5. nedjelja

Nedjelje

Svake sekunde rode se 4 bebe. Svake minute rodi se 240 beba. Svakoga sata rodi se 14.400 beba. Svakoga dana rodi se 345.000 beba. Preko milijardu beba se rodi svake godine. Ipak, za svaku majku, njena beba je jedina, dragocjena i jedinstvena… Drage buduće mame, kroz kalendar trudnoće možete pratiti razvoj vaše bebe u toku svih 40 nedjelja trudnoće. Ovaj kalendar nije zamjena za stručnu medicinsku podršku u trudnoći i namijenjen je isključivo za upoznavanje sa generalnim odrednicama u razvoju embriona. Želimo vam bezbrižnu, ugodnu i veselu trudnoću. Sretno!

<none>

5. nedjelja

5

Ako u ovoj nedjelji uraditi test trudnoće, trudnoća će biti potvrđena i test će biti pozitivan. Vaša beba je veličine sjemena jabuke, kuca joj srce i sada se naziva embrij. Placenta i pupkovina su potpuno formirane. Bili bi ste iskreno iznenađeni kad bi vidjeli kako se vaša beba brzo razvija u ovom razdoblju:

• primjećuje se razlika između glave i ostatka tijela
• formira se primarni mjehur mozga
• živčani sustav se počinje razvijati
• dvije srčane cijevi se spajaju i srce počinje kucati

Organogeneza označava procese i razdoblje kada se kod fetusa razvijaju vitalni organi. To razdoblje počinje u 6. i proteže se do 10. nedjelje. U tom periodu fetus je najpodložniji oštećenjima u razvoju usljed eksternih faktora (ukoliko majka konzumira narkotike ili druge toksične tvari).