'Game Boy leđa' - bolest modernog vremena

'Game Boy leđa'  - bolest modernog vremena

Stručnjaci su otkrili kako se kod sve većeg broja mladih razvija stanje, jedinstveno u modernom društvu, koje su nazvali 'Game Boy leđa'.

Ovaj moderni fenomen, koji uzrokuje zakrivljenost kičme, a ponekad i iščašenje diskova, rezultat je pogrbljenog sjedećeg položaja  u kojem  mnoga djeca provedu i sate igrajući se različitim konzolama i pametnim telefonima.

Stručnjaci  ipak smatraju da zabrana takvih uređaja za mlade nije potrebna. Umjesto zabrane, više pažnje treba posvetiti pravilnom držanje tijela, rekli su.

Hirurzi Piet van Loon i Andre Soeterbroek rekli su da su takvi simptomi su primjećeni prije više od 100 godina, kada je dječji rad bio uobičajen u Europi.

Problem je osobito učestao kod djece uzrasta od osam do 18 godina.

"Prije jednog vijeka dječja kičma je patila zbog teškog rada, danas imamo isti medicinski problem, samo što se radi o drugom uzročniku – modernim uređajima“ - rekao je dr. Soeterbook za The Irish Times, te dodao – „Raditi osam sati u tvornici cigareta u ono rijeme ili provoditi osam sati igrajući se na iPad-u, ima potpuno isti negativan učinak na razvoj i zdravlje dječje kičme.“

On i dr. Van Loon su autori članka u nizozemskom medicinskom časopisu Medisch kontakt, koji upozorava na ovaj rastući trend.

„U osnovi, kičma raste kao stablo: kosti reagiraju na isti način kao i drvo“ - rekao je dr. Van Loon -  „Ako ga natjerate da raste u određenom smjeru tokom dužeg razdoblja, u tom smjeru će i rasti."

Hirurzi smatraju da problem nije u uređajima, te da ih ne treba djeci uskraćivati. Umjesto toga, više pažnje treba posvetiti položaju tijela i dnevnim navikama.