Jod u trudnoći

Jod u trudnoći

Uravnotežen unos joda u trudnoći izuzetno ja važan. Naime, manjak joda utiče na rad štitnjače kako bi lučila dovoljnu količinu hormona potrebnih za razvoj bebe. Nedostatak joda u trudnoći, koji rezultira nedostatkom hormona štitnjače, može imati značajan uticaj na razvoj mozga bebe, kako u maternici tako i nakon rođenja.

Pored toga, zbog nedostatka joda tokom trudnoće, djeca mogu imati poteškoće u razvoju i učenju. Nedovoljan unos joda je najčešći uzrok mentalnih retardacija. Stoga treba preventivno djelovati i unositi dovoljnu količinu joda.  

Štitna žlijezda koristi jod kako bi proizvela hormon štitnjače – jedan od najvažnijih hormona koji pokreće ljudski organizam. Ako unos joda u trudnoći nije dovoljan, štitnjača ne može  proizvesti dovoljno hormona da zadovolji potrebe mozga koji se razvija.  Ako se u ranoj trudnoći razvije hipotireoza, (poremećaj rada štitnjače koji dovodi do poremećaja metabolizma), postoji značajan rizik od pobačaja, prijevremenog poroda, te neuroloških oštećenja fetusa.

Neke od posljedica nedovoljnog unosa joda u trudnoći, odnosno nedostatka hormona štitnjače su smanjen IQ (koeficijent inteligencije) kod djece za 10 do 15 bodova, oštećenja sluha, te različita stanja kao što su poremećaj pažnje i hiperaktivnost.    

Trudnicama je potrebno 175-200 mcg joda dnevno. Obzirom da je unos joda nemoguće izmjeriti ukoliko se unosi kroz hranu, doktori i medicinski stručnjaci u razvijenim zemljama preporučuju trudnicama unos dodatnog joda kroz multivitamine ili minerale koje sadrže dodatak joda i namijenjene su upravo za primjenu u trudnoći.  

Ono što trudnice mogu učiniti kako bi povećale unos joda je sljedeće:

  • Piti između pola do jedne litre mlijeka na dan.
  • Koristiti jodiranu sol. Morska sol nije dovoljan izvor joda, stoga provjerite da li upotrebljavate jodiranu sol.
  • Jesti hranu bogatu jodom. Plodovi mora i morske alge imaju izuzetno visok udio joda.
  • Koristiti prenatalne dodatke prehrani koji sadrže jod. No, prije nego odlučite koristiti dodatke prehrani, posavjetujte se sa svojim ljekarom.