Recepti za domaće sokove (za nas odrasle)

15 odgovora [Zadnji post]
i ovaj forum me čini sretnom :)
sretna mama's picture
Offline
Pridružio/la se: 31.10.2010
Grad:
Postovi:

Evo od mene jedan odličan recept za domaći đus:

Sok od narandžeSastojci: 1 kg narandži, 4 kesice limuntoza, 1.5 kg šećera, 10 litara vodeNarandže dobro oprati i obrisati, nasjeći ih (skupa sa korom) na tanke krugove, ili na kockice, izvaditi košpice… u veliku šerpu poredati jedan red narezanih narandži, posuti ih limuntozom (1 kesica = 1 red) I tako do kraja, dakle četiri reda, četiri kesice limuntoza. Preliti sa jednim litrom vode. Poklopiti i ostaviti 48 sati. Zatim sve izmiksati štapnim mikserom ili dio po dio u blenderu… za to vrijeme prokuhati deset l vode sa 1.5 kg šećera, ne mora provriti, samo malo ugrijati dok se šećer ne rastopi i kada se ohladi umiješati one izmiksane narandže. Ukoliko ne volite pulpu, procijediti sok i dobije se 11-12 l soka koji je bolji nego ijedan kupovni đus. Ako prokuhate vodu sa šećerom, može vam duže stajati, držite u frižideru ako ne mislite popiti u naredna dva-tri dana, a vjerujte, nećete moći da odolite, duže sigurno neće potrajati ova količina 

Vaša ocjena: None Prosjek: 5 (8 glasova)
i ovaj forum me čini sretnom :)
sretna mama's picture
Offline
Pridružio/la se: 31.10.2010
Grad:
Postovi:

Sok od žare

Sastojci : 60 vrhova mladih kopriva/žare, 6 kom. naranče, 4 kom limuna, 6 l vode, 7 dkg limunske kiseline (nije nužno ako se brzo popije) 1,3 kg šećera (može i više, ali i manje – po želji)Priprema:uberite vrhove mlade koprive, dobro operite narandže, limun i koprivu, u vodu stavite koprive i narezano voće (skupa sa korom) i ostavite da odstoji 24 sata. Poslije rukama dobro izgnječite sastojke pa procijedite, dodajte šećer i stavite ugrijati do vrenja i sipati u čiste flaše. Ukoliko sok imate namjeru brzo popiti (što se u principu dogodi i bez namjere jer je odličan) onda ga ne morate zagrijavati. Tada je i aroma koprive intenzivnija. Količina šećera može varirati, može se staviti i više šećera i limuntoza pa ga pripremiti kao sirup koji ćete moći razmutiti sa vodom.

Vaša ocjena: None Prosjek: 3.7 (3 glas/ova)
Ja sam najsretnija mama na svijetu...
Anerova mama's picture
Offline
Pridružio/la se: 15.09.2011
Grad:
Postovi:

 

Tongue out

Vaša ocjena: None
Ja sam najsretnija mama na svijetu...
Anerova mama's picture
Offline
Pridružio/la se: 15.09.2011
Grad:
Postovi:

DOMACI SOK OD DRENJAKA,VISNJI I RIBIZLI

Priprema

  1. Zalijte sa malo vode zamrznuto voće, i ostavite koliko da se otopi led.
  2. Prebacite voce u 10 litarski lonac i zalijte vodom. Voda treba da bude 10 cm iznad voća.
  3. Staviti na vatru, i kada voce u loncu  zavrije, smanjiti temperaturu tako da se vrijenje održava, a da se sok ne prelijeva iz lonca. Ovako treba da vrije oko 30 minuta.
  4. Zatim se sokprocijedi i na jedan litar soka stavi se 700 gr. šećera.
  5. procijedjeni sok sa šećerom ponovo se stavi na vatru, samo da provrije, pa se vruć sipa u tople boce koje su predhodno zagrejane u rerni.
  6. hermetički zatvoriti, uviti u toplu ćebad i ostaviti preko noći odnosno 10 – 12 časova prije upotrebe.

Posluživanje

Može se upotrijebiti bilo koja kombinacija voća.

Sastojci

  •  5 kg ukupnodrenjAKa, višanja i ribizli (možete i bilo koje drugo po želji)
  •  na svako litro soka po 700 gr šećera
  •  veliki lonac 10 l zapremine
Vaša ocjena: None Prosjek: 5 (1 glas/ova)
nije objavio/la status
Rahatlokumica's picture
Offline
Pridružio/la se: 16.09.2011
Grad:
Postovi:

DOMAĆI SOK OD ZOVE, ZOHVE BAZGE

Sastojci: 50 velikih cvjetova zohve, 5 litara, vode, 5 kg. šećera, 2 limuntosa

Zohvu oprati, vodu prokuhati, ohladiti, preliti peko zohve i dodati limuntose. Ostaviti da stoji 24 sata i dodato šećer.Procijediti i držati na hladnom mjestu.

Vaša ocjena: None Prosjek: 2 (1 glas/ova)
nije objavio/la status
Rahatlokumica's picture
Offline
Pridružio/la se: 16.09.2011
Grad:
Postovi:

SOK OD MLADE NANE

Sastojci: 50-60 listova mlade nane, 4 litra vode, 4 kg šećera, 2 limuntosa.

Postupak je isti kao kod gore navedenog sirupa od zohve.

Vaša ocjena: None Prosjek: 2.7 (3 glas/ova)
mlada mama sa dva prekrasna djecaka
SANA's picture
Offline
Pridružio/la se: 08.09.2011
Grad:
Postovi:

Naberite Svježe ružine latice koliko bog možete. Osigurajte staklenke koje možete hermetički zatvoriti (Bilo bi Dobro da imaju gumu). Staklenku napunite do Pola laticama ja vrha prelijte vodom.

Čvrsto zatvorite i stavite na sunce 3-4 dana. Jako JE važno da u staklenke ne ulazi Zrak, Jer inače tekućina posmeđi. Nakon 3-4 dana zakuhajte sa šećerom tekućinu (na 1 litru otprilike 1 kg šećera). Možete po ukusu dodati limunov sok. Sirup JE izuzetan, možete ga ja zamrznuti. Ružine latice Su ljekovite, ljekovitost JE izraženija ako takvi radijallahu o divljim sortama ruže. Uzgojite ruže i koristite IH 

Vaša ocjena: None Prosjek: 4 (2 glas/ova)
i ovaj forum me čini sretnom :)
sretna mama's picture
Offline
Pridružio/la se: 31.10.2010
Grad:
Postovi:

uzgajala bih ruže, da imam gdje :) Moja tetka ih kupi od neke žene i onda pravi odlično slatko... nego, kod ovih nekoliko gore recepata kopiranih sa coolinarike... postoji li mogućnost da se klikne na "izmijeni" pa se ukinu sve one suvišne riječi, a da ostane samo tekst koji je potreban?  Umorih se tražei riječi recepta Yell svašta se nešto provuklo u postu

Vaša ocjena: None Prosjek: 4 (1 glas/ova)
Ja sam najsretnija mama na svijetu...
Anerova mama's picture
Offline
Pridružio/la se: 15.09.2011
Grad:
Postovi:

Hvala Vam sretna mama nisam ni primjetila zaista.Kad sam kopirala nije bilo ovoga i hvala vam sto ste naveli izvor jer od sada nema kopiranja,,hiihhihi

Vaša ocjena: None Prosjek: 3 (2 glas/ova)
i ovaj forum me čini sretnom :)
sretna mama's picture
Offline
Pridružio/la se: 31.10.2010
Grad:
Postovi:

A negdje u kolačima neko je postavio špod kocke od kokosa - teleće šnicle sa sirom i tartar umakom {#emotions_dlg.sega}

Moram priznati Rahatlokumici da su joj ovi recepti za sok odlični, pravi oni što su starije generacije pravile, moraću ih slijedeće godine isprobati, aBd Smile

Vaša ocjena: None Prosjek: 3 (2 glas/ova)
nije objavio/la status
Rahatlokumica's picture
Offline
Pridružio/la se: 16.09.2011
Grad:
Postovi:

sretna mama wrote:

A negdje u kolačima neko je postavio špod kocke od kokosa - teleće šnicle sa sirom i tartar umakom {#emotions_dlg.sega}

Moram priznati Rahatlokumici da su joj ovi recepti za sok odlični, pravi oni što su starije generacije pravile, moraću ih slijedeće godine isprobati, aBd Smile

Hvala, i učim od stariji, mame i svekrve.

Vaša ocjena: None
nije objavio/la status
Rahatlokumica's picture
Offline
Pridružio/la se: 16.09.2011
Grad:
Postovi:

sretna mama wrote:

A negdje u kolačima neko je postavio špod kocke od kokosa - teleće šnicle sa sirom i tartar umakom {#emotions_dlg.sega}

Moram priznati Rahatlokumici da su joj ovi recepti za sok odlični, pravi oni što su starije generacije pravile, moraću ih slijedeće godine isprobati, aBd Smile

Hvala, i učim od stariji, mame i svekrve.

Vaša ocjena: None
DVA DIVNA DJECAKA KOJI SU PRAVA SLIKA SVOJIH IMENA-ZLATKO I VEDRAN
valentina14's picture
Offline
Pridružio/la se: 13.09.2011
Grad:
Postovi:

ja imam sokovnik koji je koristila moja nana i u njemu kuham svo voce, znaci jagode, maline, kupine, borovnice, visnje, drenjak, grozdje, sve skuham kao sirup ali ne stavljam puno secera, prokuham, vruce u vruce flase i zatvorim.  i to je to. bez konzervansa, vinobrana itd.  to ja zove "moja flasa zdravlja"

Vaša ocjena: None Prosjek: 4 (2 glas/ova)
i ovaj forum me čini sretnom :)
sretna mama's picture
Offline
Pridružio/la se: 31.10.2010
Grad:
Postovi:

 

Sok od borovnice

Potrebno:

1 kg borovnica, 1700 g šećera, 2-3 kesice limuntoza i 9 litara vode.  Priprema:Istući, izgnječiti malo borovnice, posuti limuntozom i šećerom. Ostaviti da stoji 24 sata i povremeno promiješati. Sutradan naliti šerpu sa 9 litara vode i prokuhati 5-10 minuta. Procjediti i nasuti u flaše.

 

Vaša ocjena: None
nije objavio/la status
Rahatlokumica's picture
Offline
Pridružio/la se: 16.09.2011
Grad:
Postovi:

Mi smo ove godine napravili pravo puno soka od 100% jabuke.Uglavnom, od nekog covjeka smo kupili nekoliko vreća domaćih jabuka, nabavili ono cudo za mljevenje jabuka, pa za cijeđene i udri.Sok je bez ikakvog konzervansa, samo se iscjeđeni sok prokuha ali ne da ključa i spremi u flaše koje se hermetički zatvore.Mmm, ne mogu ga prestati piti.

Vaša ocjena: None Prosjek: 5 (2 glas/ova)
i ovaj forum me čini sretnom :)
sretna mama's picture
Offline
Pridružio/la se: 31.10.2010
Grad:
Postovi:

BOZA• 1 kg. kukuruznog brašna (ne griz), 10 l mlake vode, 10 g suhog kvasca/germe, šećer po ukusu, sok od tri limuna + 6 čaša vodeStavite brašno u jedan poveći sud, pa mu dospite mlaku vodu. Ovo napravite uveče… Ujutru, stavite tečnost da vri 1,5 do 2 sata na slaboj vatri ( vodu po potrebi još doljevajte, da stalno bude puno). Miješajte je s drvenom kutljačom, što češće. Sada ga ostavite da stoji do predveče, pa mu dodajte ukiseljeni kvasac (u malo mlake vode I sa kašikom šećera), promiješajte pa ostavite tečnost tako da stoji do sutradan…Ujutru, bozu dobro procijedite kroz gustu cjediljku ili gazu, dodajte šećer, sok od limuna I preostalih 6 čaša vode i stavite je da se dobro ohladi.

Vaša ocjena: None Prosjek: 2.7 (3 glas/ova)