Na šta misliti prije trudnoće

Na šta misliti prije trudnoće

Pročitajte šta biste trebali učiniti prije nego što pokušate zatrudnjeti:

1.      Folna kiselina kao dodatak prehrani je apsolutno neophodna. Konzumiranje 400 mg folne kiseline dnevno, najmanje mjesec dana prije nego ćete zatrudnjeti, kao i tokom prvog tromjesečja smanjiti će rizik oštećenja ploda.

2.      Odustanite od pušenja i konzumiranja alkohola. Ako pušite, pijete, sad je vrijeme da prestanete. Brojne studije su pokazala da pušenje ili uzimanje lijekova može dovesti do pobačaja, prijevremenog poroda, te smanjene težine bebe. Mnoga istraživanja pokazuju da upotreba duhana može utjecati na vašu plodnost i smanjen broj spermatozoida kod vašeg partnera. U stvari, istraživanja su pokazala da čak i pasivno pušenje smanjuje šanse za trudnoću.

3.      Jedite zdravu hranu. Neka u vašoj ishrani svkodnevno budu voće i povrće, mnogo žitarica, te namirnice koje posjeduju visok postotak kalcija, kao što su mlijeko,  jogurt i drugi mliječni proizvodi. Konzumirajte proteine iz različitih izvora kao što su grah, orasi, sjemenke, proizvodi od soje, perad i meso.

4.      Smanjite unos ili prestanite piti kafu. Ne postoji jedinstveno stajalište o tome kolika je dozvoljena količina kofeina u trudnoći. Međutim, stručnjaci se slažu da trudnice trebaju izbjegavati konzumiranje kafe tokom trudnoće, ili barem da kozumiranu količinu svedu na najviše jednu šoljicu dnevno. Mnoga istraživanja su pronašla vezu između konzumiranja kafe u trudnoći i pobačaja. Kofein utiče na skupljanje krvnih žila, što može smanjiti količinu krvi prema posteljici, a samim tim i vašoj bebi.File 1114

5.      Obratite pažnju kakvu ribu jedete: Dok je riba odličan izvor omega-3 masnih kiselina (koje su vrlo važne za razvoj djetetova mozga i očiju), kao i proteina, vitamina D i drugih hranjivih tvari, ona također sadrži živu, što može biti veoma štetno. FDA (američka Uprava za hranu i lijekove) preporučuje da trudnice ne jedu meso morskog psa, sabljarke, skuše, i ne više od jedne konzerve tune sedmično. Također je poželjno da se izbjegnu vještački uzgojene ribe. FDA preporučuje da se više konzumiraju ribe poput haringe, srdele, pastrmke itd.

6.      Posjetite zubara:  dok se pripremate za trudnoću, obratite pažnju na vaše oralno zdravlje. Hormonska promjene tokom trudnoće učiniće vaše desni osjetljivijim. Povećana razina progesterona i estrogena može uzrokovati da desni različito reagiraju na bakterije, što rezultira natečenim, crvenim desnima koje mogu da krvare.

7.      Obratite pažnju na dane ovulacije: Neke žene prestanu voditi računa o kontroli rađanja, i jednostavno se prepuste sudbini. Druge imaju suprotan pristup. Prate simptome i trude se da odrede svoje plodne dane.  Koristite naš kalkulator ovulacije da biste dobili orijentacionu procjenu.

8.      Smanjite vanjske rizike: Nećete biti u mogućnosti da izbjegnete sve rizike, međutim neke ćete pravilnim pristupom sigurno moći spriječiti. Neki poslovi mogu biti opasni za vas i vaše nerođeno dijete, na primjer ako ste redovito izloženi kemikalijama ili zračenju morat ćete napraviti neke promjene. Razmislite koje sve promjene možete učiniti na poslu i kod kuće kako biste smanjili rizik za vas i vašu bebu.