40. nedjelja

Nedjelje

Svake sekunde rode se 4 bebe. Svake minute rodi se 240 beba. Svakoga sata rodi se 14.400 beba. Svakoga dana rodi se 345.000 beba. Preko milijardu beba se rodi svake godine. Ipak, za svaku majku, njena beba je jedina, dragocjena i jedinstvena… Drage buduće mame, kroz kalendar trudnoće možete pratiti razvoj vaše bebe u toku svih 40 nedjelja trudnoće. Ovaj kalendar nije zamjena za stručnu medicinsku podršku u trudnoći i namijenjen je isključivo za upoznavanje sa generalnim odrednicama u razvoju embriona. Želimo vam bezbrižnu, ugodnu i veselu trudnoću. Sretno!

<none>

40. nedjelja

40

Bingo! Ovo je nedjelja u kojoj će vaša beba najvjerojatnije ugledati svijetlo dana. Ipak, možda se već rodila prošle nedjelje ili će se tek roditi naredne nedjelje. Ne zaboravite da je termin poroda rijetko tačan (samo oko 5 posto beba rodi se na predviđeni datum). Čak se normalnim smatra i rođenje do kraja 42. nedjelje. Nakon toga, beba se smatra rođenom u post terminu.


Kakav mjesec! Deveti mjesec može biti dosta intenzivan za trudnicu kojoj su pomiješani razni osjećaju; iščekivanje, strah, neizvjesnost, radost, sreća… Dok čekate svoje malo sunce, pokušajte se što više odmarati, kupiti sve ono čega se do sada niste sjetili. I naravno…mnogo spavajte:)