Alanis Morissette: O dojenju i povezujućem roditeljstvu

Alanis Nadine Morissette (rođena 1. juna 1974.) je kanadska kantautorica, gitaristkinja, producentica i glumica. Alanis je u svojoj karijeri osvojila 16 Juno nagrada i sedam Grammy nagrada. Bila je nominirana za dva Zlatna globusa, a jednom je ušla u uži izbor za nominaciju za Oscara.

 

Morissette je započela svoju muzičku karijeru u Kanadi, a 1995. godine je snimila album Jagged Litlle Pill, koji je globalno prodan u preko 33 miliona nosača zvuka (poslušajte popularnu pjesmu “You oughta know“).

Ova nekadašnja rock 'n’ roll buntovnica, glumica, sportistkinja koja je svrhu podizanja svijesti o ženama trčala maraton 2010. godine, i dalje se aktivno bavi muzikom, a njen novi album Havoc and Bright Lights treba biti objavljen 28. augusta 2012.

Pored navedenog, Alanis je majka sedamnaestomjesečnog dječaka, a u ekskluzivnom intervjuu koji je nedavno dala za ABC news govorila je na temu povezujućeg roditeljstva i dojenja, te izjavila da će dojiti svog sina koliko god on to bude želio, pa čak i do njegove šeste godine.

Alanis: „Ja zaista ne smatram da dojenje može biti produženo. Ja to jednostavno smatram prikladnim za dijete, majku i porodicu.”

Kao i većina drugih koji podržavaju "produženo dojenje," Alanis još uvijek doji svog gotovo dvogodišnjeg sina i, kako sama kaže, nema planova da prestane.

Alanis: „Bez obzira na to gdje smo, ako moj sin sjedne nasuprot mene i pogleda me ravno u oči, znam da je vrijeme za dojenje.“

Morissette kaže da će prestati dojiti tek onda kada njen sin Ever kaže da je vrijeme.

Alanis: "Neka djeca prestanu dojiti sa dvije godine, neka kasnije, nekoliko godina poslije. Mislim, to je različito od djeteta do djeteta.“File 3322

Međutim, povezujuće roditeljstvo nije samo dojenje. Ovaj vid roditeljstva može, u nekim slučajevima značiti potpunu, 24-satnu posvećenost djetetu. Roditelj uopšte ne napušta dijete. Ovo je stil roditeljstva sa kojim se neki baš i ne slažu.

Morissette kaže da njezin stil nije za svakoga, a da način života drugih ne može biti primijenjen na način na koji ona povezana sa svojim sinom. Alanis je veoma otvorena i priznaje da je u odnosu na druge povlaštenom položaj, gdje si može priuštiti vrijeme i neophodna sredstva za ovu vrstu života. „Za mnoge obitelji to nije moguće“ - kaže Morissette.

Alanis kaže da je u prvih šest mjeseci nakon poroda jedva napustila kuću, i da svog sina gotovo nikada nije pustila da plače. Za ABC News je izjavila da je najduže što je njen sin ikada plakao bilo 6 minuta. Alanis kaže da  je provodila uz sina onoliko vremena koliko je mogla, pa čak i dok je radila na snimanju svog novog albuma. "Ja sam u osnovi izgradila improvizirani studio u našoj kući. Kad god me Ever treba, ja sam tu za njega!“ – kaže ova brižna majka.

Što se tiče odlazaka na turneje, Alanis planira povesti cijelu porodicu sa sobom, kada za to dođe vrijeme. „Filozofija naše porodice, kada se radi o roditeljstvu, je stalni kontakt sa djetetom, mentalni i fizički. Ja sam uvijek uz svog sina, bezuslovno. Uvijek sam na raspolaganju, kada god me treba. Volim biti privijena uz njega.“ – kaže Alanis.

Muđutim, uz ovakav pristup roditeljstvu postavlja se očigledno pitanje: Kako to utiče na njen brak i seksualni život?

Alanis: "Da budem potpuno transparentna i iskrena, period nakon rođenja djeteta, hormonalno i fiziološki, nije vrijeme kada žena želi ponovno zatrudnjeti."

Mama, rock zvijezda, priznaje da njen stil roditeljstva možda nije za svakoga, ali da ona želi ono što svi roditelji žele za svoje dijete – da se osjeća sigurno i zaštićeno.

Neki se možda pitaju šta se dogodilo s tom “ljutititom“ mladom ženom, koja je prije 17 godina protresla svijet... Alanis na to uz smijeh odgovara: "Još se oporavljam od toga…“

Pogledajte video intervju sa Alanis:


Izvor: ABC News