Nedostatak željeza u prehrani - prevencija i savjeti za roditelje (II dio)

Nedostatak željeza u prehrani

Koji su znakovi i simptomi nedostatka željeza kod djece?

Nedostatak željeza može uticati na sposobnost djeteta da normalno funkcioniše. Međutim, većina znakova i simptoma nedostatka željeza kod djece  se ne pojavljuju sve dok uslijed nedostatka željeza ne dođe do anemije. Ukoliko dijete ima neke rizične faktore za nedostatak željeza, potrebno je da se roditelji posavjetuju sa doktorom.

Znakovi i simptomi anemije uzrokovane nedostatkom željeza mogu uključivati sljedeće:
 

 • Blijeda koža;
 • Umor ili slabost;
 • Usporen kognitivni i socijalni razvoj;
 • Upala jezika;
 • Poteškoća u održavanju tjelesne temperature;
 • Povećana vjerovatnoća infekcija;
 • Neobične potreba za  sastojcima koji nisu hranjivi, kao što su led, blato ili čisti škrob.

Kako se nedostatak željeza kod djece može spriječiti?

Da bi se spriječio nedostatak željeza kod djece potrebno je poduzeti preventivne korake koji se posebno odnose na prehranu. Na primjer:

 • Dojenje u prvoj godini  života dijeteta je apsolutno prepuručljivo. Željezo iz majčinog mlijeka se lakše apsorbira od željeza koje se nalazi u adaptiranom mlijeku.
 • Adaptirano mlijeko.  Ukoliko dojenje nije moguće,  potrebno je koristiti adaptirano mlijeko koje u svom sastavu posjeduje željezo. Kravlje mlijeko nije dobar izvor željeza za bebe i nije preporučljivo za djecu mlađu od 1 godine.
 • Potičite uravnoteženu prehranu. Kada u prehranu djeteta počnete uključivati čvrstu hranu,  obično između dobi od 4 do  6 mjeseci, koristite hranu sa dodatkom željeza, poput dječjih žitarica sa dodatkom željeza. Za stariju djecu dobar izvor željeza su crveno meso, piletina, riba, grah i tamno zeleno lisnato povrće. U dobi između 1 do 5 godina ne dajite djetetu da pije više od 710 mililitara mlijeka dnevno.
 • Poboljšanje apsorpcije željeza. Vitamin C pomaže u poboljšanju  apsorpcije željeza iz hrane. Roditelji mogu pomoći  svom djetetu da apsorbira željezo nudeći hranu bogatu vitaminom C - kao što su dinje, jagode, kivi, brokule, paradajz i krompir.
 • Uključite u prehranu hranu sa dodatnim željezom. Ukoliko je beba rođena prerano ili sa niskom porođajnom težinom, ili ako dojite bebu stariju od 4 mjeseca, a on ili ona ne jede dnevno dvije ili više porcija namirnica bogatim željezom, posavjetujte se dječjim ljekarom o adekvatnim orlanim  dodacima željaza u prehrani.

Kada treba provjeriti  mogući nedostatak željeza?

Nedostatak željeza i  anemija obično se dijagnosticiraju putem testova krvi. Američka asocijacija  pedijatara (AAP) preporučuje da se sva djeca testiraju na nedostatak željeza i anemiju u dobi od devet do 12 mjeseci, a za one koji imaju neke faktore rizika, test je potrebno ponoviti opet u kasnijoj dobi. Ovisno o rezultatima testa, dječji ljekar može preporučiti oralni dodatak željeza ili dnevnu multivitaminsku dozu ili, ako ima potrebe, i daljnje ispitivanje.

Nedostatak željeza kod djece se može spriječiti. Da bi se potakao dječji rast i razvoj  potrebno je obratti pažnju na količinu željeza koje dijete unosi kroz prehranu i, po potrebi, posavjetovati se sa dječjim ljekarom  o potrebi za konzumiranjem dodatnog željeza.

Više: Nedostatak željeza u prehrani - prevencija i savjeti za roditelje (I dio)