Emocionalna trauma usporava intelektualni razvoj

Emocionalna trauma usporava intelektualni razvoj

Izloženost djeteta emocionalnoj traumi, kao što je svjedočenje nasilju ili zlostavljanju  u porodici, može usporiti ili zaustaviti dječji intelektualni razvoj, prema nalazima nove studije.

Istraživači su također otkrili da je uticaj traume najštetniji ako su djeca izložena traumatičnim dešavanjima u prve dvije godine života.

U istraživanju u SAD-u sudjelovalo je 206 djece čiji je nivo intelektualnog razvoja procijenjen kada su bili u dobi od dvije, pet i osam godina. Istraživači su također ispitivali nivo izloženosti djece nasilju, uključujući i slučajeve zanemarivanje djece, fizičkog, seksualnog ili emocionalnog zlostavljanja, kao i slučajeve kada su djeca bila svjedoci obiteljskog nasilja nas njihovim majkama.

Više od trećine (37 posto) djece do pet godina starosti pretrpjelo je neku vrstu zlostavljanja ili su bili svjedoci nasilja. Takve događaje je oko 5 posto djece iskusilo prije drugog rođendana. Njih 13 posto bilo je izloženo nasilju u dobi od 24 do 64 mjeseca starosti, a 19 posto se suočilo sa zlostavljanjem i nasiljem  u oba ova životna razdoblja.

Djeca koja su pretrpjela zlostavljanje ili svjedoci nasilja nad majkom imaju ispodprosječne rezultate na testovima intelektualnog razvoja. Oni koji su iskusili ovu vrstu traume tokom prve dvije godine života, imaju najniže rezultate ovog testa.

"Rezultati pokazuju da izloženost zlostavljanju i svjedočenje nasilju u obitelji u ranom djetinjstvu, posebno tokom prve dvije godine, ima značajan i trajan uticaj na kognitivni razvoj, čak i nakon perioda prilagodbe." - tvrde istraživači na čelu s Michelle Bosquet Enlow iz dječje bolnice u Bostonu.

Istraživanje, koje je pokazalo povezanost između svjedočenja nasilju i IQ, ne dokazuje uzročno-posljedičnu vezu. Objavljeno je 2. aprila u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health.

Više o temi: Posljedice emocionalnog zlostavljanja u djetinjstvu

Nakon što su uzeti u obzir i drugi faktori koji mogu uticati na IQ, poput socioekonomskog statusa, majčinog IQ, te komplikacija na porodu, djeca koja su svjedoci ili su doživjeli nasilje pokazuju lošije rezultate na testovima inteligencije i to za najmanje 7 bodova niže u usporedbi sa rezultatima djece koja nisu bila izložena nasilju.

Istraživači su naglasili da se mozak najbrže razvija u prvim godinama djetetova života. "Budući da se u razdoblju ranog razvoja mozga formira baza za neurološki razvoj, promjene u ranom razvoju mogu imati dugotrajne posljedice" – tvrde istraživači.