Izbjegnite prekomjerno debljanje u trudnoći

Izbjegnite prekomjerno debljanje u trudnoći

Zdrava prehrana i niska ili umjerena tjelovježba tokom trudnoće može pomoći kako bi se izbjeglo prekomjerno debljanje, te kod bebe može smanjiti rizik od prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti kasnije u životu, pokazala su nova istraživanja.

U istraživanju je sudjelovalo 49 žena u 16. do 20. sedmici trudnoće, koje su imale programe hodanja niskog ili umjerenog intenziteta. Obje grupe su također dobile plan obroka koji je baziran na smjernicama za trudnice sa gestacijskim dijabetesom.

Sa druge strane nalazila se kontrolna grupa koja nije bila pod programom vježbanja niti je imala posebne prehrambene programe.

Sve žene u studiju su imale normalnu tjelesnu težinu prije trudnoće, istaknuli su istraživači u izvještaju, koji je objavljen u avgustovskom izdanju časopisa Medicine & Science in Sports & Exercise.

Više:
Tjelovježba u trudnoći
Drugo tromjesečje ključno za tjelesnu težinu
Koliko se treba udebljati u trudnoći?

U odnosu na žene iz kontrolne skupine, one u grupama koje su vježbale i hranile se po posebnom programu imale su manju vjerovatnoću da će dobiti prekomjerne kilograme, tvrde istraživači. Dva mjeseca prije poroda, 28 posto žena koje su bile u srednje intenzivnom programu vježbanja dobile su na kilaži oko 4,4 kilograma, u usporedbi sa 7 posto onih u kontrolnoj skupini.

Djeca rođena od majki iz svih grupa imala su slična porođajnu težinu, što sugeriše da sprječavanje prekomjernog debljanja tokom trudnoće ne utiče na težinu novorođenčadi. 

Međutim, istraživači su naglasili da je trudnoća važno razdoblje u određivanju djetetovog zdravlja kasnije u životu, a prevencija prekomjerne tjelesne težine u trudnoći može smanjiti djetetov dugoročni rizik od pretilosti.

Opširnije:
Za zdravu trudnoću, zaboravite slatkiše
Tjelesna težina u trudnoći

"Žene imaju mnogo koristi od tjelesne aktivnosti tokom trudnoće, a tjelovježbu u trudnoći preporučuju i mnoge profesionalne organizacije" - kaže glavna autorica studije Stephanie Ruchat, postdoktorski saradnik na univerzitetu Western Ontario u Kanadi. "Međutim, većina trudnica je relativno neaktivna, a to može doprinijeti prekomjernoj tjelesnoj težini u trudnoći, koja je povezana sa povećanim rizikom od pretilosti i za majku i za potomstvo." – kaže ona.

"Mitovi o prehrani u trudnoći mogu biti pogrešni. Na primjer, buduće majke trebaju znati da „jesti za dvoje“ ne znači jesti dva puta više, nego dva puta zdravije" - tvrdi Ruchat, te dodaje - "Povećanje od samo 200 do 500 kalorija dnevno u drugom i trećem tromjesečju se preporučuje, ovisno o indeksu mase tijela. Što je žena teža, to će joj biti potrebno manje dodatnih kalorija u vrijeme trudnoće."

Prije početka novog režima ishrane ili tjelovježbe, stručnjaci preporučuju da se svaka trudnica posavjetuje sa liječnikom ili drugim zdravstvenim radnikom.