5 super namirnica u trudnoći!

5 super namirnica u trudnoći!

Saznajte koje namirnice mogu pomoći pravilnoj prehrani vaše bebe i jačanju vašeg imunološkog sistema.

Mnogobrojna istraživanja u posljednjih nekoliko decenija su pokazala da je prehrana apsolutno najvažniji segment  za zdravu trudnoću i samo dijete.

Mnogi se pitaju koje su to najbolje namirnice koje treba konzumirati u trudnoći? U nastvaku donosimo pregled 5 namirnica za koje su se mnogi stručnjaci složili da bi trebale biti neizostavne na trpezi trudnica.

 

Kao što ćete se i same uvjeriti, dobra strana ovih naminirnica je što su praktične i vrlo ukusne.

Voda
Sasvim je normalno da žena dobije više od 15 litara vode tokom trudnoće.  Veoma je važno da pijete najmanje 8 čaša tekućine dnevno, uključujući vodu i osvježavajuća pića koja ne sadrže kofein. 

Jogurt 
U jogurtu se nalaze proteini, kalcij i probiotici koji podržavaju izgradnju imunološkog sistema, te zdravog nivoa glukoze u krvi i u probavnoom traktu. Obzirom da je zatvor jedna od čestih pojava tokom trudnoće, dnevno konzumiranje jogurta nekim ženama može pomoći da održe redovne fiziološke potrebe.

Više na temu prehrane u trudnoći:
Ishrana trudnica
Vitamini u trudnoći
Riblje ulje u trudnoći štiti djecu od ekcema

Brusnica
Trudnoća donosi povećan rizik od infekcija mokraćnog sistema. Brusnica u urinarnom traktu djeluje kao prirodni antibiotik pružajući posebne hranjive tvari koje smanjuju sposobnost bakterija da se zadrže na zidu mokraćnih kanala.

Špinat
Špinat sadrži vitamin A, kalcija, B vitamine i folnu kiselinu, potrebne za energiju i razvoj neuralne cijevi. Špinat je također poznat po svojim svojstvima zaštitite očiju zbog sadržaja luteina (tkz. očni vitamin) , koji doslovno djeluje kao sunčane naočale za oči, te pomože i mami i bebi.

Omega-3
Omega 3 masne kiseline iz ribe i algi pomažu razvoju  zdravog dječjeg mozga kao i krvnog sistema.