Inducirani porod

Inducirani porod

U većini slučajeva, porod počinje i odvija se potpuno prirodno. Iako je najbolje prepustiti prirodnom procesu da se odvija u svom ritmu, ponekad je potrebno “malo pomoći” samom procesu poroda. Inducirani porod nudi se kao alternativa ukoliko je rizik prolongiranja poroda veći od rizika indukcije.

Nekoliko je okolnosti pod kojima medicinsko osoblje nudi i preporučuje inducirani porod:
 

 • Ukoliko se radi o prenesenoj trudnoći, odnosno ako je trudnoća ušla u 42. nedjelju. Rizik prenesene trudnoće nakon 42. nedjelje mnogo je veći od eventualnih rizika indukcije.
   
 • Ukoliko je puknuo vodenjak, a porod nije počeo, odnosno izostaju kontrakcije. U najvećem broju slučajeva porod nastupa u roku od najdalje 24 sata po pucanju vodenjaka. Ukoliko se to ne dogodi, nerođena beba izlaže se riziku infekcije, te se preporučuje indukcija.
   
 • Visok krvni pritisak kod trudnice.
   
 • Manjak plodne vode.
   
 • Ako buduća majka boluje od dijabetisa. Uz pretpostavku da je trudnoća uredna, inducirani porod se preporučuje već nakon 38. nedjelje trudnoće.
   
 • Ako trudnica boluje od hroničnih ili akutnih oboljenja, kao što je preeklampsija ili bolest bubrega. U ovom slučaju preporučuje se inducirani porod kako bi se smanjila opasnost za zdravlje, kako bebe tako i majke.

Nabrojani su neki od medicinskih razloga za uključenje indukcije kako bi se ubrzao ili izazvao proces rađanja, mada neke žene insistiraju na induciranom porodu iz drugih razloga. U praksi, indukcija se ne uključuje ukoliko se takvi razlozi ne odnose na komplikacije u trudnoći, te komplikacije u toku prethodnih poroda. Metode za indukciju poroda su različite:

Prokidanje vodenjaka

Ova metoda sve se manje preporučuje u modernoj medicini. Najčešće se koristi ukoliko je porod prirodno počeo, kako bi seFile 696 ubrzao ukoliko neko vrijeme nema progresije. Obavlja se plastičnom medicinskom iglom koja se uvodi kroz otvoreni cerviks u maternicu, kako bi ginekolog prokinuo vodenjak. Ova metoda najdjelotvornija je u slučaju kada je cerviks već omekšao. Kada se koristi ova metoda, porod mora završiti u roku od 24 sata, jer se povećava rizik infekcije. Ukoliko do infekcije ipak dođe, potrebno je ordinirati antibiotik.

Prostaglandin

Prostaglandin je supstanca na bazi hormona koja pomaže da se stimuliraju kontrakcije maternice. Ordinira se u obliku tablete ili gela direktno u cerviks.  Ukoliko nema progresije nakon 6 sati, obično će se ponoviti postupak. Ova metoda se najčešće preporučuje jer nosi najmanje rizika.  Jedan od rizika je da može doći do prevelike stimilacije ili hiperstimulacije maternice. Hiperstimulacija može reducirati dovod kisika do bebe. U tom slučaju koriste se metode za usporavanje procesa i smanjenje učestalosti i intenziteta kontrakcija.

Syntocinon

Syntocinon je lijek koji ima iste efekte kao prirodni hormon oxitocin (hormon zadnjeg režnja hipofize, koji potiče kontrakcije maternice). Ordinira se infuzijom, direktno u krvni sistem u malim dozama (takozvani “drip”). Njegova uloga je da izazove kontrakcije, odnosno da ih intenzivira ukoliko su preslabe. Ova metoda može izazvati izuzetno jake kontrakcije, što može bebu zložiti velikom stresu. Preporučuje se samo ukoliko ostale metode nisu bile učinkovite. Neke žene svjedoče da su kontrakcije potaknute ovom metodom bolnije od kontrakcija kod poroda koji imaju prirodan tok, ali o tome nema čvrstih dokaza. Istina je da takve kontrakcije počinju mnogo brže i intenzivnije su od onih tokom prirodnog poroda, ali dobra vijest je da se doza Syntocinon-a koja se ordinira može regulisati, pa i smanjiti.

Bez obzira koju metodu indukcije će ginekolog preporučiti, važno je znati da je ona ordinirana kako bi spriječila nepoželjene komplikacije za majku, bebu ili oboje. Nije rijetko da se porod inducira, iako treba naglasiti da je najbolje da teče prirodno, svojim tokom. Ipak, ukoliko je neophodno da se uključi indukcija, buduća majka i nerođena beba će biti pod budnim okom medicinskog osoblja. Ukoliko idukcija ipak nije dala rezultate, ili ukoliko dođe do komplikacija, pristupit će se carskom rezu.