Nasilni crtići negativno utiču na dječji san

Nasilni crtići negativno utiču na dječji san

Roditelji, ako želite da vaša djeca bolje spavaju, neka gledaju nenasilne crtiće umjesto nekih klasika, kao što su Tom i Jerry.

Studija otkriva kako gledanje nenasilnih i crtića koji su odgovarajući za određenu dob, prije spavanja, može smanjiti poremećaje spavanja kod djece. Neki klasici koji su se smatrali pogodnim za djecu, iako obiluju scenama nasilja, više se ne preporučuju za malu djecu. Istraživači su radili sa grupom od 565 djece od 3 do 5 godina starosti, od kojih su neki, prije spavanja, gledali crtiće sa nasilnim sadržajem ili neke TV emisije koje nisu prilagođene njihovom uzrastu. Drugi, koji nisu gledali ove TV sadržaje prije odlaska u krevet smatrani su kontrolnom grupom.

Nakon praćenja dječje rutine spavanja u toku jednog mjeseca, istraživači su otkrili da oni koji su gledali manje nasilne emisije imaju znatno manju vjerovatnoću da će iskusiti probleme sa spavanjem u usporedbi sa onima koji su gledali takve sadržeje prije spavanja.

"Sadržaj koji je smiješan za stariju djecu može biti previše nasilan za malu djecu" - tvrdi koautor studije Michelle Garrison sa Dječjeg istraživačkog institute u Seattle, te dodaje - "Djecu ne treba izlagati nasilnom sadržaju koji nije primjeren njihovom uzrastu”.

"Ponekad roditelji osjećaju kako bi trebalo potpuno eliminisati TV program iz dječjeg života, obzirom koliko je nasilje prisutno u dječjim emisijama, ali istina leži u tome da odabir adekvatnog programa može napraviti ogromnu razliku i imati pozitivan učinak." – tvrdi Garrison.

Iako su druge studije pokazale vezu između izloženosti nasilnim TV sadržajem i poremećajima spavanja u djetinjstvu, autori ove studije žele naglasiti kako promjene u odabiru sadržaja kojem se djeca izlažu mogu imati pozitivan učinak na spavanje. Studija je objavljena u Internet izdanju časopisa Pediatrics.