Kako olakšati porod?

Kako olakšati porod?

U toku trudnoće, a posebno u trećem tromjesečju, počinju pripreme za porod. Neke trudnice idu na časove i vježbe opuštanja za porod, neke mnogo čitaju i informiraju se o različitim tehnikama rađanja, neke razmišljaju o sredstvima za smanjenje bolova ili čak i o carskom rezu. Pripreme za porod su važne, jer će vam neke od tehnika za olakšavanje poroda zaista biti od koristi kada porod nastupi. Dajemo nekoliko savjeta kako sebi olakšati period učestalih trudova.

Opuštanje i vizualizacija

Kada trudovi postanu intenzivniji, potrebno se što više opustiti, mada će vam vaš prirodni instinkt govoriti suprotno. Ukoliko se uspijete opustiti, ne samo da će vaše tijelo bolje podnijeti sam proces poroda, opuštanje će relaksirati maternicu i omogućiti produktivnije kontrakcije, te će omogućiti vašem tijelu da luči endorfin, koji je zapravo prirodna tvar za ublažavanje bolova. Ukoliko se dovoljno opustite i ne budete pod stresom, omogućićete vašoj bebi bolju opskrbu kisikom. Osim toga, tako ćete sačuvati snagu za sam porod i biti manje iscrpljeni kada beba dođe na svijet.

Neke žene se uspiju opustiti kroz vještinu vizualizacije. To je nešto što možete vježbati tokom trudnoće, tako da ste spremni kada porod počne. To mogu biti vizualizacije bilo čega što vas čini sretnom i opuštenom, bilo da zamišljate kako ležite na mirnom i tihom mjestu, kao što je zelena livada, sunčana plaža, udobna sofa, ili nešto slično što vas relaksira. Pri tome je važno da održite osjećaj sreće i smirenosti što će vam također pomoći da se opustite.

Korisno je i vizualizirati kontrakcije kao nešto drugo, na primjer svaki val trudova možete zamisliti kao jedan korak u penjanju na vrh brda.

DisanjeFile 772

Pravilno disanje također će vam pomoći da se opustite. U toku kontrakcija, ne zaboravite disati ravnomjerno, duboko i polako. Fokusirajte se na disanje, tako ćete skrenuti misli od kontrakcija i opustiti se.

Korisni savjeti za tehnike disanja koji će vam pomoći da se koncentrirate:
•Za vrijeme truda, udahnite na nos i polagano izdahnite na usta. Između trudova potrebno je disati sasvim normalno i opušteno.
• Nekim ženama pomaže stvaranje malo buke pri izdisaju kao što je 'mmm' ili 'aaa' .
• Fokusirajte se na nekoga drugog, kao što je vaš partner, babica, ili jednostavno neki predmet u prostoriji i usmjerite disanje u tom pravcu.
• Ukoliko je vaš partner sa vama na porodu, potaknite ga da vam priča dok izdišete, tako ćete se pri svakom izdisaju još više opustiti i biti fokusirani na riječi koje izgovara.

Pronalaženje najboljeg položaja

Položaj tijela ima veliku ulogu u olakšavanju poroda. Tokom kontrakcija pokušajte mijenjati položaj tijela, te pronađite onaj koji vam je najugodniji. Svakako je preporučljivo kretati se i ne ležati svo vrijeme u istom položaju. U prvoj fazi trudova preporučuje se:

- Uspravan položaj tijela koji će potaknuti proizvodnju hormona neophodnih za porod, a ni uticaj gravitacije u ovom položaju neće biti na odmet.

- Položaj sa razmaknutim nogama – klečanje ili sjedenje uspravno na stolici, što će pomoći da se zdjelica raširi i napravi više prostora.

- Položaj u kojem vam je tijelo nagnuto prema naprijed – to će pomoći da se proširi prostor između leđa i donjeg djela zdjelice. U tom položaju mišići maternice će produktivnije obavljati svoju ulogu, a beba će imati više prostora.  

Ukoliko ipak zaboravite sve savjete, tehnike disanja, položaje i vizualizacije, ne brinite. Porod je prirodan proces i potrebno je samo zadržati kontrolu i slijediti svoj instikt.