Aktivni roditelji – aktivna djeca

Aktivni roditelji – aktivna djeca

Roditelji koji žele povećati nivo fizičke aktivnosti svoje djece trebaju i sami postati aktivniji, navodi se u novoj studiji.

"Odavno je poznato da su nivoi fizičke aktivnosti roditelja i djece povezani " - kaže autorica studije, Kristen Holm, profesorica medicine iz Denvera - "Ova studija je pokazala da, kada roditelji povećaju svoju fiičku aktivnost,  tada i djeca postaju aktivnija. Učinak bio još izraženiji vikendom."

Studija, objavljena u julskom izdanju časopisa Journal of Physical Activity and Health, rađena je na uzorku 83 porodice koje učestvuju u programu smanjenja prekomjerne težine djece dobi od 7 do 14 godina.

Roditelji i djeca, učesnici programa, potiču se da povećaju nivo dnevnih aktivnosti šetnjom 2000 i više koraka dnevno. Njihov je napredak prati se pedometrom.

Više o tjelovježbi

Studija je otkrila da, onim danima kada majke dostižu ili premašuju 2000 koraka, njihova djeca u prosjeku naprave do  2117 koraka.  Kada majke ne ispune “dnevnu kvotu koraka“, njihova djeca nprave u prosjeku 1175 koraka. 

Općenito, istraživači su otkrili da je za svakih 1.000 dodatnih koraka majke, dijete napravi 196 koraka više. Isti učinak je uočen i kod očeva i sinova.

Istraživači predložu da roditelji povećaju svoju fizičku aktivnost vikendom, što će rezultirati povećanjem nivoa dječje aktivnosti.