Aspirin je opasan za djecu

Aspirin je opasan za djecu

Kada odrasli osjećaju nemoć i bol u tijelu, vrlo često posežu za aspirinom. Međutim, kada se djeca i tinejdžeri  osjećaju tako, nikada im se ne treba dati aspirin. Korištenje aspirina kod djece i tinejdžera može izazvati Reyev sindrom, rijetko ali opasno stanje.

Šta je Reyev sindrom?

Reyev sindrom najčešće pogađa djecu mlađu od 15 godina. Obično počinje oko nedjelju dana nakon neke virusne infekcije, poput prehlade, gripe, ili vodenih kozica. Doktori još uvijek nisu sigurni šta tačno uzrokuje Reyev sindrom. Međutim, istraživanja pokazuju da se Reyev sindrom može aktivirati ukoliko se aspirin daje djeci za liječenje virusnih bolesti.

Djeca kod koje se razvije Reyev sindrom obično budu bolje nakon obične virusne infekcije. No nedugo nakon toga stvari se promjene na gore. Počnu povraćati, često su neraspoložena ili pospana. U samo nekoliko sati djeca postanu nervozna, zbunjena i razdražljiva. Kod nekih simptomi mogu i izostati u početku. No, kako se bolest pogoršava, simpotomi postaju teži, a u najtežim slučajevima može doći i do duboke kome.

Reyev sindrom može postati  veoma ozbiljno zdravsteveno stanje. Ukoliko roditelji sumnjaju na mogućnost ove bolesti savjetuje se da hitno potraže liječničku pomoć.

Iako Reyev sindrom može uticati na bilo koji organ u tijelu, najštetnije je za mozak i jetru. Ukoliko se na vrijeme liječi postoje izvrsne šanse za oporavak. Stoga je najbolje zatražiti stručnu ljekarsku pomoć, jer doktori u bolnicama mogu brzo reagovati na bilo kakve zdravstvene probleme koji mogu nastati. Mogu pomoći da se smanje otekline na mozgu, smanjujući rizik od trajnog oštećenja mozga.

Sprječavanje Reyevog sindroma

Srećom, vrlo je jednostvano zaštititi svoje dijete od  Reyevog sindroma. Od kada su ljekari prvi put počeli upozoravati roditelje o vezi između Reyevog sindroma i aspirina kod djece, broj slučajeva oboljele djece je drastično opao.

Američka pedijatrijska akademija (AAP) preporučuje da se prilikom liječenja virusnih infekcija aspirin nikada ne daje djeci i tinejdžerima.

Više:
Lijekovi koji se ne trebaju davati djeci
Oprez sa lijekovima koji se prodaju bez liječničkog recepta

Prilikom odabira lijekova za djecu potrebno je obratiti pažnju na sadržaj. Ukoliko na etiketi lijeka pronađete neki od sljedećih sastojaka to znači da taj lijek sadrži aspirin: acetilsalicilat, acetilsalicilna kiselina, salicylate, salicilna kiselina. Takav lijek nemojte davati djeci.

Ako dijete ili tinejdžer treba lijek za blagu temeperaturu i groznicu, AAP preporučuje korištenje lijekova na bazi paracetamola ili ibuprofena. Međutim, nemojte davati ibuprofen dijetetu ako  je dehidrirano ili ako kontinuirano povraća. Uvijek slijedite upute na etiketi lijeka, i dajte tačno preporučenu dozu. Za sve ostalo vezano za korištenje tih lijekova, pitajte pedijatra ili ljekara.

Ključne mjere opreza

  • Nemojte davati aspirin dijetetu ili tinejdžeru koje osjeća bol u tijelu ili ima groznicu.
  • Doktori pouzdano ne znaju  što uzrokuje Rejev sindrom. Međutim, istraživanja pokazuju da ga aspirin može aktivirati ako se daje djeci za liječenje virusnih bolesti.
  • Reyev sindrom može uticati na bilo koji organ u tijelu, ali najčešće pogađa mozak i jetra.
  • Ukoliko se liječenjem Rejovog sindroma počne na vrijeme postoje izvrsne šanse za oporavak.