Dojenje duže od 2 godine povezano s dječjim karijesom

Dojenje duže od 2 godine povezano s dječjim karijesom

Dojenje je fantastično za bebe jer nudi širok spektar zdravstvenih prednosti i pruža priliku za stvaranje  jedinstvene veze između  mame i bebe, ali najnovija studija je otkrila da može dovesti do oboljenja  zuba kod dojenčadi koja doje duže od dvije godine.

Što majka češće doji svoje dijete starije od 24 mjeseca  tokom dana, veća je opasnost od propadanja zubi,  tvrde naučnici.

Profesor  William Bowen sa Centra za oralnu biologiju na Rochester medicinskom fakultetu u New Yorku tvrdi da postoje dva aspekta dojenja. Prvi je mlijeko koje ima neke, ali vrlo male sposobnost za stvaranje  karijesa,  a druga je fizički aspekt dojenja, ili čak hranjenje na bočicu, što stvara preduslove zbog kojeg dolazi do problema.

Kad beba doji, njeni zubi su stisnuti pa je onemogućeno da pljuvačka dođe do zuba. Pljuvačka pomaže uklanjanju bakterija. Profesor Bowen preporučuje da majke ne dopustite da im djeca zaspu i ostanu na grudima tokom noći, i da im čiste zube redovno.

Više: Podloga za karijes nastaje i prije prvih zubića

Postoje načini za smanjenje rizika od karijesa ukoliko majke doje dvije i više godina. Američka akademija za dječju stomatologiju preporučuje da roditelji svoju djecu vode na prvi stomatološki pregled kada se pojavi prvi zub ili najkasnije do njihovog prvog rođendana.

Pronalaženje prave dobi kada se beba treba odviknuti od odjenja nije jednostavno i ponekad je za tu odluka potrebna pomoć pedijatra.