Dan očeva

Dan očeva

Dan očeva je dan koji obilježava važnu ulogu oca. Ovo je prilika da se pokaže zahvalnost prema tatama za svu ljubav i podršku koju pružaju svojoj djeci. Dan očeva se obilježava  na različite datume u različitim zemljama. Većina zemalja poput SAD-a, Velike Britanije, Kanade i Indije slave Dan očeva svake treće nedjelje u junu. Nakon ovoga, većina zemalja u svijetu je također prihvatila da se Dan očeva obilježava na ovaj datum. 

Historičari su zabilježili da je tradicija slavljenja Dana očeva postojala čak i prije nekoliko hiljada godina. Njihovo istraživanja kažu da je u Babilonu prije 4000 godina dječak imena Elmes izrezbario poruku za Dan očeva na zemljanoj kartici. Elmes je u svojoj poruci poželio svom ocu dug i zdrav život. Nema spoznaja o tome što se nakon ovoga dogodilo sa Elmesom ali se vjeruje da je čak i u to vrijeme nekoliko zemalja usvojilo i zadržalo običaj proslavljanja Dana očeva.

Više o posebnim danima:
Dan majki
Dan žena
Međunarodni dan porodice

Tradicija slavljenja Dana očeva u obliku u kojem postoji danas je nastala u prošlom vijeku. Iako postoji nekoliko ljudi koji su zaslužni za unapređenje Dana očeva, smatra se da je ideja da i očevi imaju svoj dan došla od Sonore Smart Dodd Louise 1909. godine. 

Sonora, kojoj je majka umrla kada je bila još sasvim mala, i koju je odgojio otac, na ideju obilježavanja Dana očeva je došla kada je 1909. godine otkrila da se u svijetu obilježava  Majčin dan. Sonora, koja je tada imala 27 godina, znala je kroz kakve je teškoće njen otac prolazio odgajajući nju i njeno šestero braće i sestara. Sonorin otac je bio rođen u junu te se stoga i Dan očeva obilježava u ovom mjesecu.