Mobbing - nasilje na poslu

10 odgovora [Zadnji post]
i ovaj forum me čini sretnom :)
sretna mama's picture
Offline
Pridružio/la se: 31.10.2010
Grad:
Postovi:

Ako pogledamo definicije, mobing (work abuse ili employee abuse) je engleski izraz za zlostavljanje na radnom mjestu. Mobing je specifični oblik ponašanja na radnom mjestu, kojim jedna osoba ili grupa njih sistematski psihički (moralno) zlostavlja i ponižava drugu osobu, s ciljem ugrožavanja njenog ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije s radnog mjesta. Zlostavljana je osoba bespomoćna, u nemogućnosti je da se obrani. Da bi se uvrstilo u mobing, takve se aktivnosti trebaju odvijati najmanje jednom sedmično, tokom najmanje šest mjeseci.

Inače, sistematsko proučavanje ove teme je počelo prije nekih dvadesetak godina. Ovaj naziv stvoren od engleskog glagola to mob, što znači nasrnuti u masi, bučno navaliti na nekoga, i imenice "mob" koja znači rulja, gomila, puk, svjetina, ološ, a skovan je prema istraživanjima Konrada Lorenza koji je opisao ponašanje nekih životinja koje se udruže protiv jednog člana, napadaju ga i istjeruju iz zajednice, ponekad ga dovode i do smrti.

Prema istraživanjima 55% je okomiti, 45% vodoravni mobing. Okomiti mobing događa se kada pretpostavljeni zlostavlja jednog podređenog radnika; ili jednog po jednog dok ne uništi cijelu grupu (zato se još naziva i  bossing) ili kada jedna grupa radnika zlostavlja pretpostavljenog (što se događa u 5% slučajeva). Horizontalni mobing odvija se između radnika na jednakom položaju u hijerarhijskoj ljestvici.

Mislim da je ovo jako važna tema u okviru zdravlja odrsaslih... zašto? 

Pa, mobing je široko rasprostranjena pojava, najčešće proučavana na radnim mjestima, a posljedice se odražavaju na socijalno okruženje, radnu sredinu i na pojedinca, dakle puno je toga ugroženog...

Zbog svega toga se ovaj problem posmatra sa medicinskog, psihijatrijsko-forenzičkog, te sociološkog i pravnog stajališta, s ciljem da se upozori na značajnost problema, da ga se upozna i naučiti prepoznavati jer se mobing može spriječiti sistematskom primarnom prevencijom, informisanjem, edukacijom i konkretnim zahvatima npr. treningom komunikacijskih vještina, zaštitnim zakonodavstvom i organizacijskom politikom i praksom koja primjenjuje pravilnike o radu koji ne tolerišu zlostavljanje.

Bez glasova
i ovaj forum me čini sretnom :)
sretna mama's picture
Offline
Pridružio/la se: 31.10.2010
Grad:
Postovi:

 

Kako prepznati mobbing? Pa, on se odvija u fazama, pa se zato često neprimjetno provuče sve dok situacija ne eskalira:

1. faza: Neriješen sukob među saradnicima koji remeti međuljudske odnose. Izvorni sukob se brzo zaboravlja, a zaostale agresivne težnje usmjeravaju se prema odabranoj osobi.

2. faza: Potisnuta agresija eskalira u jednu vrstu psihoterora. Žrtva gubi svoje profesionalno i ljudsko dostojanstvo, počinje se osjećati manje vrijednom, postaje manje vrijedan subjekt koji u svom radnom okružennu gubi potporu, ugled, pravo glasa.

3. faza: Obilježena i stigmatizirana stalno zlostavljana osoba postaje dežurnim krivcem za sve propuste i neuspjehe kolektiva.

4. faza: Žrtva se nalazi u nekoj vrsti "borbe za opstanak", pojavljuje se sindrom izgaranja na poslu (Burn out) psihosomatski i depresivni poremećaj.

5. faza: Uglavnom nakon višegodišnjeg terorisanja, žrtve obolijevaju od hroničnih bolesti i poremećaja, napuštaju posao ili čine čak i samoubistvo Frown 

(jedna moja poznanica je pila apaurine na dnevnoj bazi i na kraju su je roditelji zamolili da da otkaz, da će je radije oni izdržavati, nego da gledaju kako im dijete na njihove oči propada... na sreću, primijenila je ono što sam joj savjetovala i sada je odmah iza šefice, dobila je laptop, mobitel i automobil od firme na korištenje, a osjeća se izvrsno Smile )

 

Vaša ocjena: None Prosjek: 4.5 (2 glas/ova)
mlada mama sa dva prekrasna djecaka
SANA's picture
Offline
Pridružio/la se: 08.09.2011
Grad:
Postovi:

ma kod nas u bih to je uobicajena stvar al ima i gorih situacija od gore navedenih  samo posto je kriza svi sute i trpe da bi prezivjeli

Vaša ocjena: None
mlada mama sa dva prekrasna djecaka
SANA's picture
Offline
Pridružio/la se: 08.09.2011
Grad:
Postovi:

Mobing je sistematsko maltretiranje usmjereno protiv jedne osobe. Najčešće se radi o osobi koja se po nečemu izdvaja - u školi to može biti nov učenik ili učenica, neko drugačije vjere ili rase, neko ko se oblači drugačije od većine, ponaša drugačije od većine, slabiji je đak, ili se pak ističe svojim uspjehom. Bilo kakva razlika može biti razlog za mobing, a nekad ta razlika može postojati i samo u glavi mobera - osobe koja vrši mobing.

Vaša ocjena: None
mlada mama sa dva prekrasna djecaka
SANA's picture
Offline
Pridružio/la se: 08.09.2011
Grad:
Postovi:

Ekvivalent toga u školi mogla bi da bude situacija da nekog profesor "uzme na zub" - stalno baš njega ili nju ispituje, i to onda kad zna da su taj učenik ili učenica nespremni (a nema razloga da baš nju/njega svaki čas propituje), pred svima tog đaka vrijeđa, naziva ga/je različitim pogrdnim imenima, ismijava ga/je, nalazi izgovore da mu/joj da lošu ocjenu...U mobingu obično nema fizičkog napada, ali psihičkog maltretiranja ima dosta. Kao i u primjeru s firmom, i u mobingu u školi ne mora da učestvuje samo jedan nastavnik, za njegovim ponašanjem može da se povede i cijelo odjeljenje pa da svi zajedno vrijeđaju i maltretiraju nesrećnu žrtvu. Da ne bude zabune: nije mobing ako vas nastavnik dva-tri puta zaredom prozove, ni ako vas drugovi povremeno ismijavaju, mobing je ako intenzivno psihičko maltretiranje traje bez prestanka bar dva-tri mjeseca ili i duže.

Vaša ocjena: None
i ovaj forum me čini sretnom :)
sretna mama's picture
Offline
Pridružio/la se: 31.10.2010
Grad:
Postovi:

U našoj sredini se maltene niko nažalost tim ne bavi, a ako govorimo samo o nekim posljedicama mobinga... to su: smanjenje učinkovitosti, ometanje napredovanja, učestali izostanci s posla, bolovanja (bijeg u bolest) napuštanje radnog mjesta, dobivanje otkaza... (to što se tiče više firme), a što se tiče zdravstvenih posljedica:

 

fizički poremećaji - hronični umor, probavne smetnje, prekomjerna tjelesna težina ili mršavljenje, nesanica, različiti bolni sindromi, smanjen imunitet, povećana potreba za alkoholom, sedativima, cigaretama...

emocionalni poremećaji - depresija, burn-out sindrom, emocionalna praznina, osjećaj gubitka životnog smisla, anksioznost, gubitak motivacije i entuzijazma, apatija ili hipomanija, poremećaj prilagođavanja

bihejvioralni simptomi - iritabilnost, projektivnost, nekritično rizično ponašanje, gubitak koncentracije, zaboravnost, eksplozivnost, grubost, pretjerana osjetljivost na vanjske stimuluse, bezosjećajnost, rigidnost, stalna okupiranost poslom, porodični problemi (moj muž je bio sit nekih nepravdi na poslu, koji još nisu prerasli u pravi mobing, ali je znao da se istrese na nama u kući, ni krivim ni dužnim, kao onaj tip na reklami za Persen, kada dolazi kući s posla sav kao kaktus, bolje da mu ne prilaziš Yell... trebalo je vremena da to razriješimo i da se on postavi kako treba), razvod braka, samoubistvo žrtve

 

A taj čuveni "burn-out" ili pregorjevanje je progresivni gubitak idealizma, energije i smislenosti vlastitog rada koji doživljavaju ljudi u pomažućim profesijama kao rezultat frustracija i stresa na poslu.  Izgaranje na poslu nije isto što i umor. Umor ne uključuje promjene stavova prema poslu i ponašanje prema klijentima.

Izgaranje se takođe povezuje s mnogim negativnim emocijama, npr. depresijom, nedostatkom snage, nezadovoljstvom, strahom, neodgovarajućom kvalitetom života i beznađem, gubitkom samopouzdanja, nemogućnosti prosuđivanja i donošenja odluka; emocionalnom iscrpljenošću, osjećajem nemogućnosti vladanja emocijama zbog stalne i dugotrajne izloženosti stresnim situacijama, depersonalizacijom - patološki promijenjenim doživljajem ličnog identiteta.

 

 

Vaša ocjena: None
i ovaj forum me čini sretnom :)
sretna mama's picture
Offline
Pridružio/la se: 31.10.2010
Grad:
Postovi:

Kako prepoznati mobbing?

Ako se već ne može izbjeći, važno je mobing znati prepoznati. Slijedi nekoliko znakove, po H. Leymannu, koji upućuju da je riječ o mobingu, bez obzira na njihovu učestalost.

 

neprestano sumnjaju u vaše odluke i propituju vaša rješenja;

dodjeljuju vam posao štetan za zdravlje;

dodjeljuju vam posao ispod vašeg nivoa ili koji umanjuje vaše samopoštovanje;

šire o vama glasine ili poluistine;

iza leđa vas ogovaraju ili namiguju, ili išarete, kako bi rekli stari ljudi;

govore da niste psihički zdravi;

gledaju vas s visine;

oponašaju vašu mimiku, kretnje i hod ali u kontekstu ruganja;

omalovažavaju vas i daju vam uvredljive nadimke;

upliću se u vaš seksualni.

Po tim kriterijima zaposlenici mogu lako prepoznati jesu li izloženi mobingu. Najgori oblik je, dakako, seksualno uznemiravanje, kojem je, nažalost, izloženo sve više žena.

Vaša ocjena: None
i ovaj forum me čini sretnom :)
sretna mama's picture
Offline
Pridružio/la se: 31.10.2010
Grad:
Postovi:

Kako se zaštititi?

 

 Zabilježite svaki nasrtaj, arhivirajte sve pismene dokumente

Obratite se osobi u radnoj sredini u koju imate povjerenje, aktivistima udruženja za zaštitu ljudskih prava, sindikatu, inspektoru rada.

 Ne dopustite da vas uvuku u mobbing ponašanje, budite ljubazni sa zlostavljanom osobom, a zlostavljača upozorite na njegovo ponašanje.

Vaša ocjena: None
Ja sam najsretnija mama na svijetu...
Anerova mama's picture
Offline
Pridružio/la se: 15.09.2011
Grad:
Postovi:

jeste i odmah od svega toga ispadne svadja i neko moze i otkaz dobiti

Vaša ocjena: None
nije objavio/la status
anonimna's picture
Offline
Pridružio/la se: 25.11.2013
Grad:
Postovi:

Postovani posetioci ovog sajta,

procitala sam sve vase postove kao i mnogo drugih postova na razlicitim stranicama po netu, i sve napisano je meni savrseno jasno,ali nigde nisam nasla ono sto meni treba pa vas molim za pomoc.Naime, sluzbenik sam u jednoj drzavnoj instituciji duze od 15 godina.Promenila sam puno sefova ali sefa kakvog imam sada nigde videla nisam.U kolektivu nas ima vise od 15 sluzbenika i svako od nas je nezadovoljn sefovim ponasanjem prema nama.Posao zavrsavamo bez problema i odbijanja, bez ikakvih greski,ali sef od nas uvek trazi vise iako je to nemoguce.Naziva nas svakojakim pogrdnim imenima, oslovljava nas sa "BRE", vice na nas,ponizava nas pred strankama, osudjuje nas za stvari koje nismo uradili,ubedjuje nas da izmisljamo price, govori kako mi nju nazivamo ovako ili onako,kako je pravimo budalom i mislimo da je glupa.Doslovno vice na nas za gluposti, tipa nema papira za stampace,nismo iskljucile stampace i skenere, koji se inace ne gase posebno vec se ostavljaju u slip modu kada se ugase kompjuteri.Ako neko od nas pita za koleginicu ili kolegu koji taj dan nije dosao na posao od toga napravi dramu, nemamo pravo da pitamo jer to nije nasa briga vec sefova.Nedavno se pokvarila kvakica na prozoru i taj kvar mi nismo ni primetili jer taj prozor nije od nase kancelarije, ona je napravila citav haos,izdirala se na svaku od nas.Svakodnevo vice i raspravlja sa bar polovinom kolektiva a ima dana kada svakog od nas ponaosob poziva u kancelariju i "dribla" .Najstrasnije je kada se sluzi psovkama i spominje nase majke.Verujte da svako od nas iz kolektiva pocinje nesvesno da drhti ulaskom u sefovu kancelariju jer niko ne zna sta ga ceka.Hronicni sam bolesnik od malena i disciplinovano se nosim sa tim ali zbog trzavica koje na poslu dozivljavam poslednjih godinu dana,samo od strane sefa, moje zdravstveno stanje je pogorsano.Bolovanja maksimalno izbegavam i smatram da nije trajno resenje.Obratili smo se i prvom coveku nase institucije koji nam je samo odgovorio da zna sve i da ne zna kako da nam pomogne.Svi bi se mi iz kolektiva nekome obratili ali niko nema hrabrosti da to uradi prvi i da ne ostane anoniman zbog eventualnih posledica koje nas ocekuju.Zbog svega gore navedenog, molim vas da me posavetujete sta mi je ciniti i kako napisati anonimnu prijavu protiv sefa.

Unapred zahvalna !!!

Vaša ocjena: None
i ovaj forum me čini sretnom :)
sretna mama's picture
Offline
Pridružio/la se: 31.10.2010
Grad:
Postovi:

Teško da se može iznaći situacija da svima bude dobro... to je grozno trpiti i utiče na naše zdravlje a još je gore što čovjek zna da ga to čeka i slijedećeg radnog dana... ukoliko je firma privatna, tu se ne može ništa, jer ne vjerujem da se pravnim putem ili nekom inspekcijom može išta postići... ako firma nije privatna, onda je vjerovatno taj šef politički ili "rodbinski" podoban i ostaće tu jer ima jako zaleđe... a za šefovska mjesta se obično biraju kolerici, tipovi temperamenta koji su u stanju dobro poslovati, ali su teški na riječima i za priznati vlastitu krivicu, makar sav svijet govorio suprotno... a još ako su neotesani... a i ako napravite prigovor - njegov je posao prema balkanskom mentalitetu da stvari funkcionišu dobro što se tiče posla, a to dobro ide... a za to kako se osjeća personal, nije njih briga, personal je potršna roba, biroi su svakako prepuni, kao št ima puno onih koji će podmazati gdje treba da se neko njihov zaposli... 

Isto tako, ne nadajte se puno da će drugi nešto uraditi... ljudi vole da neko drugi rizikuje umjesto njih dok god im ne dođe njihova bolna tačka... tako i na roditeljskom, ako nekom smeta neki postupak nastavnika, svi guraju da to saopšte moj suprug ili ja, a ostali bi da se ne zamjeraju...

Ako se odlučite da nešto postignete, moraćete štošta istrpiti (i suočavanje sa njegovim bijesom) ali morate istrajati... ako ste spremni da pretrpite sve, a ako niste, samo pomislite u sebi nešto na njegov račun, ili ga zamislite npr. kako sjedi na wc šolji i napinje se iz petnih žila, nešto što će vas nasmijati... NIKO, PA NI VAŠA DJECA nisu vrijedni vaše sekiracije... shvatite kakav je, pomirite se s tim i ne gubite živce zbog toga... bitno je dobiti platu...

Možda nisam puno od pomoći, ali takva je situacija kod nas i ljudi su takvi... "mi" za prvi maj okrećemo janjce i slavimo kao neradi dan, dok se drugi bore konkretno ili bar protestima za poboljšanje radnih uslova... 

Mene je život naučio da ako hoću nešto postići, moram biti spremna na tuđe licemjerstvo, kukavičluk i svašta nešto i onda ne očekujem ništa ni od koga, da se ne bih razočarala, nego se sama uhvatim u koštac s tim... naravno ima i ljudi koji će pomoći i koji su od riječi i treba ih čuvati kao suho zlato

Vaša ocjena: None