Gripa kod djece: kako je prepoznati i liječiti

Gripa kod djece: kako je prepoznati i liječiti

Kako se sezona gripe približava počinjemo sve više misliti o zdravlju i prevenciji moguće bolesti naših malenih, ali i nas samih. Kako se virusi gripe stalno mijenjaju i mutiraju, za očekivati je da se svake godine pojavi novi soj ovog virusa.

Gripa je virusna infekcija koja se uglavnom lokalizira u području nosa, grla, bronhija, a ponekad i pluća. Obično traje od 7 do 10 dana, a karakterizira je iznenadno povišenje temperature, glavobolja, opća slabost, bol u mišićima, te rinitis. Virus gripe prenosi se kapljično (kašljanje, kihanje) sa osobe na osobu, što znači da se zaraza može dobiti jednostavno boraveći u prostoriji sa zaraženom osobom. Obzirom da se širi jako brzo, česte su sezonske epidemije gripe.

Većina bolesnika se oporavi u roku od jedne do dvije nedjelje mirovanja, bez potrebe da se liječe klinički. Međutim, kod male djece, starijih osoba, a naročito hroničnih bolesnika, mogu se razviti komplikacije, kao što je upala pluća, koje mogu voditi u pogoršano stanje pacijenta, i takvi slučajevi moraju se tretirati klinički.

Virus gripe mijenja se konstantno, tako da se svake godine tokom zimskog i ranog proljetnog perioda očekuje epidemija gripe, ali svaki put nešto izmijenjenog virusa.

Sezonske epidemije gripe ne mogu se posmatrati kao fiksna kategorija, veoma su promjenjive i nepredvidive. Iako se epidemija pojavljuje svake godine, dužina trajanja epidemije, intenzitet i ozbiljnost ovise o mnogim faktorima. Intenzitet epidemije prvenstveno ovisi o tipu virusa, odnosno da li on odgovara onom iz cjepiva ili ne.

Opširnije: Šta učiniti kada dijete ima povišenu temperaturu

Sezona gripe obično počinje krajem godine i dostiže vrhunac u prvom i drugom mjesecu, međutim širenje bolesti ponekad nije moguće zaustaviti čak i do kraja petog mjeseca.

Kako zaštititi djecu od virusa gripe?

Zapravo, ista pravila važe i za djecu i za odrasle. Dakle, dok uvodite mjere opreza za dijete, učinite to i za sebe.

Virus gripe prenosi se veoma jednostavno, kontaktom sa zaražFile 719enom osobom ili samo boravkom u istoj prostoriji. Period inkubacije (od zaraze do manifestacije bolesti) traje od 5 do 7 dana i to je razdoblje kada zaražena osoba, koja to još ne zna, može prenijeti virus ostalima. Kod djece, period u kojem mogu prenijeti virus na osobe iz okoline je još duži nego kod odraslih. Ako dijete ide u vrtić, veoma je teško izbjeći zarazne bolesti, obzirom da djeca borave u grupi, u jednoj prostoriji. Isto važi i za školu. Ali ni ostanak kod kuće nije garancije, obzirom da roditelje odlaze na posao, voze se javnim prijevozom, koriste javne toalete. Ono što se može i treba učiniti kao preventive jeste ojačati organizam i pripremiti ga da se sam može izboriti protiv virusa. To znači uravnotežena prehrana djece, redovan unos vitamina i minerala a naročito vitamina C i D. Savjet je i koristiti preparate na bazi matične mliječi koja ima veoma djelotvoran učinak na jačanje imunološkog sistema. Također, čest odlazak na planinu i aktivnosti na otvorenom, zasigurno će smanjiti rizik od zaraze, te ojačati dječji organizam i pripremiti ga za eventualnu borbu sa virusom.

Vezana tema: Prevencija prehlade u svakodnevnom životu

Ono što još možete učiniti da biste smanjili rizik od gripe je:

- Prati ruke što češće

- Često provjetravati prostoriju u kojoj se boravi.

- Ne boraviti i ne voditi djecu u zatvorena mjesta grupnih okupljanja, kao što su tržni centri.

- Što češće boraviti na svježem zraku, bez obzira na hladnoću (uvijek se možete toplo obući).

- Zdravo se hraniti (unositi uravnotežen omjer svih sastojaka, naročito vitamina C i D, a vitamini iz grupe B također će pomoći organizmu da se efektivnije bori protiv eventualne zaraze)

- Prati ruke što češće

Kako znati da li se radi o prehladi ili gripi?

Obična prehlada i gripa doista imaju veoma slične simptome. Na sreću, imaju i različite, te se može jednostavno utvrditi o kojoj se infekciji radi

SIMPTOMI 

PREHLADA

GRIPA

Temperatura

rijetko se pojavljuje

veoma česta i visoka (i do 40˚C), može trajati 3 do 4 dana

Glavobolja

rijetko se pojavljuje

gotovo konstantna

Bolovi u tijelu (mišićima)

blagi ili ih uopće nema

uobičajeni, često dosta jaki

Umor i slabost

blagi ili ih uopće nema

uobičajeni, mogu trajati i do tri nedjelje

Jaka iscrpljenost

nikada

naglašena u ranoj fazi bolesti, konstantna

Curenje iz nosa

često

rijetko

Kihanje

često

rijetko

Upaljeno grlo

veoma uobičajeno

samo ponekad

Dijareja

nikada

ponekad

Pritisak u prsima, kašalj

blagog do srednjeg intenziteta; kašljucanje

veoma uobičajeno, kašalj može biti izuzetno intenzivan i težak

komplikacije

upala sinusa ili uha

bronhitis, upala pluća; može doći do opstrukcije dišnih puteva i komplikacija opasnih po život (rjeđe)

Prevencija

održavanje higijene, uravnotežena ishrana

održavanje higijene, uravnotežena ishrana puna vitamina i minerala, vakcinacija, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorijama…

Tretman i liječenje

unos vitamina, mnogo tečnosti, sredstva za smanjenje temperature(ako je povišena)

mirovanje, unos vitamina i velike količine tečnosti, sredstva za smanjenje temperature, antivirusni lijekovi (ukoliko je ljekar prepisao)

Saznajte više: Virus naspram bakterije - kada je antibiotik potreban?

VFile 720ažna napomena: Djeci mlađoj od 12 godina (preporučljivo čak i do 18 godina) se ne treba davati aspirin za smanjenje temperature i ublažavanje bolova, jer bi potencijalno mogao izazvati Reyev sindrom koji može imati i fatalan ishod. Povišenu temperaturu kod djece treba obarati isključivo preparatima za djecu na bazi paracetamola ili ibuprofena.

Neophodno je znati da virus gripe mnogo oslabi organizam, pa je i period oporavka duži nego kod prehlade. Potrebno je imati na umu da proces liječenja gripe (do konačnog izlječenja, kada se organizam vraća u stanje prije bolesti) može potrajati i preko mjesec dana. Pri tome je od velikog značaja mirovanje i unos tečnosti. Svaki pokušaj da se pacijent vrati u normalnu životnu rutinu, a liječenje nije završeno, može izazvati komplikacije, pa čak i koban ishod. Gripa je u najvećem broj u slučajeva blaga bolest, koja se jednostavno preboli mirujući i uzimajući dovoljno tekućine. Ukoliko se pacijent ne pridržava takvog režima postoji mogućnost da se bolest iskomplikuje.

I na kraju savjet koji nikada nije naodmet ponoviti: redovno pranje ruku najbolja je prevencija.

       
X
Loading

The site is currently not available due to technical problems. Please try again later. Thank you for your understanding.


If you are the maintainer of this site, please check your database settings in the settings.php file and ensure that your hosting provider's database server is running. For more help, see the handbook, or contact your hosting provider.

The mysqli error was: User roditeljidb already has more than 'max_user_connections' active connections.