Dojenje - prevencija visokog krvnog pritiska

Dojenje - prevencija visokog krvnog pritiska

Zdravstvene prednosti dojenja za majku i dijete su poznati, a nova studija je pokazala da dojenje može uveliko smanjiti majčin rizik od razvoja visokog krvnog pritiska - i desetljećima kasnije.

Istraživači sa univerziteta u zapadnom Sydneyu otkrili su da, što žena duže doji, više se smanjuju izgledi da ima visok krvni pritisak prije 65. godine života.

Oni su istražili odnos između dojenja i učestalosti povišenog krvnog pritiska kod 74.785 australskih žena  u dobi od 45 godina i više. Podaci za istraživanje uzeti su iz studije „preko 45“ - velikog istraživanja o zdravom starenju koje je rađeno na uzorku od preko 260.000 muškaraca i žena u New South Walesu i smatra se najvećom studijom te vrste u južnoj hemisferi.

Voditeljica studije, dr. Joanne Lind sa medicinskog fakulteta UWS, rekla je da rezultati naglašavaju značaj dojenja i za dijete i majku.

Žene u dobi od 45 do 64 godina, koje su dojile duže od šest mjeseci u životu, ili više od tri mjeseca po djetetu, imaju manji rizik od razvoja visokog krvnog pritiska.

„Nadam se da će ovo istraživanje potaknuti mnoge mlade majke da doje svoje bebe“ - rekla je dr. Lind, profesorica molekularne biologije i genetike, te je dodala – „Kad god je moguće, treba poticati žene da doje što je duže moguće, jer zaštitni učinak dojenja raste sa dužinom vremena dojenja.“

Više:
Prednosti dojenja
Dojenje - najbolji početak

Iako su razlozi za smanjeni rizik od visokog krvnog pritiska još uvijek nepoznati, moguće je da hormoni koje se aktiviraju tokom dojenja imaju pozitivan učinak na majčin kardiovaskularni sistem.

„Iako još u potpunosti ne razumijemo ovaj zaštitni mehanizam, historiju dojenja treba uzeti u obzir pri procjeni rizika od visokog krvnog pritiska kod pacijenata" - rekla je dr. Lind – „Čak i kada se uzmu u obzir faktori kao što su porodični način života, tjelesna aktivnost i BMI (indeks tjelesne mase), pušenje, te konzumiranja alkohola - još uvijek je prisutna veza između dojenja i smanjenog rizika od visokog krvnog pritiska. "

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje dojenje u trajanju od najmanje šest mjeseci po djetetu.

Više o dojenju