Kada je najbolje vrijeme za zatrudnjeti?

Kada je najbolje vrijeme za zatrudnjeti?

Biti u formi i zdrav povećava šanse za zdravu trudnoću. Po tablicama za računanje dužine trudnoće, u trenutku kada vam izostane menstruacija prvi put, trudni ste dvije nedjelje.  Dakle, najbolje je pripremiti se za trudnoću prije nego pokušate začeti i dalje naravno, slijediti savjete za trudnice. 

Prestanite koristiti kontracepciju

Kada se odlučite za trudnoću i provjerite svoje zdravstveno stanje, ono što treba uraditi je prestati koristiti kontraceptivna sredstva:

•  prestanite koristiti barijerne metode kontracepcije kao što su kondom i dijafragma
•  prestati uzimati kontracepcijske pilule
•  uklonite kontraceptivni implantat
•  uklonite spiralu, uključujući i one na hormonskoj bazi 

Ako koristite kontracepcijske injekcije, moguće je da jedno vrijeme budete imali poteškoće da zanesete. Ovo razdoblje je sasvim normalno i može kod nekih žena trajati i do 12 mjeseci.

Kada je najbolje vrijeme za zatrudnjeti?

Prema relevantnim istraživanjima, više od osam od 10 parova koji imaju redovite seksualne odnose i ne koriste kontracepciju će začeti svoju bebu u prvoj godini. Ukoliko pokušavate zatrudnjeti, najbolje je imati odnose sa partnerom jednom u dva do tri dana. U nastojanju da se prati vrijeme ovulacije, mnoge žene i njihovi partneri nalaze se pod stresom, te se nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja potpuno fokusiranju na praćenje razdoblja ovulacije. Savjet je da se to ne radi, makar u prvoj godini pokušaja da zatrudnite. Pričekajte 12 mjeseci, budite za to vrijeme koliko god možete neopterećeni. Tek po isteku godine dana, ukoliko ne uspijete zatrudnjeti, konsultirajte ljekara. Također ukoliko imate neredovne menstruacije ili ih uopće nemate ali niste trudni, odmah se javite ljekaru.