Kofein opasan za adolescente

Kofein opasan za adolescente

Gazirana pića puna kofeina mogu ometati pravilan razvoj dječjeg mozga, upozoravaju naučnici.Oni vjeruju da sprječavanjem dubokog sna, kofein ometa razvoj mozga tokom adolescencije.

Ovo je kritično vrijeme za mozak, kada se problemi u razvoju mogu dovesti do šizofrenija, tjeskobe, upotrebe narkotika, te poremećaja ličnosti.

Istraživači su vršili eksperimente na štakorima, ali kažu da rezultati izazivaju zabrinutost za djecu i mlade od kojih neki konzumiraju velike količine gaziranih pića i energetskih napitaka punih kofeina.

Između 300 i 400 mg kofeina – što je jednako četiri konzerve energetskog napitka na dan ili tri do četiri šolje kafe - može napraviti veliku razliku, sugeriše studija.

Jedna limenka popularnog energetskog pića Red Bull, na primjer, sadrži  80 mg kofeina.

Više:
Tinejdžeri vole pića sa kofeinom
Energetska pića nose skriveni rizik

Istraživanja u Švicarskoj foukusirala su se na razvoj mozga tokom tinejdžerskih godina.  U tom razdoblju mozak se priprema za zahtjeve odrasle dobi, pa se sinapse (veza među neuronima u mozgu) koje nisu potrebne eliminiraju.

Za taj proces ključno je spavanje. Profesor Reto Huber sa univerzitetske dječje bolnice u Zürichu , rekao je - "Ova optimizacija vjerovatno se događa tokom dubokog sna. Tada se ključne sinapse produžavaju, dok se druge skraćuju, a to čini mrežu nourona učinkovitijom i snažnijom.“

Profesor Huber je rekao da kada su mladi štakori u eksperimentu dobili pitku vodu sa kofeinom, nisu utonuli u dubok san kao oni koji su pili običnu pitku vodu. Njihovi mozgovi su također sadržavali vše neuronskih konekcija na kraju istraživanja - što znači da je proces bio poremećen, navedeno je u časopisu PLoS One.

Glasnogovornik istraživačkog tima je rekao - "Prosječna konzumacije kofeina kod djece i adolescenata je porasla za više od 70 posto tokom proteklih 30 godina, a tom rastu se ne nazire kraj. Industriju pića za to vrijeme bilježi najbrži rast prodaje u segmentu energetskih pića koja sadrže kofein. Mozak prolazi kroz osjetljivu fazu sazrijevanja u pubertetu, tokom koje se mogu pojaviti mnoge mentalne bolesti. Čak i ako se pokaže da rezultati  eksperimenata na životinjama ne mogu biti primjenjivi na ljude, i dalje se postavlja pitanje da li je unos kofeina stvarno bezopasan ili da li bi se mladi morali suzdržati konzumacije takvih pića.“

Opširnije o temi:
Štetnost gaziranih pića

Jedna nedavna studija pokazuje da gazirana pića puna šećera izazivaju kod djece i mladih nasilničko i povučeno ponašanje, te rastresenost i nemogućnost fokusiranja.