Mozak se bolje razvija kod dojenih beba

Mozak se bolje razvija kod dojenih beba

Majčino mlijeko pospješuje razvoj mozga kod djece do 30 posto, navodi se u novoj studiji.

Mozak beba koje isključivo doje najmanje tri mjeseca razvija se za dodatnih 30 posto u ključnim dijelovima koji kontroliraju jezik, emocije i razumijevanje, kažu naučnici.

Studija je pokazala da djeca koja doje imaju neospornu prednost kada je u pitanju razvoj mozga.

Istraživanje provedeno na univerzitetu Brown, u SAD-u, pokazalo je da je ovaj napredak u razvoju mozga uočljiv oko druge godine djeteta.

Dr. Sean Deoni, profesor i voditelj studije, je rekao - "Uočili smo razlike (u razvoju bijele tvari) razvoja mozga koji je kod dojene djece bio razvijeniji za 20 do 30 posto, uspoređujući dojenu djecu i djecu hranjenu adaptiranim mlijekom.“

Upotrebom magnetne rezonance (MR) mozga naučnici su pokušali otkriti da li postoje razlike u razvoju mozga dojenih i nedojenih beba, u  najranijim fazama razvoja. Snimke su pokazale da djeca koja su isključivo dojila u najmanje prva tri mjeseca života imaju najbrži rast bijele tvari - mijelina - tkiva ispunjenog dugim živčanim vlakanima koja povezuju različite dijelove mozga koji se koriste za učenje.

Bebe koje su od početka života hranjene adapritanim mlijekom imale su najmanje bijele tvari, otkrivaju naučnici nakon pregleda snimaka MR.

Više: Dojenje - najbolji početak

Dr. Deoni je sa svojim timom odlučio ispitati koliko rano se događaju promjene u razvoju mozga.

Istraživači su pomno pregledali snimke MR-e mozga 133 bebe koje su rođene na vrijeme,  i potiču iz sličnih porodica. Uspoređujući mijelin kod starije i mlađe djece, bili su u mogućnosti izračunati koliko zapravo majčino mlijeko utiče na razvoj bijele tvari.

Stručnjaci iz istraživačkog tima su pored snimaka MR-e mozga koristili i skup osnovnih kognitivnih testova koji su pokazali da su učinkovitost, vizualno razumijevanje i kontrola motorike bili bolji kod dojene djece.

Naučnici su također otkrili da bebe koje su dojene duže vrijeme imaju razvijeniji mozak, odnosno mijelin, a pogotovo područje mozga odgovorno za pokrete i koordinaciju.

Dok ova studija, objavljena u časopisu NeuroImag,e nije prva koja je povezala dojenje i napredak u razvoju, dr. Deoni tvrdi da je prva u kojoj je korištena magnetna rezonanca za usporedbu razvoja mozga kod dojene djece i djece hranjene adaptiranim mlijekom.

Dr. Deoni rekao -  "Mislim da je ova rana razlika zapanjujuća. Suvišno je i naglasiti da je dojenje  apsolutno korisno."

Još više o dojenju