Današnji očevi provode 7 puta više vremena sa djecom

Današnji očevi provode 7 puta više vremena sa djecom

Očevi provode sedam puta više kvalitetnog vremena sa svojom djecom nego što je to bio slučaj 1970, kada su sa djecom provodili samo nekoliko minuta dnevno, u razgovoru ili igri.

Prije četrdeset godina, muškarci su u prosjeku provodili oko pet minuta dnevno kvalitetnog vremena sa svojom djecom. Danas je to vrijeme za zasposlene tate povećano na 35 minuta dnevno.

Sve ovo su rezultati najnovije studije autora dr. Almudena Sevilla sa Univerziteta u Londonu i Cristina Borra sa Univerziteta u Sevilli. Istraživanje je pokazalo da se vrijeme koje majke provode sa svojom djecom također povećalo.

U 1974. godini žene su mogle očekivati ​​da će provesti oko 15 minuta dnevno u razgovoru ili igri djecom, međutim to se sada promijenilo na 1 sat dnevno.

Više: Očevi u odgoju djece

Istraživanje je također pokazalo da roditelji iz različitih društvenih sredina i različitog stepena obrazovanja provode svoje vrijeme znatno drugačije.

Roditelji koji su obrazovaniji provode vrijeme pomažući djeci u pisanju zadaće, dok oni koji su manje obrazovani nisu skloni da se uključe u aktivnosti učenja svoje djece.