Neću da kakam!

zatvor kod djece

Šta je zatvor?

Zatvor je stanje u kojem se stolice javljaju rjeđe nego obično, ili imaju tendenciju da su tvrde, suhe, i bolne. Izostanak stolice je česta pojava kod djece, uglavnom bez dugoročnih posljedica. Međutim,  može umanjiti kvalitetu djetetovu života, eventualno prouzrokovati emocionalne probleme, te kreirati stres u obitelji. Rijetko, zatvor je znak ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Šta uzrokuje zatvor kod djece?

Djeca često imaju zatvor kao rezultat zadržavanja stolice. Razlozi za zadržavanjue stolice su razni: možda su pod stresom jer se odvikavaju od pelene, ne osjećaju se ugodno u javnim WC-ima, ne žele prekinuti igru, ili jednostavno imaju strah od bolne stolice.

Odlaganje stolice može uzrokovati da stolica postane tvrda i suha, što ponekad rezultira zadržavanjem velike količine stolice u rektumu. Stolica se nakuplja u crijevima, i može se desiti da neočekivano izađe i da zaprlja djetetovo donje rublje. Roditelji ovu pojavu često pogrešno shvate kao znak proljeva.

Ostali uzroci zadržavanja stolice kod djece uključuju:

1 - Nepravilna prehrana, uglavnom uzrokovana nedostatkom vlaknaste hrane;
2 - Konzumiranje određenih lijekova;
3 - Bolesti poput dijabetisa, ili Downovog sindroma;
4 - Anatomske abnormalnosti, urođeni defekti.

Koji su simptomi zatvora kod djece?

Simptomi zatvora kod djece su najčešće pokreti koji ukazuju da dijete zadržava stolicu kao što su stajanje na prstima, stajanje na petama, ljuljanje unatrag (sa peta na stopala), ili stiskanja mišića stražnjice. Roditelji u ovakvim situacijama često pogrešno protumače takvo ponašanje i pokušavaju da prinude dijete na stolicu.

Ostali simptomi uključuju:

- suhu, tvrdu i obimnu stolicu
- bolove u trbuhu i grčeve
- tragove stolice na gaćicama

Kada treba posjetiti doktora?

Dijete je potrebno odvesti doktoru ako simptomi izostanka i zadržavanja stolice potraju duže od File 1217dvije sedmice. Doktora posjetite i ranije, ako je zatvor praćen nekim od sljedećih siomptoma:  

  • visoka temperatura i groznica
  • povraćanje
  • krv u stolici
  • natečen trbuh
  • gubitak težine
  • bolne pukotine na koži oko anusa, tzv. analna fisura
  • mali dio crijeva koji izlazi iz anusa, tzv. rektalni prolaps

Unaprijed imajte spremne odgovore za doktora koji će vas pitati o simptomima kod djeteta prije nego obavi pregled. Ponekad može biti potreban i rektalni pregled kojim će doktor ustanoviti postoje li anatomske abnomalnosti ili fekalne impakcije (zadržavanje/uklještenje stolice u debelom crijevu).

Kako se liječi zatvor?

Zatvor se liječi promjenom prehrane, te uzimanje laksativa. Liječenje ovisi o dobi djeteta i težini problema. Prehrambene promjene uključuju unošenje više vlaknastih namirnica kao što su cjelovite žitarice, voće i povrće. Laksativi se koriste u slučaju dijagnosticirane fekalne impakcije, ili ako zatvor traje suviše dugo. Prije davanja laksativa djetetu obavezno konsultujte medicinsko osoblje. Roditelji bi trebali poticati dijete na odlazak na WC nakon jela, te na svaki (i najmanji) signal potrebe za stolicom.

Zatvor kod djece je sasvim normalan i u većini slučajeva se uspješno liječi za nekoliko dana. Međutim, ukoliko kućno liječenje ne daje rezultate, te ukoliko se pojavljuju novi ili ne smanjuju postojeći simptomi, obavezno posjetite doktora.