Nicanje zubića

Nicanje zubića

Bebe mogu biti jako nervozne u vrijeme nicanja zubića. Uz samo nicanje, mogu se pojaviti i  propratne poteškoće kao što su osip oko usta, proljev, temperatura, nervoza i promjene raspoloženja. Srećom, postoje savjeti i metode za olakšanje boli i neugode kod nicanja zubića.

Osip oko usta

U toku nicanja zubića, kod nekih beba pojavljuje se crvenilo i osip oko usta. Uzrokuje ga pojačano lučenje pljuvačnih žlijezda (zato su bebe koje dobijaju zubiće stalno „balave“). Usljed stalnog prisustva pljuvačke, područje oko usta i brade može se zacrveniti. Najboje bi bilo posušiti taj dio lica i nanijeti vazelin, melem, bademovu kremu ili neku drugu koju koristite i za guzu. Tako će taj dio kože sačuvati vlagu, a ujedno ćete ga zaštititi od pljuvačke. Tokom spavanja, stavite pamučnu ili frotirnu tkaninu ispod bebine glave, i mijenjajte je redovno, kako bi bebina glavica uvijek bila na suhom.  

Proljev uzrokovan rastom zuba

Jedan od znakova rasta zuba je i proljev. Često se sa rastom zuba pojavljuje i pelenski osip koji je direktna posljedica učestale i rijetke stolice. Redovno mijenjanje pelene i pojačana higijena trebali bi biti dovoljni u ovom slučaju. Ako je proljev uzrokovan rastom zuba, ne bi smio dugo trajati. File 1002Međutim, ako ga prati groznica ili neki drugi simptomi, obratite se pedijatru.

Gric-gric

Obično, bebe počinju gristi kako bi smanjile nelagodu koju uzrokuje rast zubića. Beba će tada gristi sve što joj dođe pod ruku, uključujući i vas. Umjesto da grize sve oko sebe, možete joj ponuditi neke alternative. Evo nekoliko ideja:

Smrznuto pecivo ili banana – ovo može pomoći, a i zabavno je za bebu. Međutim, budite uvijek u blizini kako beba ne bi otkinula komad onoga što gricka.

Keksi za rast zuba – jako su korisni, ali ako ih koristite, nemojte ih davati previše jer mogu uzrokovati krvarenje desni. 

Bočica hladne vode – ovo će smiriti bebu i olakšati bolove i nelagodu, ali pripazite na temperaturu vode i na količinu.

Igračke za glođanje – to su one igračke koje su namijenjene za ove situacije. Ispunjene su tečnošću i neko vrijeme ih se treba držati u hladnjaku prije upotrebe. Pokušajte nabaviti one koje su File 1004punjene isključivo vodom, te provjerite debljinu – važno je da ih beba svojim oštrom zubićima ne može pregristi.

Ručnik - Držite mokar ručnik u vrećici u zamrzivaču. Ručnik koji ste izvadili iz vrećice, beba će rado grickati. Tekstura frotira i hladnoća olakšat će bolove i tegobe.

Gel za rast zuba – nekim bebama pomaže blago utrljavanje gela na bolne desni, nekima opet ne. Treba imati na umu da je i to trenutno olakšanje kao i drugi alternativni načini smirenja boli, te da se preporučuje što rjeđe koristiti gelove.

Temperatura

Povišena tjelesna temperatura može biti pokazatelj rasta zube – ali i ne mora. Provjerite postoje li neki drugi simptomi. Reakcija beba na simptome rasta zubića slična je reakciji kod upale uha, na primjer. Ukoliko se pojavi temperatura, ipak se posavjetujte sa pedijatrom

Ako gore navedene stavke ne pomognu, pokušajte i ovo:

Možete blago prstima trljati desni bebe. Možda se bude u početku opirala, ali ubrzo će shvatiti da joj zapravo pomažete i osjetit će olakšanje.

Također, odvraćanje pažnje na kratko može pomoći. IzFile 1005ađite u šetnju ili jednostavno osmislite neki novi sadržaj. Nova igračka može zadržati pažnju, naročito ako se može grickati. Vodite računa da u ovom razdoblju bebi budu dostupne samo igračke pravljene od netoksičnih materija jer će se nerijetko naći u ustima. Provjerite deklaraciju proizvođača svake igračke koju kupujete bebi. U ovom periodu toksične materije na igračkama mogu biti izuzetno opasne

Nemojte insistirati na ustaljenoj rutini i budite spremni na besane noći. Naravno, to ne mora biti slučaj. Nekim bebama zubići izrastu a da roditelji gotovo i ne primijete. Ipak, ako vaša beba ne spada među te male sretnike, budite strpljivi, čim zubić nikne nestat će i tegobe.

Sretno vam grickanje!

       

Komentari