Gripa kod djece: kako je prepoznati i liječiti

Gripa kod djece: kako je prepoznati i liječiti

Kako se sezona gripe približava počinjemo sve više misliti o zdravlju i prevenciji moguće bolesti naših malenih, ali i nas samih. Kako se virusi gripe stalno mijenjaju i mutiraju, za očekivati je da se svake godine pojavi novi soj ovog virusa.

Gripa je virusna infekcija koja se uglavnom lokalizira u području nosa, grla, bronhija, a ponekad i pluća. Obično traje od 7 do 10 dana, a karakterizira je iznenadno povišenje temperature, glavobolja, opća slabost, bol u mišićima, te rinitis. Virus gripe prenosi se kapljično (kašljanje, kihanje) sa osobe na osobu, što znači da se zaraza može dobiti jednostavno boraveći u prostoriji sa zaraženom osobom. Obzirom da se širi jako brzo, česte su sezonske epidemije gripe.

Većina bolesnika se oporavi u roku od jedne do dvije nedjelje mirovanja, bez potrebe da se liječe klinički. Međutim, kod male djece, starijih osoba, a naročito hroničnih bolesnika, mogu se razviti komplikacije, kao što je upala pluća, koje mogu voditi u pogoršano stanje pacijenta, i takvi slučajevi moraju se tretirati klinički.

Virus gripe mijenja se konstantno, tako da se svake godine tokom zimskog i ranog proljetnog perioda očekuje epidemija gripe, ali svaki put nešto izmijenjenog virusa.

Sezonske epidemije gripe ne mogu se posmatrati kao fiksna kategorija, veoma su promjenjive i nepredvidive. Iako se epidemija pojavljuje svake godine, dužina trajanja epidemije, intenzitet i ozbiljnost ovise o mnogim faktorima. Intenzitet epidemije prvenstveno ovisi o tipu virusa, odnosno da li on odgovara onom iz cjepiva ili ne.

Opširnije: Šta učiniti kada dijete ima povišenu temperaturu

Sezona gripe obično počinje krajem godine i dostiže vrhunac u prvom i drugom mjesecu, međutim širenje bolesti ponekad nije moguće zaustaviti čak i do kraja petog mjeseca.

Kako zaštititi djecu od virusa gripe?

Zapravo, ista pravila važe i za djecu i za odrasle. Dakle, dok uvodite mjere opreza za dijete, učinite to i za sebe.

Virus gripe prenosi se veoma jednostavno, kontaktom sa zaražFile 719enom osobom ili samo boravkom u istoj prostoriji. Period inkubacije (od zaraze do manifestacije bolesti) traje od 5 do 7 dana i to je razdoblje kada zaražena osoba, koja to još ne zna, može prenijeti virus ostalima. Kod djece, period u kojem mogu prenijeti virus na osobe iz okoline je još duži nego kod odraslih. Ako dijete ide u vrtić, veoma je teško izbjeći zarazne bolesti, obzirom da djeca borave u grupi, u jednoj prostoriji. Isto važi i za školu. Ali ni ostanak kod kuće nije garancije, obzirom da roditelje odlaze na posao, voze se javnim prijevozom, koriste javne toalete. Ono što se može i treba učiniti kao preventive jeste ojačati organizam i pripremiti ga da se sam može izboriti protiv virusa. To znači uravnotežena prehrana djece, redovan unos vitamina i minerala a naročito vitamina C i D. Savjet je i koristiti preparate na bazi matične mliječi koja ima veoma djelotvoran učinak na jačanje imunološkog sistema. Također, čest odlazak na planinu i aktivnosti na otvorenom, zasigurno će smanjiti rizik od zaraze, te ojačati dječji organizam i pripremiti ga za eventualnu borbu sa virusom.

Vezana tema: Prevencija prehlade u svakodnevnom životu

Ono što još možete učiniti da biste smanjili rizik od gripe je:

- Prati ruke što češće

- Često provjetravati prostoriju u kojoj se boravi.

- Ne boraviti i ne voditi djecu u zatvorena mjesta grupnih okupljanja, kao što su tržni centri.

- Što češće boraviti na svježem zraku, bez obzira na hladnoću (uvijek se možete toplo obući).

- Zdravo se hraniti (unositi uravnotežen omjer svih sastojaka, naročito vitamina C i D, a vitamini iz grupe B također će pomoći organizmu da se efektivnije bori protiv eventualne zaraze)

- Prati ruke što češće

Kako znati da li se radi o prehladi ili gripi?

Obična prehlada i gripa doista imaju veoma slične simptome. Na sreću, imaju i različite, te se može jednostavno utvrditi o kojoj se infekciji radi

SIMPTOMI 

PREHLADA

GRIPA

Temperatura

rijetko se pojavljuje

veoma česta i visoka (i do 40˚C), može trajati 3 do 4 dana

Glavobolja

rijetko se pojavljuje

gotovo konstantna

Bolovi u tijelu (mišićima)

blagi ili ih uopće nema

uobičajeni, često dosta jaki

Umor i slabost

blagi ili ih uopće nema

uobičajeni, mogu trajati i do tri nedjelje

Jaka iscrpljenost

nikada

naglašena u ranoj fazi bolesti, konstantna

Curenje iz nosa

često

rijetko

Kihanje

često

rijetko

Upaljeno grlo

veoma uobičajeno

samo ponekad

Dijareja

nikada

ponekad

Pritisak u prsima, kašalj

blagog do srednjeg intenziteta; kašljucanje

veoma uobičajeno, kašalj može biti izuzetno intenzivan i težak

komplikacije

upala sinusa ili uha

bronhitis, upala pluća; može doći do opstrukcije dišnih puteva i komplikacija opasnih po život (rjeđe)

Prevencija

održavanje higijene, uravnotežena ishrana

održavanje higijene, uravnotežena ishrana puna vitamina i minerala, vakcinacija, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorijama…

Tretman i liječenje

unos vitamina, mnogo tečnosti, sredstva za smanjenje temperature(ako je povišena)

mirovanje, unos vitamina i velike količine tečnosti, sredstva za smanjenje temperature, antivirusni lijekovi (ukoliko je ljekar prepisao)

Saznajte više: Virus naspram bakterije - kada je antibiotik potreban?

VFile 720ažna napomena: Djeci mlađoj od 12 godina (preporučljivo čak i do 18 godina) se ne treba davati aspirin za smanjenje temperature i ublažavanje bolova, jer bi potencijalno mogao izazvati Reyev sindrom koji može imati i fatalan ishod. Povišenu temperaturu kod djece treba obarati isključivo preparatima za djecu na bazi paracetamola ili ibuprofena.

Neophodno je znati da virus gripe mnogo oslabi organizam, pa je i period oporavka duži nego kod prehlade. Potrebno je imati na umu da proces liječenja gripe (do konačnog izlječenja, kada se organizam vraća u stanje prije bolesti) može potrajati i preko mjesec dana. Pri tome je od velikog značaja mirovanje i unos tečnosti. Svaki pokušaj da se pacijent vrati u normalnu životnu rutinu, a liječenje nije završeno, može izazvati komplikacije, pa čak i koban ishod. Gripa je u najvećem broj u slučajeva blaga bolest, koja se jednostavno preboli mirujući i uzimajući dovoljno tekućine. Ukoliko se pacijent ne pridržava takvog režima postoji mogućnost da se bolest iskomplikuje.

I na kraju savjet koji nikada nije naodmet ponoviti: redovno pranje ruku najbolja je prevencija.