Ishrana dojilja

Ishrana dojilja

Nakon što se beba rodi, mnoge mlade majke žele se što brže vratiti na svoju „staru“ tjelesnu težinu. Dobra vijest je da dojenje zapravo pomaže tijelu da se vrati u „prvobitno“ stanje, a da pri tome ne morate (i ne biste smjeli) biti na dijeti.

Tokom dojenja, majke koriste i do 500 kalorija više nego majke koje ne doje. Mnoge mlade dojilje su oduševljene gubitkom tjelesne težine dok se hrane uravnoteženo i bez odricanja. Za vrijeme dojenja ne trebate jesti više nego što jedete inače. Uvijek imajte na umu da se kroz dojenje, nedjeljno izgubi i do 0,4 kg.

Stoga, nije preporučljivo započinjati bilo kakve stroge dijete ili prehrambene režime kojima ćete smanjivati unos hrane dok dojite. Dojilje se trebaju hraniti redovno i uravnoteženo, unoseći u organizam sve potrebne hranjive tvari (uključujući i ugljikohidrate). Pravilna, redovna i raznolika prehrana dojilje će rezultirati i pravilnom prehranom bebu.

Mnogi će savjetovati dojilji da ne unosi grah, papriku, sir i File 1577slično. Zapravo, ništa od ovih namirnica ne može naškoditi kvalitetu mlijeka. Naravno, postoje namirnice koje majka teže podnosi ili koje uzrokuju nadutost ili grčeve kod bebe, ali takve reakcije su potpuno individualne i različite za svaku majku i njenu bebu. Dojilja će sama prepoznati koje joj namirnice ne odgovaraju (ili bebi) te ih neće unositi, ali ne postoji jedno pravilo za sve. Nekome će jako smetati npr. mahune, uzrokujući možda stomačne smetnje bebi, dok će druge majke bez problema jesti mahune bez ikakve reakcije bebe. Stoga, prije nego se odreknete neke namirnice, provjerite da li zaista uzrokuje tegobe ili ne.

Za vrijeme dojenja nije preporučljivo konzumirati alkohol i kofein. Ukoliko se ipak desi čaša vina ili šoljica kafe (koje, ponavljamo, treba izbjegavati), neka to bude najmanje tri sata prije podoja.

Dojilje trebaju uzimati što više tekućine. Najbolje je piti vodu, a možete konzumirati više voća, povrća, supe ili svježe iscijeđenih sokova. Vaše tijelo gubi tekućinu mnogo brže kada dojite, pa uvijek pored sebe držite čašu vode. Urin je najbolji pokazatelj unosa tekućine (tamna boja ukazuje na nedostatak tečnosti, dok svijetla i blijeda boja pokazuje da organizam dobija dovoljno tekućine).

Tijelo dojilje sagorijeva mnogo više kalorija, stoga ako volite čokoladu, sada je vrijeme da u njoj uživate.Smile