Kako prepoznati plodne dane?

Kako prepoznati plodne dane?

Nezaštićeni seks je sasvim dovoljan za začeće, zar ne? Ponekad, da. U drugim slučajevima možda i ne. Za neke, to baš i nije tako jednostavno.

Svaki mjesec ovulirate i tada imate priliku zatrudnjeti.  To bi trebalo biti tako jednostavno, ali veoma često nije... Mnogi parovi koji su duže vremena izbjegavali trudnoću, mogu postati uznemireni i frustrirani spoznajom da nisu uspjeli začeti bebu odmah nakon prvih nekoliko pokušaja.  Postoje naznake koje vam govore da ste u određenim razdobljima plodniji nego u drugim. Drugim riječima, ovi znakovi će vam biti signal kada da pokušate zatrudnjeti.

Prije nego što vas uhvate „crne misli“ jer niste uspjeli začeti bebu u prvih nekoliko mjeseci, pokušajte slijediti znakove koji će vam pokazati kada je pravo vrijeme da ponovo pokušate.

Pratite kalendar
Menstrualni ciklus kod većine žena  je 28 dana, a prvi dan se računa od prvog dana svake menstruacije.  Žene koje imaju redovne menstruacije općenito ovuliraju oko 14. dana. Ako je ciklus kraći ili duži od 28 dana, ovulacija se vjerovatno neće desiti oko 14. dana. Najjednostavnije je, tada, oduzeti  14 do 16 dana od početka menstruacije - to znači, ako imate 35-dnevni ciklus, ovulacija bi mogla nastupiti 21. dan nakon početka ciklusa.

Provjerite cervikalni sekret
Po završetku menstruacije, primjetit ćete da je sekret gust, mutan i ljepljiv. Također ćete primjetiti da nije obilan. Ipak, kako se plodni dani probližavaju, sekret postaje rjeđi i obilniji. Rjeđi serkret omogućava spermatozoidima lakši prolaz u maternicu. Kada primjetite takvu promjenu, znaćete da se radi o plodnim danima. Nakon ovulacije količina iscjetka će se ponovo smanjiti i postaće gušći.

Provjerite položaj  cerviksa
Položaj cerviksa može pomoći u određivanju plodnih dana.  Prije ovulacije, tokom prve polovine menstrualnog ciklusa, cerviks je tvrd, zatvoren i suh,  i nalazi se nisko u vagini. Malo prije ovulacije, cerviks omekšava, otvara se i podiže,  olakšavajući na taj način spermijima da pronađu put do jajne ćelije. Nakon ovulacije, obično poslije nekoliko dana, cerviks ponovno postaje tvrd i zatvoren.

Više o temi:
Začeće
Priprema za trudnoću
Kada je najbolje vrijeme za zatrudnjivanje?

Pratite bazalnu temperaturu
Mjerenje bazalne tjelesne temperature može vam pomoći da saznate kada su plodni dani, tako da bazalnu temperature mjerite svaki dan.  Jedan dan nakon ovulacije tjelesna temperatura obično naraste za oko 0,3 do 0,5°C. To se dešava usljed uticaja ženskog hormona progesterona. Najbolje je mjeriti  bazalnu temperaturu svako jutro prije nego što ustanete iz kreveta. Temperaturu mjerite uvijek u isto vrijeme, istim termometrom. Za mjerenje bazalne temperature najbolje je koristiti poseban termometar namijenjen upravo za takvo mjerenje.  Nakon svakog mjerenja, zapišite koju ste temperature izmjerili. Kada izmjerite tri uzastopna puta višu temperature, to znači da ste tada imali ovulaciju.

Ni jedan ova metoda nije u potpunosti pouzdana, ali kombinacijom svih metoda, moći ćete približno tačno odrediti dane ovulacije. Sretno!