10 bizarnih sastojaka obrađene hrane (I dio)

10 bizarnih sastojaka obrađene hrane (I dio)

Prerađene namirnice obično sadrže sastojke čije nazive je često teško i izgovoriti. Međutim, znamo li koja je njihova svrha, čemu ti sastojci služe, i odakle dolaze?

Nedavno je sprovedeno istraživanje koje je otkrilo da se većina od tih 17 misterioznih tvari (Azodikarbonamid, Butil-hidroksitoluen/umjetni antkioksidant, propilen glikol alginat, i sl.) koriste kako bi zapakirane namirnice zadržale određene karakteristike teksture, okusa, boje , da bi bile trajnije,  ukusnije, kremastije,  mekše, kompaktnije, itd…

Površno gledajući, ovo i ne izgleda tako strašno. Ipak, ako zakopamo malo dublje u ovu temu, otkrićemo  da se neki od ovih sastojaka također koriste za vatromet, gorive ćelije i antifriz, dok drugi dolaze iz bizarnih izvora kao što su ljudske dlake, životinjske kosti i sekret dabra. Evo ih redom:

1. Kastoreum – dabrov sekret

Kastoreum je dodatak hrani koji se koristi kako bi poboljšao okus maline u bombonama, mafina od vanilije, sladoleda od jagode, i drugih slastica. Međutim ovaj sastojak se dobiva iz dabrovog sekreta, odnosno izlučina dabrovih analnih žlijezda. Bizarno je da je Američka administracija za hranu i lijekove (FDA) odobrila ovaj aditiv kao izvor "prirodne arome."

2. Polydimethylsiloxane – hemijski spoj

Koristi se u nekim vrstama obrađenih, polugotovih i gotovih  "mesnih" proizvoda kao što je pohovana piletina  (popularni McDonalds  Nuggets), koji su samo djelomično napravljeni od prave piletine. Polydimethylsiloxane (PDMS) je najrasprostranjeniji hemijski korišten organski polimer, a još se koristi i u silikonskom punjenju implantata za povećanje grudi.

3.  Karmin

Ako na pakovanju hrane vidite da je "Natural Red # 4" uvršten među sastojke, to je kod za kuhane insekte (kornjaše). Ti osušeni kukci se kuhaju u vodi kako bi se izdvojila karminska kiselina koju sadrže. Obično, zbog fantastične crvene boje, ovaj sastojak se koristi da umjetno oboji namirnice u crvenu, ljubičastu i ružičastu boju. Npr. popularni lanac kafića Starbucks koristio je ovaj dodatak  u svom napitku  “frappucino” sve do prošle godine kada su kupci nakon saznanja negodovali. Međutim, i dalje se uveliko  primjenjuje kao dodatak prehrambenim proizvodama kao što su jogurt, bombone, te crveni sokovi. Ovaj dodatak koristi se u prehrambenoj industriji vijekovima, i ne predstavlja prijetnju zdravlju, međutim i dalje je veoma bizaran.

4.  Propilen glikol

Ovaj sastojak se može koristiti kao tvar za zadržavanje vlage i stabilizator u proizvodima pripremljenim od voća, povrća, te pekarskim proizvodima, a također se može koristiti kao "plastifikator za plutene brtve", kao "otapalo za tiskarske boje ", te kao  "čistač tinte”. Također, propilen glikol je ključni sastojak antifriza.

5. Želatin

Želatina se vadi iz životinjskog kolagena koji se nalazi u koži i kostima životinja, a često se koristi u kozmetici i prehrambenoj industriji za proizvode kao što su gumeni bomboni, jogurt, i naravno -  žele. 

 

Pročitajte i: 10 bizarnih sastojaka obrađene hrane (II dio)