Kako prepoznati lošu tetu čuvalicu

Kako prepoznati lošu tetu čuvalicu

Nije uvijek lako znati da li teta čuvalica radi svoj posao onako kako biste vi željeli i kako je najbolje za dijete, a naročito ako je beba još jako mala.

Da biste to saznali vjerovatno ćete morati  malo istraživati. Neki roditelji koji sumnjaju da nešto nije u redu koriste čak i skrivene kamere i druge oblike nadzora kako bi otkrili šta se dešava.

Međutim, i bez ovih „ekstremnih“  mjera, često je moguće sazanti da li nešto nije u redu posmatrajući ponašanje tete i djeteta.

Ukoliko primjetite neke od sljedećih znakova, to može biti signal da nešto nije u redu:

· Vaša beba se ne raduje kada vidi dadilju, postala je povučena i uznemirena.
 
Naravno da teta čuvalica ne može zamijeniti mamu ili tatu, ali svako dijete bi trebalo vjerovati i voljeti svoju tetu. Možda se samo radi o tome da i teta i beba nisu uspjeli da se povežu  ili dadilja jednostavno ne pruža toplinu koja je potrebna vašem djetetu. Kao u svakom drugom ljudskom odnosu, tako i u ovom slučaju, emotivna poveznost je jako bitna, ako ne i najbitnija, posebno u ovom slučaju.

· Vaša dadilja ne priča o tome kako je provela dan sa vašim djetetom.

Kako vaša beba i teta provode vrijeme ne bi trebala biti tajna. Svaka mama, kada dođe kući, želi  znati šta se događalo dok je bila odsutna od kuće. Ukoliko vaša teta čuvalica nevoljko razgovara na ovu temu,  onda ona nema dobru komunikaciju s vama ili nešto krije.

· Vašoj bebi se dešavaju nezgode koje je jednostavno izbjeći.

Dadilja mora stalno imati dijete pod nadzorom i mora znati šta dijete radi u svako doba kako bi spriječila ozljede. Ako se ozljede i nezgode često dešavaju, tada beba nije pod pravilnim nadzorom.

· Teta ne slijedi vaše upute.

Roditelji i dadilja dijele brigu o djetetu. Međutim, teta se ne bi smjela ponašati kao da zna bolje od vas šta treba vašem djetetu.

· Vaša dadilja često kasni.

Teta čuvalica koja često kasni nije pouzdana. Ako kasni sa dolaskom na posao, mogla bi početi kasniti i u zadovoljavanju djetetovih potreba (presvlačenje, hranjenje, spavanje...). U tom slučaju, potrežite dadilju koja se zalaže za svoj posao i koja je obzirna prema vašim potrebama. Sporost i česti izostanci mogu ukazivati na nemarnost, a sigurno ne želite nemarnu osobu pored svog djeteta.

· Dijete često izgleda neuredno i prljavo.

Ako dadilja ne može voditi brigu o osnovnim stvarima, kao što je higijena djeteta, to može biti znak da nije spremna raditi ovaj odgovoran posao, te da ne može zadovoljiti potrebe djeteta.

· Primjećujete sitne laži.

Nikada ne tolerišite laž, krađu ili obmanjivanje na bilo koji način. U dadilju morate imati puno povjerenje. Ako imate osjećaj da dadilja nije iskrena ili ako primjetite da vam u kući nedostaju neke stvari (makar i sitnice), potražite drugu tetu čuvalicu.

Saznajte kako pronaći (i zadržati) dobru tetu čuvalicu

       
X
Loading

The site is currently not available due to technical problems. Please try again later. Thank you for your understanding.


If you are the maintainer of this site, please check your database settings in the settings.php file and ensure that your hosting provider's database server is running. For more help, see the handbook, or contact your hosting provider.

The mysqli error was: User roditeljidb already has more than 'max_user_connections' active connections.