Djeca žrtve bullyinga pate u tišini

Djeca žrtve bullyinga pate u tišini

Ova trauma može dovesti do ozbiljnih problema tjeskobe, depresije, psihičkih ispada, pa čak i samoubojstva.

Međutim, možda postoji način da se prepoznaju žrtve nasilničkog ponašanja prije nego što dođe do ozbiljnih psihičkih problema, navodi se u studiji koja je nedavno predstavilo Akademsko udruženje pedijatara (PAS) na godišnjem sastanku u Vankuveru, Kanada.

Istraživači sa Univerziteta Warwick u Velikoj Britaniji su otkrili da su noćne more ili noćni strahovi  češći u dvanaestogodišnjaka koji su  bili žrtve bullyinga u dobi od 8 i 10 godina.

Noćne more su relativno česte u djetinjstvu, dok su noćni strahovi javljaju tek kod  10 posto djece.  Ukoliko se dešavaju često ili tokom dužeg vremenskog razdoblja, mogu ukazivati na to da je dijete bilo ili jeste žrtva bullyinga od strane vršnjaka. Iznenadna buđenja u snu mogu ukazivati na ozbiljne  problem kod dijeteta.

Ovim istraživanjem su obuhvaćeni  roditelja i djece, kod kojih je ispitivana determinante razvoja, zdravlja i bolesti u djetinjstvu i kasnije. Djeca su uključena pri rođenju, a 6.438 njih je intervjuirano u dobi od 8 i 10 godina vezano za bullying, i u ponovo  u dobi od 12 vezano za noćne more, noćna buđenja i hodanje u snu.

Rezultati istraživanja su pokazali  da je u dobi od 12 godina, 1.555 djece (24.2 posto)  imalo noćne more, 598 (9,3 posto) imala noćne strahove, 814 (12,6 posto) je prijavilo da hodaju u snu i 2.315 (36 posto) je imalo barem jednu vrstu  parasomnie (noćne more, noćni strahovi i hodanje u snu).

Više o bullyingu

Nakon što su obradili podatke i isključili druge faktore (seksualnog ili fizičkog zlostavljanja, nasilja u obitelji i noćne more prije osme godine), djeca koja su bila žrtve bullyinga u dobi od od 8 ili 10 godina imala su znatno češće noćne more i noćne strahove u dobi od 12 godina. Štoviše, oni koji su bili i žrtva i nasilnik bili su podložniji parasomniji, međutim nasilnici nisu bili izloženi povećanom riziku od poremećaja spavanja.

Istraživači upozorovaju da ova otkrića nedvosmisleno ukazuju da su djeca koja su žrtve bullyinga izložena značajnom stresu i traumama koje prouzrokuju poremećaje u spavanju.

Istraživači nadalje upozoravaju da je lako prepoznatljiv indikator kada se neko loše i neprijatno iskustvo procesuje tokom noći.

Roditelji bi trebali biti svjesni da ovi problemi mogu biti povezani s bullyingom, a to im pruža priliku da razgovaraju sa svojom djecom o tome.