjera da prestanu da budu tako dosadni? Inače ima čitava biblioteka ovih knjiga, uskoro namjeravam kupiti i knjigu "Pa šta!" što je inače omiljena rečenica moje starije kćerke...

Vaša ocjena: None Prosjek: 4 (3 glas/ova)
nije objavio/la status
Flora's picture
Offline
Pridružio/la se: 12.09.2011
Grad:
Postovi:

Ja volim citati i drago mi je sto sam ljubav prema knjigama uspjela prenijeti na Enu. Nas dvije redovno posjecujemo sajmove, uzivamo u listanju i mirisu knjiga, kupovini :) Knjige koje Ena rado cita su Hajdi, Pipi duga carapa, Alisa u zemlji cuda, a Winx knjige i sve druge knjige o vilama su trenutno na prvom mjestu. Nasla sam u Svjetlost knjizari divne knjige o malim vilama, do sada je procitala tri iz te biblioteke.

 

Citali smo “Bajke koje pomazu djeci” i “Nove bajke koje pomazu djeci” – preporucujem i ja ove dvije knjige ako ih vec niste citali. Divna je knjiga i “Carobne svjetiljke”, evo par rijeci:

 Potaknuti dijete da meditira – na prvi pogled, ne zvuči baš vjerojatno. Ali, predstavljena na privlačan način, meditacija donosi veliku dobrobit djeci. Ona smiruje uznemirenost i tjeskobu, izgrađuje samopoštovanje, oslobađa maštu, uči djecu da su tišina i kontemplacija nešto vrijedno i pomaže im da odrastu u uravnotežene, dobro prilagođene osobe. Ova knjiga, namijenjena svakom djetetu u dobi od četiri do osam godina, zbirka je dvadeset interaktivnih meditativnih priča koje su napisane s ciljem da smire i opuste dijete prije spavanja, a istovremenu obogate i stimuliraju djetetovu imaginaciju. Ove priče pomažu djeci na mnogo načina. Pomažu im da usredotoče misli, da nauče više o emocijama i osjećajima, te da upoznaju sami sebe i svoje mogućnosti. Iako te priče nisu meditacija u strogom smislu, ipak služe kao dobra priprema za kasnije učenje prave meditacije. Čitajući priče na glas, uvodimo dijete u čudesne avanture koje rasplamsavaju maštu. Meditacije su priče sa ciljem da djeca uz njihovu pomoć lakše fokusiraju um i oslobode se briga, da vjeruju u sebe i imaju povjerenja u svijet oko njih. Roditelj uz pomoć afirmacija izvlači dublje značenje priče i objašnjava je djetetu. Na početku svake priče dijete uzima čarobnu svjetiljku i kreće Začaranim putem… i otkriva novi svijet imaginacije. Potičući dijete da opisuje ilustracije priča i razmišlja o njima, a zatim da aktivno sudjeluje u samoj priči, uvodimo dijete u meditaciju – i pomažemo djevojčici ili dječaku da oslobode svoju bezgraničnu kreativnost i postignu unutarnji mir.

Vaša ocjena: None Prosjek: 5 (1 glas/ova)

Ena, 22.05.2003 & Dino, 13.06.2012

i ovaj forum me čini sretnom :)
sretna mama's picture
Offline
Pridružio/la se: 31.10.2010
Grad:
Postovi:

baš mi je drago pročitati da ima još mama i djece koje vole knjige kao i nas dvije {#emotions_dlg.drugi}... meni je odlazak u knjižaru ili u biblioteku vijek bio događaj kao iz bajke, san mi je bio pročitati sve knjige koje imaju, voljela sam da osjetim knjigu u ruci, da je prelistam i dugo nisam čula da neko to podjednako tako voli... hvala Bogu, i ja sam uspjela prenijeti to na kćerku... a sačuvala sam nekoliko svojih starih najdražih knjiga koje je izdavala lastavica, bilo ih je 100 komada, ostavila sam dvadesetak najdražih, a one su se dopale i mojoj kćerki (zadnju smo čitali akademiju profesora Kleksa)... to je predivan doživljaj, da djetetu niste ništa nametnuli, a da je uz vas razvilo podjednaku ljubav za iste (pametne i dobre) stvari kao i vi Smile

Vaša ocjena: None
nije objavio/la status
Flora's picture
Offline
Pridružio/la se: 12.09.2011
Grad:
Postovi:

Moj tata je radio u stampariji i od njega sam naslijedila ljubav prema pisanoj  rijeci. Imali  smo veliku porodicnu biblioteku koja je nazalost unistena tokom rata; sasvim slucajno ostalo mi je par knjiga. Dok  ovo  pisem, sjetih  se knjige koju sam voljela  citati u dobi u kojoj je sad moja Ena - "Lazes, Melita". Sjecate se, bila je i istoimena serija? Bas bih je voljela naci :)

A usput, moram se pozaliti -  jucer smo bile na sajmu i prilicno je los izbor knjiga za djecu skolskog uzrasta :(

Vaša ocjena: None

Ena, 22.05.2003 & Dino, 13.06.2012

nije objavio/la status
Rahatlokumica's picture
Offline
Pridružio/la se: 16.09.2011
Grad:
Postovi:

Moram sepohvaliti moja princeza je za N. godinu dobila knjigu bajki Hans Kristijan Anderesen i to onu veliku sa debelim koricama od Mladinske Mislim da se mama više obradovala nego ona, još je mala za tako velike knjige ali je zato sam se ja rado prisjetila nekih davno pročitanih bajkica pa sakrila knjigu dok djevojčica još malo proraste biće joj draže.

Vaša ocjena: None
i ovaj forum me čini sretnom :)
sretna mama's picture
Offline
Pridružio/la se: 31.10.2010
Grad:
Postovi:

ta je knjiga predivna... moja bivša komšinica ju je kupila preko mene, pošto ja imam neke popuste, a njena kćerka je bila tada mala neke dvije godine, i onda nam je dala da je prvo mi pročitamo... lijepa, prelijepe ilustracije, baš kao za prave princeze :)

Vaša ocjena: None
nije objavio/la status
DaSuMu's picture
Offline
Pridružio/la se: 08.04.2012
Grad:
Postovi:

Mi smo takodjer veliki ljubitelji knjiga.

Citamo jako mnogo.

Nase omiljene su" Pet prijatelja" od Enid Blayton.

Do sada smo procitali  svih 21 iz biblioteke,a neke smo i kupili pa citamo iznova.

Preporucujem svima jer su jako poucne, jednostavne, realne,  a ujedno pune avanture, djete se lahko moze poistovjetiti sa glavnim likovima a time prevazici mnoge strahove, mnogo toga nauciti itd.

Curica najvise voli "Malu Princezu"- MOgu li ga zdrzati?, Hocu svoje nove cipele! i Prehlada.

a nas beban slikovnice sa zivotinjama.

Vaša ocjena: None