Neobični blizanci

Neobični blizanci

Blizanci Lexi i Ruaridh Dalgleish danas slave rođendan. Međutim, dok će na Lexinoj torti biti četiri svijeće, njen brat će imati upola manje.

Iako su začeti iz iste serije embrija, blizanci su rođeni u razmaku od dvije godine. Unatoč činjenici da su šanse za ovako nešto bile apsolutno protiv njih, blizanci danas dijele rođendan. Lexi je nakon vještačke oplodnje rođena 27. decembra 2007. Ostali embriji iz IVF postupka su zamrznuti dok roditelji nisu odlučili da pokušaju dobiti još jedno dijete u 2009. godini.

Iako su šanse za uspjeh bile milion naprema jedan, Ruaridh je rođen 27. decembra 2009. godine, točno dvije godine nakon svoje sestre bliznakinje.

I to nije sve. Blizanci dijele svoj rođendan s bakom koja danas puni 58 godina! Majka blizanaca još uvijek ne može da vjeruje da su njeni jednojajčani blizanci zaista rođeni na isti dan u razmaku od dvije godine. A činjenica da još dijele rođendan s njenom mamom, današnji dan stvarno čini posebnim za ovu porodicu.

Roditelji tvrde da nisu planirali rođenje djece na isti datum, obzirom da su oboje rođeni prije predviđenog termina poroda. Majka je bila u 27. nedjelji prve trudnoće kada joj je pukao vodenjak. „Sve do tada, trudnoća se odvijala dobro, a onda je odjednom život djeteta bio u opasnosti“ - priča majka. Liječnici su paru rekli da je bebina jedina šansa za život da se odmah rodi. Lexi je rođena carskim rezom i prilikom poroda bila je teška nešto više od jednog kilograma. Primila je nekoliko transfuzija krvi i provela dvije sedmice na intenzivnoj njezi, te još šest nedjelja u bolnici prije nego je dopušteno da ide kući.

Dvije godine kasnije, tri sedmice prije termina, stigao je i njen brat težak 3.250 grama. Majka blizanaca jednostavno nije mogla vjerovati kada je vidjela da joj je vodenjak opet pukao ranije. „Taj dan smo slavili Lexin rođendan, a kada su trudovi počeli shvatili smo da će Ruaridh biti rođen tačno na isti dan.“ – pričaju sretni roditelji, te dodaju - "Postoji vrlo jaka veza između njih. Izgleda kao da je sam Ruaridh odlučio da stigne tačno na isti dan kao i njegova sestra blizanka".

Stručnjaci tvrde da su šanse da se bebe rode isti dan bile milion naprema jedan.