Djeca u porođajnoj sali?

Djeca u porođajnoj sali?

Sve veći broj bolnica u svijetu udovoljavaju zahtjevima porodica da i djeca prisustvuju rođenju svoje braće i sestara. Mnogi roditelji, zapravo, vjeruju da će ih to iskustvo učiniti manje ljubomornim na nove članove porodice.  

U nekoliko studija, istraživači su radili ispitivanja o uticaju prisustvovanja rađanju braće i sestara na stariju djecu, ali rezultati su oprečni.

Neki roditelji kažu da su se starija djeca koja su bila prisutna na porodu uplašila zbog krvi, dok drugi vjeruju da je to iskustvo kreiralo posebnu vezu među djecom, te da su djeca koja su učestvovala u procesu poroda kasnije manje ljubomorna.  

Pročitajte više o rivalstvu braće i sestara

Iako praksa nije nova (braća i sestre postali sve češći sudionici porođaja u SAD-u još od osamdesetih godina prošlog vijeka), ne može se reći da je široko zastupljena, naročito kad se radi o djeci predškolskog uzrasta čija je prisutnost pri rođenju brata ili sestre iznimno rijetka.

Istraživanje provedeno u 69 bolnica na jugoistoku SAD-a, objavljeno je 2009. godine u časopisu American Journal of Maternal Child Nursing. Ovo istraživanje je pokazalo da je tek 22 posto braće i sestara bilo prisutno na porodu (što je nizak procent, u odnosu na propagiranje ovog trenda).

Više: Nova beba u porodici - kako pripremiti starije dijete

U mnogim bolnicama djeci je zabranjen ulazak u porođajnu salu i prisustvovanje porodu. Ipak neka porodilišta u SAD-u odobravaju prisutnost djece pri rođenju braće i sestara, na zahtjev roditelja.

Ipak, prije takve odluke, roditelji trebaju dobro preispitati moguće efekte koje prisustvo porodu može imati na dijete. Mnoga djeca se mogu uplašiti gledajući majku u boli, što može negativno uticati i na majku koja se u takvoj situaciji ne može fokusirati na porod, već pokušava razuvjeriti starije dijete i objasniti mu da je sve u redu . 

Dr. Jeffrey Riley, šef odjela za porodiljstvo i ginekologiju u Emerson bolnici u Concordu, kaže da su zapravo većina djece koja prisustvuju porodu oduševljena promatranjem rođenje brata ili sestre. Međutim, on kaže -  „Ipak ima i slučajeva kada su djeca vrlo zbunjena i ne razumiju šta se događa. Oni vide svoje majke u boli i neki ne mogu razumjeti da je to dio procesa rađanja".

Cristin Bower, koja je rodila u ovoj bolnici prošlog mjeseca, svjedoči o pozitivnim stranama ovog pristupa. Smatra da  prednosti prisustva djece na porodu daleko nadmašuju nedostatke. Starija djeca gospođe Bower stajala su uz njenu glavu, tako da nisu vidjela ništa uznemirujuće, a nakon rođenja, suprug je prerezao pupčanu vrpcu. Ona kaže da su se djeca tokom i nakon poroda ponašala mirno, sretno i zadovoljno.