Bake i djedovi

Bake i djedovi

Ako ste se ikada obratili svojim roditeljima ili roditeljima vašeg partnera za pomoć ili podršku u odgoju ili čuvanju djece, onda znate koliko bake i djedovi mogu biti od pomoći. Iako fizička udaljenost i roditeljske brige mogu stvoriti razlike i barijere između baka i djedova, njihove djece i njihovih unuka, potičući blizak odnos stvorićete okruženje u kojem svi mogu imati koristi.

Prednosti povezanosti sa bakama i djedovima

Uspostavljanjem bliske veze sa bakama i djedovima, djeca mogu imati koristi na mnogo načina. Bake i djedovi mogu biti veliki uzori, te mogu prenijeti vrijednosti stare kulturne baštine i obiteljske povijesti. Bake i djedovi obasipaju unuke ljubavlju, uvijek su na strani djeteta i bore se za djetetove interese, te se djeca obično sa njima osjećaju jako sigurno.

Bake i djedovi također potiču djetetov zdrav razvoj. Noćenje kod djeda i bake mnogo je manje komplicirano nego noćenje kod prijatelja, a podjednako izgrađuje osjećaj samostalnosti i neovisnosti. Još jedna prednost - djedovi i bake često imaju mnogo vremena za igranje i čitanje djeci. Takva pažnja samo poboljšava djetetov razvoj i razvija vještina učenja.

Kako ostati u kontaktu

U današnje vrijeme obitelji mogu biti raspršene diljem svijeta, a i školske, sportske i ostale svakodnevne obaveze mogu oduzeti dragocjeno vrijeme koje bi bilo provedeno sa bakama i djedovima. Unatoč fizičkoj udaljenosti ili gustom rasporedu, možete potaknuti svoju djecu da razviju bliže veze sa bakama i djedovima. Isprobajte ove savjete:File 520

Često ih posjećujte. Ako živite blizu djedova i baka svoje djece, odvojite vrijeme kako biste ih češće posjećivali. Potičite i djedove i bake da svrate ponekad u vaš dom. Ako žive dalje, planirajte vrijeme posjete tako da se uklopi i u vaš i u djetetov raspored. Čak i ako su posjeti rijetki, predvidite i planirajte svaki sljedeći odlazak, tako će vaše dijete cijeniti vrijeme provedeno sa bakom i djedom.

Koristite tehnologiju. Koristite telefon i e-mail za razgovore, pisanje pisama i slanje slika. Ako oni ne posjeduju računar, dobra ideja je da snimate djecu video kamerom, te da im snimke povremeno pošaljete. Isto mogu uraditi i djedovi i bake.

Ptičica! Postavite u svom domu na vidljivo mjesto slike djedova i baka i ponekad skrenite djeci pažnju na njih. Možete izraditi poseban porodični foto album, sa datumima, imenima i kratkim opisom događaja, te ohrabrite djecu da ih povremeno prelistaju.

Pisma i razglednice. Djeca vole primate pisma. Možete poslati djedovima i bakama paketić papira, koverti, razglednica i markica, te ih zamoliti da povremeno pošalju pismo za djecu. Također možete odrediti dan u nedjelji kada djeca pišu pisma bakama i djedovima, bilo da je to opis nekog događaja ili tek crtež, biće to izvrstan ritual, a bake i djedovi će biti oduševljeni.

Ostavština. Mnoge bake i djedovi imaju hobije i neke posebne vještine – kao što su pletenje, kukičanje, obrada drveta ili kuhanje – koje bi htjeli prenijeti na svoje unuke. Omogućite djeci materijal i vrijeme kako bi naučili ove vještine od baka i djedova.

Nacrtajte porodično stablo. I mlađa i starija djeca uživat će u učenju o svojim precima i rodbini. Potičite djedove i bake da što više pričaju o njihovim obiteljima. Možete čak zajedno nacrtati porodično stablo.

       

Komentari

malina's picture

deteto mi e galeno od malo se

deteto mi e galeno od malo se saka da bide po negovo nememe nekoj pogolem problem osven sto na skolo vopsto ne e miren se zadeva so drugarcinjata ne ja slusa ucitelkata odbiva da sorabotuva toj mi e sin edinec ima 9 godini go premestivme od ednoto skolo vo drugo no sepak toj si e ist tvrdoglav e celo vreme ima nesto vo ustata postojano gi sara tetratkite crta nesto na niv potpevnuva na cas dofrla koga nekoj ne znae nesto soliden ucenik e ama so moja trud sam neke da pisuva ako jas ne mu recam ili ako sedne da pise sam rakopisot mu e katastrofa zatoa sto ne go gledam ili pak pise dva saati edna mala rabota se vrti na stolot gleda nesto pa si pocnuva da si pee.i celo vreme mora da prasuva nesto a zosto ovaa vaka zosto toa taka se go interesira .moram na kraj da dodadam deka kako pomal bese izlozen poveke na stresni situacii ,i bese postojano bolen nastinat grlo temperatura po doktori i taka a nie kako roditeli celo vreme od strana na mazot mi bese vikano ti si kriva itn ve molam pomognete dajte nekakov sovet please....