Koliko namirnice zadržavaju hranjivu vrijednost

Koliko namirnice zadržavaju hranjivu vrijednost

Da li nedjelju dana star paradajz u stražnjem dijelu vašeg frižidera ima nutritivnu vrijednost? Ako ste skloni da ga bacite u smeće, možda biste trebali razmotriti drugu opciju.

Prema Lori Brown, stručnjaku za prehranu sa Univerziteta Brigham Young, hlađenje znatno poboljšava vijek trajanja većine voća i povrća, a gubitak hranjivih tvari se obično poklapa s vidljivim znakovima kvarenja. Lori savjetuje: "Ako već morate voće i povrće izvaditi iz frižidera, onda ga bacite. Ali ako su okusi, boje i teksture i dalje dobri, hranjiva vrijednost je zadržana.“

Ukoliko hranu ne kupujete direktno sa farme, nemoguće je znati kako je obrađena i koliko dugo joj je trebalo da dođe do supermarketa. "Svježi" proizvodi mogu biti u tranzitu i više  nedjelja, a zatim još danima stajati na policama prodavnica. Kad su u pitanju ulja, orašasti plodovi i suhi proizvodi, mogu proći mjeseci, pa čak i godine prije nego dođe do kupaca. U idealnom slučaju, za najbolji okus i prehranu, svi bismo najradije kupovali lokalno proizvedenu hranu, ali to nije uvijek moguće. Međutim, postoje načini da se kroz ispravno skladištenje i rukovanje zadrži hranjiva vrijednost namirnica u našim kućama.

Voće i povrće

Većinu svježeg voća i povrća treba čuvati u hladnjaku, u odvojenim odjeljcima. Voće oslobađa hemijski sastojak koji se zove etilen, a koji uzrokuje njegovu bržu dehidraciju.

Proizvodi kojima se rukuje ispravno mogu trajati dvije do tri nedjelje duže. Jedan od najmanje stabilnih vitaminima je vitamin C, koji propada brzo. Kiselina u citrusnom voću pomaže im da sačuvaju svoj nivo C vitamina, tako da svoju najveću hranjivu vrijednost  zadrže više od zelenog povrća poput brokule, mahune ili šparoga, koje se mogu razgraditi u File 22507-10 dana.
Većina ljudi ne jede ni približno dovoljno voća i povrća. Čak i ako su se neki od vitamina u skladištenju izgubili, oni i dalje zadržavaju svoje minerale i vlakna, tako da su još uvijek dobri za jelo.

Iako su neke hranjive vrijednosti izgube u preradi, smrznuto povrće održava višu razinu vitamina nego svježe povrće. "Problem sa smrznutim voćem i povrćem je izgled. Kako kaže profesor nauke o hrani pri Univerzitetu Massachusetts, Eric Decker: "Ako vam se ne sviđa kako izgleda, onda tu hranu i ne želite.“

Bobičasto voće

Svo bobičasto voće je nepostojano i vrlo kvarljivo. U ovom voću, vitamina C brzo degradira, i u pravilo ono bi trebali biti pojedeno u roku od nekoliko dana od kupnje. Borovnice, ako se beru nježno i ako su pohranjene u frižideru, trajat će i do nedjelju dana.

Zelje

Zelena salata i špinat su najviše kvarljivi i treba ih staviti u hladnjaku što je prije moguće. Oni sadrže vitamin A i C, folnu kiselinu i druge nestabilne vitamine pa ih treba pojesti u roku od nekoliko dana. Vidljivo kvarenje kod ove vrste namirnica se događa brzo i podudara se s gubitkom vitamina. Zelje, kao što su kelj i kupus mogu biti uskladišteni i dvije, pa čak i više nedjelja.

Jabuke i kruške

Ako ih pravilno skladištimo na hladnom mjestu s ventilacijom, mnoge vrste jabuka i krušaka se mogu uskladištiti i na period od dva do tri mjeseca, a da pri tom zarže visoku hranjivu vrijednosti. „Modrice“ će ubrzati kvarenje.

Krompir

Najbolji način za skladištenje krompira je na hladnom, tamnom, dobro prozračenom prostoru daleko od šporeta ili drugih uređaja koji proizvode toplotu. Uskladišten na oko 7° C , krompir će biti dobar za jelo i nakon nekoliko mjeseci. Toplije temperature će uzrokovati da proklija i istruli brže. Krompir ne treba izlagati svjetlu. To utiče da krompir pozeleni i da počne proizvoditi kemikaliju koja se  zove solanin (nalazi se još i u patlidžanu i paradajzu) i koja je u većim količinama otrovna.

File 2251Češnjak i luk (crveni)

Češnjak i luk oslobađaju plinove koji mogu uzrokovati kvarenje kod drugog povrće, pa ih je potrebno uskladištiti odvojeno. Oni također sadrže vitamin C i folnu kiselinu, koja će u lošim uvjetima degradirati. Najbolji način da zadržite luk i češnjak svježim je da ih uskladištite u njihovoj ljuski na hladnom, tamnom, suhom, dobro prozračenom mjestu.

Mahunasto povrće i žitarice

Suhi grah, žitarice i proizvoda od žitarica, kao što su tjestenine i brašna su vrlo stabilni i trebaju biti sastavni dio svake ostave. Ključ za skladištenje ove vrste proizvoda i održavanje njihove prehrambene vrijednosti je čuvanje daleko od vlage, propuha, svjetla i visoke temperature. Propisno skladištena, na mjestu zaštićenom od insekata, suha roba može trajati godinama.

Ulja

Ulja izložena svjetlosti i visokim temperaturama će brzo izgubiti vitamin E. Profesor Decker sugerira čuvanje svih biljnih ulja u frižideru (hladnjaku). Maslinovo ulje dobije balončiće i postaje čvrsto u hladnjaku, ali se povratkom na sobnu temperaturu vraća na normalu. Možete napraviti kompromis držeći manju količinu maslinovog ulja za svakodnevnu upotrebu  van, a ostatak u frižideru. "Ne kupujte ogromne limenke ulja u velikim trgovinama", savjetuje profesor Decker. Najvjerojatnije će užegnuti, pa se neće moći koristiti. Također, postoje nova saznanja da osobe koje troše užeglo ulje ozbiljno ugrožavaju zdravlje svog srca.

Orašasti plodovi

Kao i ulje, orašasti plodovi sadrže nestabilan vitamin E i također vrlo brzo izlape. Ako koristite orašaste plodove, držite ih u zamrzivaču. Oni će izgubiti malo na izgledu, ali će biti savršeno dobri za jelo.
Ako ih želite jesti kao grickalice onda tražite vakuum pakovanja i obavezno ih upotrebite u roku naznačenom na ambalaži.