Da li je seks roditeljska tabu tema?

Da li je seks roditeljska tabu tema?

Istraživanje je nedavno otkrilo da 68 posto američkih roditelja priznaje da nikada nisu sa svojom djecom načeli temu o seksu, a  većina kaže da im je „previše neugodno" da to učine.

Prema anketi CouponCodes4u koja je obuhvatila 2305 roditelja sa barem jednim djetetom starijim od 12 godina, njih 47 posto vjeruje da škole trebaju preuzeti punu odgovornost za podučavanje djece o „ptičicama i pčelicama“.

Dok je stid vodeći razlog izbjegavanja razgovora o seksu kod 44 posto roditelja, 27 posto njih kaže da temu izbjegavaju zbog  vjerskih uvjerenja, a 11 posto roditelja tvrdi da oni jednostavno ne vjeruju u seksualni odgoj.

Iako gotovo polovica roditelja vjeruje da bi nastavnici trebali educirati djecu o seksu, tek nešto više od petine misli da njihova djeca trebaju učiti o tome od prijatelja.

Čak 15 posto roditelja smatra da se djeca trebaju informisati o seksu od ostalih članova porodice, npr. braće i sestara, a nešto više od desetine – 11 posto – smatra da takve onfromacije djeca trebaju dobiti putem TV-a ili Interneta.

Iako se 62 posto roditelja se slaže da je seksualni odgoj važan, samo 18 posto je izjavilo da su njihovi vlastiti roditelji razgovarali sa njima o toj temi.

Više o temi:
Kako sa djecom razgovarati o seksu?
Tinejdžeri i razgovor o seksu

Voditelji ovog istraživanja kažu -  "Ono što je jako upečatljivo kod ovog istraživanja je činjenica da je roditeljima toliko neugodno sa djecom razgovarati na ovu temu, da to radije prepuštaju članovima porodice, prijateljima, nastavnicima, pa čak i TV-u ili Internetu!“

Ali, bez obzira na izbjegavanje ove teme, gotovo polovica roditelja – 49 posto - misli da bi djeca trebala početi učiti o seksu u dobi između deset i petnaest godina.

Opširnije: Roditelji - uzori za zdravo seksualno ponašanje tinejdžera

Od onih koji su otvorili ovu temu sa svojom djecom, njih 37 posto kažu da su to učinili kako djeca ne bi došla do pogrešnih saznanja o seksu, a 29 posto su načeli ovu temu kako bi sa djecom izgradili otvoren i iskren odnos. 26 posto ispitanika je izjavilo da su razgovarali sa djecom o seksu kako bi ih preipremili za „vanjski svijet“ .