Deseti Lino Fest u Sarajevu

Deseti Lino Fest u Sarajevu

Jubilarni 10. festival dječje pjesme “Lino Fest” će se ove godine održati 26.05. u Sarajevu, u Bosanskom kulturnom centru, sa početkom u 18.00 sati.

Tom prilikom, publika će se prisjetiti dosadašnjih festivala i pobjedničkih pjesama, a plesna grupa “Libertas“, pod vodstvom baletne umjetnice Dajane Popović, pripremit će koreografiju za sve pobjedničke pjesme.

“Ponosni smo da ove godine organizujemo već 10. Lino Fest i da ćemo ugostiti  neke od dosadašnjih pobjednika i voditelja Festivala. I ovogodišnja manifestacija ima za cilj muzički odgoj djeteta, zbližavanje djece iz cijele regije i razvijanje ljubavi prema muzici i kulturi” - istakao je Mario Pejić, autor Festivala.

U muzičkom dijelu programa, koji ove godine nije takmičarskog karaktera,  nastupit će učesnici dječjih festivala iz regije. Na 10. Lino Festu  predstavit će se mališani iz Sarajeva, MFile 3162ostara, Banja Luke, Tuzle, Zagreba, Beograda, Podgorice, Novog Sada, Skopja, Splita, Ljubljane, Užica i drugih gradova.

Direkcija Festivala dodijelit će priznanja kompozitorima i pjesnicima koji su bili zastupljeni svojim pjesmama na Lino Festu u proteklih deset godina, a neki od njih su Minja Subota, Jovan Adamov, Rajko Dujmić, Šima Jovanovac, Svetlana Milić, Ognjen Bomoštar, Besim Spahić i drugi. Prvi put će na Lino Festu nastupiti i male Mostarske mažuretkinje koje će izvesti svoje dvije tačke. 

“Izuzetno smo ponosni da Lino Fest već 10 godina okuplja mališane koji svake godine pokazuju veliko zanimanje za muziku, umjestnost i kulturu. Drago nam je da je Lino Fest postao međunarodni i da svake godine ugosti sve veći broj djece iz regije, jer je to idealna prilika da se djeca druže i upoznaju svoje vršnjake iz drugih krajeva. Podravka već tradicionalno daje svoj doprinos ovoj značajnom Festivalu i vjerujemo da će ovogodišnji jubilarni Lino Fest biti poseban, te oduševiti, kako same učesnike tako i publiku” - rekla je Mila Zovko, direktorica marketinga Podravke u BiH.

Deseti Lino Fest kao i prethodnih godina organizuje udruženje Libertas.