Joga u trudnoći

Joga u trudnoći

Joga može uticati na ublažavanje sumptoma depresije kod trudnica, kao na jačanje veze između buduće majke i njene bebe, kažu istraživači.

Ovo je prva studija koja pruža dokaze da joga može ponuditi učinkovit tretman za depresiju kod trudnica. Zna se da hormoni trudnoće uzrokuju promjene raspoloženja, međutim, jedan od pet trudnica zapravo doživljava jedan oblik depresije u trudnoći.

Nova istraživanja sa univerziteta u Michiganu pokazuje da bi prakticiranje joge moglo olakšati simptome depresije kod budućih majki. Trudnice koje su pod povećanim rizikom od mentalnih zdravstvenih problema svjedočile su značajnom olakšanju od simptoma depresije nakon sudjelovanja u programu joge koji je trajao 10 sedmica. Također su osjetile i jaču povezanost sa svojim bebama.

Vodeća autorica studije, Maria Muzik, je izjavila: “Znali smo i ranije da trudnice koriste jogu kao učinkovitu metodu za smanjenje stresa, ali nismo imali podatke o tome koliko je ta metoda zaista efikasna. Sada imamo obećavajuće prve dokaze da prakticiranje joge može biti učinkovita alternativa farmaceutskim tretmanima za trudnice koje pokazuju znakove depresije."

Joga također učvršćuje vezu između majke i bebe."Poremećaji mentalnog zdravlja tokom trudnoće, uključujući depresiju i anksioznost, postali su ozbiljan zdravstveni problem. Hormonalne promjene, genetska predispozicija i socijalni faktori mogu uticati na to da neke buduće mame dožive trajnu razdražljivost, te osjećaj nesposobnost da se nose sa stresom. Ukoliko se ne liječe, ti simptomi nose velike zdravstvene rizike za mamu i bebu, uključujući i prekomjerno dobivanje na težini, preeklampsiju, prijevremeni porod i probleme sa spavanjem nakon što se beba rodi.

Više: Tjelovježba u trudnoći

Muzik kaže kako prethodna istraživanja pokazuju da mnoge trudnice odbijaju koristiti farmaceutske proizvode zbog zabrinutosti za zdravlje svojih beba -"Zbog toga je važno da prepoznamo učinkovite alternative za liječenje. Dokazano je da se žene ugodnije osjećaju ako koriste netradicionalne, alternativne tretmane za liječenje, uključujući i biljnu medicinu, te tehnike opuštanja uma i tijela.

Joga - koja kombinira meditaciju i fizičku aktivnost – se pokazala kao moćan alat u borbi protiv stresa. Za potrebe pilot studije, žene koje su pokazivale znakove depresije, a koje su bile između 12.  i 26. sedmice trudnoće, redovno su učestvovale u 90-minutnim vježbama. Ove vježbe joge, kreirane specijalno za trudnice, bile su osmišljene kako bi potakle svjesnost trudnica o tome kako se njihova tijela mijenjaju i kako njihove bebe rastu.

Muzik je izjavila - "Ova studija gradi temelj za daljnja istraživanja o tome kako joga može dovesti do pozitivnog osjećaja prema trudnoći."

Rezultati su objavljeni u časopisu Complementary Therapies in Clinical Practice.