Folna kiselina

Folna kiselina

Folna kiselina je sastavni dio grupe B vitamina Ona je odgovorna za mnogobrojne funkcije u našem organizmu. Veoma je značajna prilikom dijeljenja ćelija, a posebice u procesima diferenciranja i rasta stanica embrija i fetusa. Folna kiselina ima zapaženu ulogu i u metabolizmu nervnih ćelija, a zajedno s vitaminom B12 neophodna je u stvaranju novih krvnih ćelija pa je stoga važna u prevenciji i liječenju anemije-slabokrvnosti.

Zašto je folna kiselina korisna?

Potrebe za folnom kiselinom u trudnoći su značajno povišene. Mnogi su razlozi tome, neki od njih su prirast volumena krvi, rast maternice, rast i razvitak posteljice i djeteta. Dnevne potrebe za folnom kiselinom u trudnoći se povećavaju gotovo 100% i obično nisu zadovoljene samo unosom hrane. Imajući u vidu činjenicu da se posljedice nedovoljnog unosa folne kiseline odražavaju na rast, funkciju razmnožavanja kao i stvaranje krvnih ćelija, lako je zaključiti da trudnoća predstavlja kritičnu fazu za unos dovoljnih količina folne kiseline. To je posebno bitno za žene koje su koristile kontracepcijske pilule jer njihova uporaba smanjuje razinu folne kiseline.

Folna kiselina smanjuje rizik deformacije fetusa koja je vezana uz centralni nervni sistem, poznatih pod nazivom - defekti neuralne cijevi ili DNC. DNC se pojavljuju u vrlo ranoj dobi bebinog razvoja, između četvrte i pete nedjelje nakon začeća. U toku tog razdoblja trudnoće, formiraju se neuralne cijevi. Ukoliko se neuralne cijevi pravilno ne zatvore nastaju defekti poznati pod nazivom DNC.

Spina bifida i anencefalija dva su najčešća oblika DNC-a. Spina bifida je naziv za rascjep kralježnice, kada dolazi do File 554njezinog nepotpunog zatvaranja zbog čega se još naziva i "otvorenom kralježnicom". Anencefalija rezultira rađanjem djeteta nerazvijenog mozga i nepotpune lubanje.

Istraživanja su pokazala da se uzimanjem 0,4 mg sintetičke folne kiseline dnevno prije trudnoće smanjuje rizik od defekta neuralne cijevi od 50 do 70 posto.

Gdje se nalazi i kako je konzumirati?

Folna kiselina nalazi se u svježem povrću kao što su špinat, zelje, kelj, brokula, šparoga, blitva ali i grah, grašak, leća, pšenica i orasi. Ima je mnogo i u jetri. Normalnom prehranom, međutim, trudnica ipak ne dobiva dovoljno folne kiseline, pa je potrebno uzimati ju u obliku tableta ili kapsula, u prosjeku oko 400 mikrograma na dan. Vrlo ju je jednostavno nabaviti u vidu preparata u apoteci.

Svaka trudnica treba uzimate folnu kiselinu, najmanje prva tri mjeseca trudnoće, a poželjno i tokom cijele trudnoće. Najidealnije bi bilo da se folna kiselina uzima do tri mjeseca prije planirane trudnoće.

Što se tiče rezultata ovakve prevencije, izuzetno su dobri. Neka istraživanja govore u prilog činjenici da redovno uzimanje folne kiseline smanjuje učestalost spine bifide za jednu trećinu. Najveći problem je zapravo nemar samih trudnica, odnosno neuzimanje folne kiseline tokom trudnoće. Na žalost, u našem regionu učestala je praksa da ginekolog preporuči uzimanje ovog dodatka za svaku pacijenticu (trudnicu) ali ne postoji (bar za sada) ozbiljna kampanja koja bi podigla svijest budućih majki o važnosti ovog vitamina.

U vezi prevencije u trudnoći folnom kiselinom i njezinih dobrih rezultata vršena su testiranja uticaja folne kiseline kod osoba koje su povećale njen unos kroz redovnu ishranu: broj moždanih udara smanjen je za 20 % a broj srčanih udara za 10 %, smanjen je rizik od raka debelog crijeva, dijabetesa i depresije. U kombinaciji s cinkom folna kiselina može poboljšati kvalitetu spermija, što je važno u liječenju muškog steriliteta. Rezultati liječenja cervikalnih displazija (HPV) su bolji u kombinaciji s folnom kiselinom a potrebno bi je bilo uzimati i uz hormonsku kontracepciju.

       

Komentari

sretna mama's picture

Isto tako je važno, ukoliko

Isto tako je važno, ukoliko planirate trudnoću, piti folnu kiselinu bar nekih mjesec dana prije prvog pokušaja... to sam radila u prvoj i sada u trećoj trudnoći i oba puta, hvala Bogu, sve je isprve bilo u redu, međutim, kod druge trudnoće, koju sam planirala nešto kasnije, a desila se odmah nakon samo jednog odnosa bez kontracepcije, a nisam uzimala prije toga folnu kiselinu (jer nisam vjerovala da ću uspjeti isprve) i nisam znala da sam imala anemiju, plod je odumro nakon sedam nedjelja (bolje i to nego rođenje sa nekom većom deformacijom)... Zato podcrtavam ulogu ovog članka i naglašavam: obavezno prije nego što se odlučite na trudnoću, provjerite krvnu sliku i uzimajte fonlu kiselinu unaprijed nekih mjesec dana :)

SANA's picture

meni je doktor propisao folnu

meni je doktor propisao folnu kiselinu da pijem do 4 mjeseca pa onda tek vitaminske tablete,imam dva sina i super suu,preporucujem svima....