Bebe „čitaju“ naše namjere

Bebe „čitaju“ naše namjere

Djeca u dobi od 2 mjeseca znaju kada ih želimo podići i za to se pripreme, navodi se u novoj studiji.

Istraživači su promatrali 28 beba u dobi od 2 do 4 mjeseca, i utvrdili da većina njih jasno shvata namjeru svoje majke kada im prilazi raširenih ruku. Tada bebe lagano ukoče svoje tijelo kako bi ih mama lakše podigla.

Čini se također da bebe u tom trenutku pokušavaju uskladiti i koordinaciju svojih pokreta, kako bi olakšale roditeljima da ih podignu, navodi se u studiji koja je nedavno objavljenom u časopisu PLoS One.

Do 3 mjeseca starosti, bebe posmatraju majčin izraz lica i pokrete ruku i tako prepoznaju namjeru.

"Nismo očekivali tako jasne rezultate. Ipak, s obzirom na rezultate studije, vjerovatno je da se ova vrsta svjesnosti može razviti još i ranije, možda i nedugo nakon rođenja" - kaže autor studije Vasu Reddy, profesor na univerzitetu u Portsmouthu, u Engleskoj.

Više:
Bebe znaju šta mame govore
Preveri me ako možeš!

"Rezultati nam pokazuju da je potrebno ponovo razmotriti način na koji smo istraživali razvoj dojenčadi, jer se čini ta djeca mogu razumjeti tuđe radnje usmjerene prema njima mnogo ranije nego što se mislilo" - rekao je Reddy, te dodao  - "Eksperimenti u kojima su djeca promatrači tuđih aktivnosti ne mogu nam dati punu sliku sposobnosti predviđanja najmera."

Ovi rezultati se također mogu koristiti kao rani pokazatelj nekih razvojnih problema, uključujući i autizam. Prethodna istraživanja su pokazala da djeca s autizmom ne mogu predvidjeti namjere roditelja, odnosno da svojim pokretima ne odgovaraju na namjeru roditelja (npr. ga ih podigne).