Laž ili mašta

Laž ili mašta

Ako imate predškolca, bilo kog uzrasta, često se susrećete sa dilemom o tome da li je istina ono što od njega čujete, ili je to samo plod njegove mašte.

"Nisam prolio mlijeko", reče trogodišnjak dok stoji na sred bijele lokvice sa praznom šoljom u ruci. “Beba je polomila auto!”, Nisam ja iznio sve te igračke, Bobi (pas) je!”, malim lažima nikad kraja. Ali istina je da sva djeca lažu povremeno. I premda je laž normalan dio razvoja djeteta, treba mu dati do znanja da to nije ispravno. Kao roditelj, vaš posao je da dijete učite iskrenosti. Kako biste se lakše suočili sa takvom situacijom potrebno je da znate a) zašto vaš mali Pinokio laže i b) kako ga naučiti da vrednuje iskrenost. Evo nekoliko savjeta:

Laž ili mašta?

Djeca ove dobi mogu izmisliti različite priče – ne sa namjerom da slažu, već prosto zato što još ne znaju odvojiti stvarnost od fantazije. U većini slučajeva, dijete od 3, 4 ili 5 godine ne može tačno razumjeti šta je to laž. Njihove pričice su rezultat mašte koja radi 100 na sat, i nisu zlonamjerne.

Evo jednog primjera: Vaša četverogodišnja kćerka stoji pred pošaranim zidom spavaće sobe sa krejonom u ručici i izgovara pretpostavljenu rečenicu “Mama, nisam ja pošarala zid!” Ono što vam ona zapravo govori je da istinski želi da to nije napravila jer vidi da ste vi, razumljivo, jako ljuti. Obzirom da joj nije bila namjera da vašu spavaću sobi pretvori u platno za crtanje, ona i sama počinje vjerovati da to nije učinila. Sada je na vama da izbjegnete situaciju u kojoj će ona pomisliti da u takvim okolnostima mora lagati. Umjesto da ljutito pitate “Zašto si pošarala zid!?” recite jednostavno “U našoj kući imamo pravilo a to je da crtamo samo na papiru. Hajde da ovo očistimo zajedno.”

Ako vaše dijete izmišlja čudnovate priče, npr - "Danas je u vrtić došao slon." – pred vama je jedan veseli izazov. Pitajte dijete da li se to zaista desilo ili je to samo zamislilo. Kada napokon dobijete priznanje da je to izmišljena priča, pokušajte je elaborirati na zabavan način, npr: ”Zamisli da slon zaista dođe u vrtić. Da li biste jeli kikiriki za užinu?” Tada se mala slatka laž pretvara u zabavnu priču koju dijelite sa djetetom i u isto vrijeme mu pomažete da razvija maštu.

Iskrenost

Trenutke kada vaše dijete govori laži iskoristite kako biste razgovarali o iskrenosti i zašto je ona važna. Ako krivite dijete za izgovorenu laž ili, još gore, kažnjavate ga ili vičete, stvorićete začarani kruh u kojem dijete nastavlja lagati kako bi izbjeglo sram ili krivnju. Da biste ohrabrili iskrenost, pokušajte ukloniti posljedice: ”Bez obzira šta si učinio, neću se naljutiti ako mi kažeš istinu”. Mnoga djeca lažu kada znaju da su učinili nešto krivo i ne žele da vas razočaraju ili izazovu ljutnju Fokusirajte se na ono što želite da vaše dijete nauči - biti iskreno. Potrudite se dati pohvalu za svaku istinu koju nije lako izgovoriti.

Ako vaše dijete često priča o događajima koji se nisu desili, npr. o tome kako se pridružilo cirkusu ili o vašem izletu u Disneyland koji se nikada nije desio, suprotstavite se, ali ne ljutito. Pričati o željama na način njihovog ispunjenja kroz maštu, sasvim je normalno, ali ipak trebate reagirati. Recite, na primjer “Posjet cirkusu zvuči divno, znam da priželjkuješ da se to zaista desilo.”

Kako se postaviti?

U toku dana i mi odrasli, priznaćete, izgovorimo jednu ili dvije “bijele” laži. I to je u redu. Izbjegavati istinu kako biste izbjegli nečiju reakciju ili kako ne biste povrijedili nečije osjećaje, normalno je i na neki način prihvatljivo. Ali ne možete očekivati da to razumije i vaše dijete koje još uvijek prihvaća stvari onako kako su rečene. Ako kažete djetetu “Nikada ne smiješ lagati” i nakon nekoliko dana mu sugerišete da kaže baki kako su njeni neukusni kolačići jako ukusni, možete ga veoma zbuniti. Budite dobar primjer, a to znači da i vi trebate biti iskreni.

Nikada nije prerano učiti djecu iskrenosti. Razgovarajte o tome zašto je pogrešno lagati – recite da ste tužni kada vam govori o stvarima koje nisu istinite. Kada dijete shvati da je iskrenost vrijednost koju cijenite i samo će tome težiti.