Čvrsto povijanje šteti bebinim kukovima

Čvrsto povijanje šteti bebinim kukovima

Umotavanje beba je opet u modi, posebno nakon što se mali Princ George pojavio umotan kada je napuštao bolnicu u Londonu. 

Međutim, britanski hirurzi upozoravaju da bi vijekovima stara praksa mogla biti veoma štetna za bebine kukove. Umotavanje je ponovno postalo popularano zbog svog smirujućeg učinka koje ima na bebu.

Potreba za dekicama za umotavanje beba je u porastu u Evropi, dok se u SAD-u 9 od 10 beba umotoava u prvih šest mjeseci života.  Međutim, stručnjaci upozoravaju da ovaj rastući trend može voditi ka problemima u razvoju kukova. 

Profesor Clarke, dječji ortopedski hirurg je izjavio da umotavanje beba u dekice sa ispruženim rukama i nogama može napraviti pritisak na kukove da se izravnaju i pomaknu prema naprijed, rizikujući promjene koje bi mogle dovesti do osteoartritisa i potrebe zamjene kuka u srednjoj životnoj dobi.

U Japanu je tkz. program “poticanja baka” da ne povijaju svoje unuke u dekice prepolovilo stopu dislokacije kukova kod beba. Jedna od pet beba je rođena sa nekim problemom vezanim za kukove, međutim faktori nakon rođenja također imaju uticaj na pravilan razvoj kukova, a uvijanje može odgoditi napredak.

Više:
Sigurno povijanje bebe za zaštitu kukova

Stručnjaci smatraju da bi komercijalni proizvodi za umotavanje beba trebali imati široku vrećicu ili vreću za dojenčad i malu djecu čime bi se bebama omogućilo dovoljno prostora za donji dio tijela, dok bi istovremeno zdravstveni radnici trebali majkama davati savjete o tome kako da na najbolji način sigurno  povijaju svoju djecu,  tako da im noge nisu čvrsto obmotane i pritisnute.