Djeca koja više spavaju imaju manju vjerovatnoću da budu pretila

Djeca koja više spavaju imaju manju vjerovatnoću da budu pretila

(HealthDay News) Nova studija je potvrdila da je vrlo vjerovatno da će mladi koji ne spavaju dovoljno biti pretili u budućnosti.

S druge strane, kod djece koja spavaju više, primijećeno je smanjenje indeksa tjelesne mase (engl. Body Mass Index, BMI) i značajan pad rizika od pretjerane debljine. Istraživači su također pronašli da manji BMI proizlazi iz razlike u masi masti (nije bilo nikakvih uticaja na dijelove tijela bez masnoća, kao što je mišić), što ukazuje da loše spavanje ima uticaj na povećanje količine masnog tkiva u tijelu.

U toku istraživanja, Rachael Taylor, profesor suradnik na Odsjeku za ljudsku ishranu na sveučilištu Otago u Dunedinu, Novi Zeland, i njegovi kolege pratili su 244 djece u dobi od tri do sedam godina.

Dječja težina, visina, BMI i sastav tijela su mjereni svakih šest mjeseci, a njihove navike spavanja i prehrane su evidentirane. Djeca su također nosila takozvani akcelerometar (uređaji koji prati kretanje tijela) kako bi se procijenio nivo njihove fizičke aktivnosti. Dodatni faktori kao što su dječja porođajna težina, te stepen obrazovanja majki i njihov prihod, a za koje se zna da su povezani s BMI kod djece, također su uzeti u obzir.

Studija je otkrila da su djeca spavala prosječno 11 sati dnevno. Oni koji su kontinuirano spavali manje, imaju povećan rizik da sa 7 godina imaju viši BMI. S druge strane, kod djece od 3 do 5 godina, svaki dodatni sat spavanja bio je povezan s smanjenjem BMI, i čak sa padom procenta rizika prekomjerne težine ili pretilosti u dobi od sedam godina za 61%.

Taylor i njegove kolege su zaključili da san igra ključnu ulogu u sastavu dječjeg tijela. Otkrili su da dugotrajni nedostatak sna može uzrokovati da djecu jedu više i manje vježbaju. Na temelju tih nalaza, autori studije ukazuju da dobre navike spavanja treba poticati kod djece i da to treba postati dio strategije javnog zdravstva.

Međutim, također je potvrđeno da je potrebno obaviti više istraživanja kako bi se moglo potvrditi da li više spavanja, ili boljeg spavanja, pridonosi boljem zdravstvenom stanju djece.