Anoreksija, bulimija i gojaznost

Anoreksija, bulimija i gojaznost

Da bismo adekvatno funkcionirali, održavali se u životu, potrebno je da unosimo hranu u naš organizam. Automobili koriste gorivo kako bi se pokrenuli, a ljudi hranu. Kada smo gladni, onda smo uznemireni, ljutiti, teško mislimo, a još teže radimo jer nam nedostaje energije.

Međutim, često unosimo hranu koja i nije baš najzdravija. U tom trenutku najvažnije nam je da zadovoljimo glad, ne razmišljajući o nekim drugim posljedicama. Prema hrani se odnosimo različito. Neko voli zdravu hranu, odnosno hranu sa puno povrća, voća, prirodnih sokova i sl, dok drugi uživaju i u onoj hrani za koju smo čuli da je nezdrava, odnosno hrani koja može štetno utjecati na naš organizam.

Tri najzastupljenija i najaktualnija poremećaja ishrane su: anoreksija, bulimija i gojaznost ili pretilost.

Anoreksija je karakterizirana odbijanjem da se održi normalna tjelesna težina za svoje godine i visinu, intenzivan strah od debljanja koji ne prestaje bez obzira na gubitak težine, distorzijom tjelesnog imidža i kod djevojčica gubitkom menstrualnog ciklusa koji traje barem tri mjeseca. Osoba sa ovom dijagnozom se bukvalno predaje samoizgladnjavanju.

Jedna osamnaestogodišnja djevojka koja pati od anoreksije je povraćala oko deset puta dnevno, koristila laksative i vježbala oko 4 sata dnevno. Pa ipak, kada su joj prijatelji govorili da izgleda bolesno i da treba da jede, ona je njihove komentare opsivala kao rezultat ljubomore i zlobe.File 3573

Kada govorimo o anoreksiji, možemo razlikovati dvije kategorije pacijenata:
Restriktivni tip (od ukupnog broja onih koji su hospitalizirani, 53% gube težinu kroz gladovanje);
Prejedanje / povraćanja (ostatak njih se peridično prejeda kako bi kasnije povraćali).

Simptomi:

 • znatan gubitak na težini,
 • strah od debljanja, čak i u omršavljelom stanju,
 • pretjerano držanje dijeta i vježbanje,
 • iskrivljena slika o tijelu,
 • abnormalna zaokupljenost hranom, poput zbrajanja kalorija ili opsjednutog proučavanja namirnica,
 • zatvor,
 • suha, žućkasta koža,
 • rast dlaka na licu i tijelu; gubitak dijela kose,
 • prestanak menstruacije,
 • potiskivanje spolne želje,
 • hladne ruke i stopala na uobičajenoj sobnoj temperaturi,
 • hronična nesanica; neobjašnjiv rast ili pad energije.

Iako se anoreksija najčešće javlja kod žena, taj problem može se pojaviti i kod muškaraca. Kada govorimo o anoreksiji kod muškaraca, koristi se naziv manoreksija.

File 3574Bulimija (grč. bous vol, govedo; limos glad; „gladan da bi i vola mogao pojesti“) je poremećaj vezan uz hranjenje koji je, kao i anoreksija nervoza, psihološkog porijekla, a može imati strašne tjelesne posljedice. Dok se anoreksičari jednostavno izgladnjuju, bulimičari se „čiste“ povraćanjem koje su sami izazvali.

Bulimija je mnogo učestalija nego anoreksija. Osobe koje pate od bulimije koriste različite metode, uključujući gladovanje, povraćanje, dijetalne pilule, leksative i fizičku aktivnost u kombinaciji sa prejedanjem. Povraćanje je najpopularnija metoda među pacijentima (oko 75% pacijenata koristi povraćanje).

Gojaznost ili pretilost (latinski obesites) je hronično stanje u kojem se u ljudskom ili tijelu nekog drugog sisavca mast taloži u količinama koje negativno utječu na zdravlje.
Gojaznost se kod čovjeka rjeđe uzrokovana metaboličkog poremećaja, a češće načinom života. Svako povećanje 10% više od idealne težine smatra se gojaznošću. Česta je u svakoj dobi. U pubertetu je podjednaka među spolovima, a poslije njega češća u žena nego u muškaraca.

Autor teksta: Tarik Hasanić, dipl. pedagog – psiholog