Inhalatori mogu pogoršati astmu kod neke djece

Inhalatori mogu pogoršati astmu kod neke djece

Nakon nedavno objavljenog istraživanja koje je pokazalo da bi inhalatori mogli pogoršati stanje kod neke djece, pojavila se bojazan o njihovoj učinkovitost.

Studija je pokazala da djeca s astmom možda koriste lijekove koji ne pomažu, a u nekim slučajevima mogu čak i pogoršati njihovo stanje.

Prema istraživanju koje je sproveo Medicinski fakultet Brighton i Sussex u Velikoj Britaniji, inhalator koji se često koristi kao prvo sredstvo u liječenja bolesnika s astmom, može biti manje učinkovit ili čak može pogoršati stanje kod neke djece koja nose određeni gen.

Kako prenose istraživači, osnovni problem je što lijekovi za ublažavanje i regulisanje simptoma astme nisu podjednako učinkoviti za svu djecu.

Više: Astma kod djece

Jednostavan test može identifikovati one koji bi mogli imati koristi od prelaska na zamjenske, učinkovitije lijekove.
Ova vijest objavljana je samo nekoliko nedjelja nakon što je otkriveno da izlaganje novorođenčadi klicama može pomoći u prevenciji astme.

Prema tkz. 'hipotezi higijene', izloženost bakterijama je neophodna za razvijanje imunološkiog sistema u ranoj dobi.
Ovi nalazi podupiru teoriju da je moderna opsjednutost higijenom i čistoćom kreirala “bum” u alergijama i zdravstvenim problemima.

Opširnije o astmi

Mnogi naučnici vjeruju da je moderno društvo, sa svojom manijom za higijenu i jednostavan pristup antibioticima i njihova prečesta upotrebu učinilo djecu preosjetljivim na bezopasne alergene.